Borba s vodenom stihijom

Dogodilo se na današnji dan 18. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 18.05.2019
Borba s vodenom stihijom


 1711. rođen u Dubrovniku jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika Ruđer Bošković. Njegova je izvorna zamisao bila da se sva materijalna tijela (kamen, stol itd.) sastoje od točaka. Revolucionarno u tome bila je misao da se ono što vidimo kao čvrstu materiju zapravo sastoji od praznog prostora ispunjenog samo točkama. Njegove ideje uvelike su se pokazale ispravnima otkrićem atoma, a i danas daju inspiraciju za pronalaženje unificirane teorije sila u prirodi. Ruđer Bošković umro je u Milanu u 77. godini života.

1804. godine Napoleon Bonaparte proglašen je carem Francuza.

1897. Vjerojatno najpoznatiji horor roman svih vremena, Drakula irskog pisca BramaStokera, prvi je put objavljen u Londonu.

1929. izašao je prvi broj lokalnog lista Brodske novosti. Vlasnik i izdavač bio je Šandor Mikličan, a odgovorni urednik Branko Cvjetković. List se smatrao „kulturno-privrednim tjednikom“, a tiskan je kod Vilima Buka. Do 16. studenog 1929. godine izašlo je 27 brojeva, a onda je list promijenio ime u Posavska štampa. 

1944. rođen je u Vinkovcima etnolog prof. Zvonimir Toldi. Godine 1968. zapošljava se u Muzeju Brodskog Posavlja gdje se tijekom godina ističe prikupljanjem značajne etnološke zbirke, te formiranjem pozamašne fototeke. Objavio je niz etnoloških članaka i članaka o prošlosti Slavonskog Broda. 

1991. osnovana je specijalna postrojba Ministarstva obrane, bojna „Zrinski“, kao specijalna postrjba Glavnog stožera Oružanih snaga. Djelovala je do 1994. godine kada je ušla u sastav novoustrojenog 1. hrvatskog gardijskog zdruga.

1996. Radovan Karadžić, optužen zbog ratnih zločina, povukao se s mjesta predsjednika republike Srpske.

2001. Umro je Ratko Svilar, generalni direktor (od 1959. do 1974.) Tvornice vagona i mostova «Đuro Đaković» u vrijeme najvećeg uspona ovog nekadašnjeg industrijskog giganta, koji je zapošljavao i do šesnaest tisuća radnika. Rođen je u Trnjanima 19. veljače 1922. godine. 

2005. Umro je u Slavonskom Brodu farmaceut mr. sc. Ivan Grgić – Grga, rođen u Slavonskom Brodu 18. lipnja 1935. Od 1965. do 1990. bio je ravnatelj Opće bolnice „Josip Benčević“. Bio je veliki zaljubljenik u sport, posebice u košarku.

2013. U Starim Perkovcima postavljen kamen temeljac za početak gradnje tvornice komposta u poduzetničkoj zoni „Trnjače“. Tvornica će se prostirati na 2 hektara a riječ je o dosad najvećoj greenfield investiciji u Brodsko-posavskoj županiji, vrijednosti 22 milijuna eura. Tvornica će zapošljavati petnaestak radnika a godišnje će proizvoditi 1.200 tona komposta.

2014. u nastavku borbe s vodenom stihijom vodostaj Save kod Slavonskog Broda iznosio je 939 cm te su proglašene sigurnosne mjere u slučaju poplave. Stanje u Slavonskom Šamcu bilo je kritično. Danima kvašen i opterećen vodenom silom, nasip je počeo popuštati kod Šamca i u Oprisavcima, Jarugama, Novome Gradu, Zbjegu Dubočcu i Drugim mjestima. Županijski stožer zaštite i spašavanja donio je odluku o prekidu nastave u osnovnim i srednjim školama u Brodsko-posavskoj županiji, a nisu radili ni vrtiću u Slavonskom Brodu. 

Rođeni: Nikolaj II. Romanov, posljednji ruski car (1868.), engleski filozof, Bertrand Russell (1872.), hrvatski nogometaš, Franjo Wölfl (1918.), Sveti papa Ivan Pavao II (1920.), Ivan Večenaj, hrvatski slikar i književnik (1920.), Jovan Janičijević Burduš, glumac (1932.), Nikola Simić, glumac (1934.), Silvana Armenulić, pjevačica (1939.),  hrvatski stolnotenisač, Anton Stipančić (1949.), Zrinka Cvitešić, hrvatska glumica (1979.), Ivan Stevanović, hrvatski rukometaš (1982.). 

Umrli: barun Oskar Vojnić, hrvatski svjetski putnik i pustolov (1914.), Milka Trnina , hrvatska operna pjevačica (1941.), Aleksander Godunov, ruski baletan (1995.), Mika Špiljak, hrvatski političar (2007.), Dobrica Ćosić, srpski književnik i političar (2014.).

Zadnje vijesti

Uskoro završetak kanalizacijske mreže u Okučanima, mještanima besplatan priključak

Prijavite se na Informatičku radionicu namijenjenu nezaposlenim osobama

Pape izgubile vlast nad Rimom

FOTO GALERIJA

Održan koncert popularne duhovne glazbe uz Mateja Galića i mlade glazbenike iz Doma molitve

Načelnik Jelinić: "Samo će nova radna mjesta zadržati mlade u Slavoniji"

"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

Brodski ronioci u eko akciji na domaćem terenu: čistili dno rijeke Save u Slavonskom Brodu

13. DAN AVANTURE - Preko Albanije, Crne Gore, Hercegovine ... povratak u Domovinu