Bombardiranje Jelasa

Dogodilo se na današnji dan 3. svibnja

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 03.05.2015


1762. godine umro je profesor filozofije Luka Bebrić, rođen u Slavonskom Brodu 1725. godine. bio je profesor filozofije na franjevačkim učilištima u Slavonskom Brodu i SLavonskoj Požegi, a profesor teologije u Iloku. Posljednje godine života proveo je kao propovjednik u Baču. U Brodu je priredio priručnik „Compendium seu brevis introdusto in universam Aristotelis Philosophiam“. Taj priručnik sadržajem obuhvaća Aristotelovu logiku.

Prvi broj lokalnog brodskog lista Brodska tribuna izašao je iz tiska 1930. godine. Uredništvo lista bilo je u Mesićevoj 41, a vlasnici lista i izdavač Vilim Buk i Josip Weiss. Prvi urednik lista bio je Bona Mandić. Posljednji list izašao je 17. kolovoza 1932. godine. List je s novim urednicima i vlasnicima mijenjao koncepciju. Završio je kao glasilo radikala, a Hrvojević je bio potpredsjednik.

Gradsko poglavarstvo Broda na Savi odobrilo je 1932. godine braći Benčević gradnju hotela u najužem središtu grada i s tim u vezi promijenilo je i regulativnu osnovu grada. Graditelji su morali položiti kauciju, koja propada ukoliko u određenom vremenu ne počnu zidati. Benčevići su na vrijeme počeli gradnju, ali nikada je nisu završili. Došao je i rat i u njegovom tijeku vlasnici su pregovarali, s Gradskim poglavarstvom, o prodaji nedovršenog zdanja gradu za 5 milijuna kuna no dogovor nije postignut. Nakon rata zgrada je nacionalizirana, a od 22 lipnja 1961. godine u njoj je otvoren Hotel „Park“. 

Nakon 1. svjetskog rata „Riječko pitanje“ postaje veliki međunarodni problem koji se rješava uspostavom Slobodne Države Rijeke - Stato Libero di Fiume 1920. godine. Ipak, samo godinu dana kasnije, fašisti izvode državni udar i uspostavljaju marionetski režim sklon aneksiji Riječke države Italiji. Godine 1924. Rimskim ugovorom Kraljevina SHS pristaje na priključenje Rijeke Italiji.  Nakon 2. svjetskog rata, mirovnim ugovorom u Parizu 1947. Rijeka i Istra službeno su pripale Hrvatskoj i Jugoslaviji. 3. svibanj tako se slavi kao Dan oslobođenja Rijeke od nacifašističke vlasti.

1992. godine eskadrila neprijateljskih zrakoplova Mig-29 Jugoslavenske armije bombardirala je i raketirala Brod. Na Jelasu, koji je najviše stradao, poginulo je petero djece: Marinko Marinković (star godinu dana), Andrijana Marinković (9), Dalibor Marinković (3), Ivana Petrović (4) i Marko Petrović (7). od odraslih civila taj dan su poginuli Kaja Marinković (62), Željka Marinković (32), Ivan Ivanagić (42) i Miro Crnković (60). Oko 30 ljudi je ranjeno.

Ostali događaji:

1481. godine umro je jedan od najglasovitijih turskih sultana – Mehmed II. Osvajač. Poznat je po tome što je osvojio Carigrad 1453. godine i što je proširio granice Osmanskog Carstva čak do Bosne.

1758. umro je papa Benedikt XIV. koji je bio u vrlo srdačnim odnosima s poznatim hrvatskim znanstvenikom i svećenikom Ruđerom Boškovićem. U doba tog pape, Bošković je bio zaposlen u Rimu na analizi pukotina na kupoli bazilike sv. Petra u Vatikanu.

1791. godine usvojen je u jednoj europskoj zemlji prvi moderni ustav. Prvi u cijelome svijetu bio Američki ustav iz 1787. godine.

Pionir indijskog igranoga filma Dadasaheb Phalke režirao je 3. svibnja 1913. prvi film u povijesti indijskog igranog filma Raja Harishchandra. Radi se o nijemom filmu o kralju Harishchandri, a priča je preuzeta iz Ramayane i Mahabharate.

1919. godine je bio kraj Bavarske sovjetske republike u Münchenu.

Zameo ih vjetar (Gone with the Wind, ujedno poznat i pod imenom Prohujalo s vihorom) slavna je američka ljubavna povijesna drama iz 1939. koju je režirao Victor Fleming prema istoimenom romanu kojeg je napisala Margaret Mitchell.

Anne Frank (1929. - 1945), bila je Židovka i autorica Dnevnika, u kojem je neposredno i iskreno posvjedočila o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju. Nakon njemačke okupacije Nizozemske židovska je obitelj Frank od 1942. godine živjela u tajnom skloništu, dok ih 1944. godine nije otkrio Gestapo i otpremio u njemačke koncentracijske logore, gdje su svi iz obitelji, osim oca, umrli. Nakon rata pronađen je u Amsterdamu Annin dnevnik o godinama provedenim u neprekidnu strahovanju i u potpunoj izolaciji. 3. svibnja. 1960. u Amsterdamu je otvorena kuća Anne Frank kao podsjetnik na patnje i stradanja Židova tijekom 2. svjetskog rata.

Nakon upada policiju u Sorbonu, počinju neredi u pariškoj Latinskoj četvrti, koji prerastaju u revoluciju svibnja 1968.

Na današnji dan 1978. godine poslana je prva spam poruka preko elektroničke pošte. Počinitelj je bio Gary Thuerk, koji je poslao propagandni materijal na 293 različite adrese na tadašnjem ARPANETU (prethodnica interneta, razvijena u okviru američkog ministarstva obrane). Poslani materijal sadržavao je oglas za nova računala kompanije DEC (Digital Equipment Corporation).

1979. godine održani su opći parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji, na kojima je pobijedila stranka Margaret Thatcher.

Rođeni na današnji dan su: Niccolo Machiavelli, talijanski književnik i političar (1469.), izraelska političarka, Golda Meir (1898.), James Brown, američki glazbenik i glumac (1933.), suvremeni hrvatski povjesničar, Neven Budak (1957.), Branko Meničanin (1963.).

 

Zadnje vijesti

Pet novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Teku završni infrastrukturni radovi na izgradnji Kuće Tambure

Marsonia, Oriolik i Sloga u gostima, Slavonac na domaćem terenu

FOTO GALERIJA

Teku završni infrastrukturni radovi na izgradnji Kuće Tambure

11. Kongres pilinara jugoistočne Europe ponovno u Slavonskom Brodu

Svečano otvoren novi vrtić u Sibinju

Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije