Bogojavljanje - objava Boga čovječanstvu u ljudskom liku

Dogodilo se na današnji dan 6. siječnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 06.01.2018
Bogojavljanje - objava Boga čovječanstvu u ljudskom liku


 Danas slavimo blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljanje, jedan je od najstarijih katoličkih blagdana. Prema događajima opisanim u evanđelju po Mateju, tri kralja ili mudraca „s istoka“, prateći betlehemsku zvijezdu repaticu, došli u Jeruzalem pokloniti se novorođenom Isusu. Gašpar, Melkior i Baltazar darivali su pri tom Isusu tri simbolična dara – tamjan kao Bogu, zlato kao kralju i plemenitu mast (smirnu) kao čovjeku. Tri kralja su predstavnici poganskih naroda, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo , time što im je javio rođenje Spasitelja i na taj način naznačuju da je on Spasitelj za sve ljude.

 
1288. Vinodolski zakonik je najstariji cjelovito sačuvani spomenik običajnog prava na hrvatskom jeziku, a u slavenskom svijetu od njega je starija samo Ruska pravda. Izvornik ovog spisa napisan je 6. siječnja ustavnom glagoljicom. Vinodol se inače do 1225. nalazio u sastavu srednjovjekovne banovine Slavonije, a hrvatsko-ugarski kralj Andrija II. darovao ga je krčkom knezu Vidu II. Frankapanu. Između novih kmetova i novih feudalnih gospodara dolazilo je do sukoba, pa su se u pismenom obliku utvrdila prava i dužnosti kmetova i gospodara s opširno razrađenim kaznenim pravom i sustavom globa za pojedine prijestupe. Vinodolski zakonik može se usporediti s drugim europskim srednjovjekovnim pravnim dokumentima pisanim na narodnom jeziku.
1543. rođen je u Zagrebu neobični pustolov Pavao Skalić. Ono po čemu je Pavao Skalić značajan u svjetskoj povijesti predstavlja činjenica da je upravo on prvi put upotrijebio riječ „enciklopedija“ u značenju sličnom današnjem. Naime, tu je riječ stavio u naslov svog djela iz 1559. godine, punog imena: „Encyclopaediae seu orbis disciplinarum tam sacrarum quam profanarum epistemon“.
1753. u Brodu je za gradskog suca i gradonačelnika postavljen pukovnik Josip Stojanović. 
1828. odlukom cara Franje II. i zaključkom mirovnog sporazuma u Sremskim Karlovcima, otok na Savi kod Broda, zvan Ada, predan je u posjed Bosne, koja je tada bila pod turskom vlašću. Pravno ova odluka nije nikad promijenjena. 
1921. odlukom gradskog zastupstva, 66 jutara zemlje koju je svojevremeno grad kupio od Zefira Marca, besplatno je ustupljeno na korištenje Tvornici vagona i mostova u osnivanju. Ugovorom je precizirano, kako se zemljište ima vratiti gradu u slučaju prestanka ili prenamjene rada Tvornice. 
1939. u Slavonskom Brodu održan je plenum Gradskog poglavarstva na kojem je za kustosa gradskog muzeja postavljen profesor brodske gimnazije Antun Milinković. Te godine je došlo, prema zapisu osječkih dnevnih novina Hrvatski list, do razilaženja između g Hofmanna i gradske uprave te je osnivač muzeja dao ostavku. Iako je do današnjeg dana, prije 76 godina, muzej bio zatvoren, tom je ustanovom upravljao posebni odbor na čelu s gradskim senatorom Stjepanom Ručevićem. Muzej je osnovan na poticaj Julija Hofmanna, koji je do razilaženja bio kustos. 
1940. uslijed povećanja temperature zraka iznad 0°C naglo se počeo otapati snijeg, što je utjecalo ba babujalost svih pritoka Save i izazvalo prelijevanje rijeke iz korita. Sava je na današnji dan poplavila zemljišta oko Dolone, Mačkovca, Orubice, Davora, Siča, Magić Male i drugih mjesta Posavine. 
1941. Hrvatski list je objavio kako seljak Karla Tomić iz Jaruga ima pijetla starog deset mjeseci, visokog 75 cm i teškog 11,5 kg. 
1995. policija je slučajno otkrila teroristički plan Bojinka prije nego su ga urotnici uspjeli provesti u djelo. Radilo se o velikom terorističkom projektu, koji je uključivao atentat na papu Ivana Pavla II., postavljanje bombi na čak 11 putničkih zrakoplova i zalijetanje avionom u sjedište američke CIA-e.
 
2001. Američki kongres proglasio Georgea W. Busha pobjednikom američkih predsjedničkih izbora 2000.
 
2009. Izrael izvršio napad na Gazu- Operacija „ Lijevano olovo“.
 
Ostali događaji:
1822. godine rođen je poznati njemački istraživač Heinrich Schliemann. Slavu je doživio kao otkrivač arheoloških ostataka Troje i tzv. Prijamovog blaga.
1838. Samuel Morse je konstruirao praktično upotrebljiv električni telegrafski aparat koji je uspješno testiran na današnji dan.
1929. Pojam Šestosiječanjska diktatura odnosi se na monarhističku diktaturu koju je u Kraljevini SHS uveo kralj Aleksandar I. Karađorđević.
1941. Prvi je komercijalni let oko svijeta izvela je kompanija Pan American Airlines.
Rođeni na današnji dan su: Ivana Orelanska, francuska heroina i svetica Rimokatoličke Crkve (1412.), španjolski svetac Ivan Avilski (1500.), Matija Antun Reljković, hrvatski prosvjetiteljski prozaik (1732.), hrvatska glumica i pjesnikinja Slavica Maras-Mikulandra (1933.), Anthony Minghella, britanski filmski redatelj (1954.), engleski glumac Rowan Atkinson (1955.), Zvonimir Mršić, hrvatski političar (1966.), bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić (1975.), Alex Turner, engleski glazbenik (1986.), ruska manekenka Irina Šejk (1986.). 
Umrli na današnji dan su: Theodore Roosevelt, 26. predsjednik SAD-a. (1919.), sv. Andrija Bessette (1937.), Henri de Baillet-Latour, 3. predsjednik Međunarodnog olimpijskog obora (1942.),Pavel Aleksejevič Čerenkov, ruski fizičar (1990.), DizzyGillespie, jazz trubač (1993.), Rudolf Nurejev, ruski baletni igrač (1993.).
Zadnje vijesti

Sukob Bad Blue Boysa i Torcide, jedna osoba lakše ozlijeđena

U Supernova Colosseumu i dalje velika zimska sniženja!

Započinju radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

SPORT

Druga Hrvatska kuglačka liga

Pobjeda kuglačica Obrtnika u županijskom derbiju

FOTO GALERIJA

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena

Djed Božićnjak darivao mališane na glavnom gradskom trgu