Blagdan Svih Svetih podsjetnik da svetost moramo živjeti i u svakodnevnom životu

Blagdan je Svih Svetih. Mnogi će danas pohoditi groblja i posljednja počivališta kako bi se prisjetili svojih bližnjih.

Autor: Brodportal | Datum objave: 01.11.2021
Blagdan Svih Svetih podsjetnik da svetost moramo živjeti i u svakodnevnom životu


 Prvoga dana mjeseca studenoga svake godine slavimo blagdan Svih svetih. Tog dana slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje pošto su nakon smrti njihove krsne haljine ubijeljene u krvi Jaganjčevoj.

Kako ne znamo poimence svih koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila ovaj dan kada se zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate.

Riječ je o onom beskrajnom mnoštvu običnih ljudi, mnoštvu koje nam svjedoči da svetost ne znači nenormalnost, besprijekornost, nego znači puninu ljudskosti. Stoga su na svetost pozvani svi kršćani, svih razdoblja i svih životnih okolnosti. Kao što je lijepo rekao papa Benedikt XVI., da bi mogli biti sveti, nije potrebno činiti izvanredne pothvate i djela niti posjedovati posebne karizme, već jednostavno služiti Kristu, slušati ga i slijediti bez obeshrabrenja u teškim trenutcima. Samo s njegovom pomoći možemo postati svetima.

Danas, na blagdan Svi Svetih završava tradicionalna, već 20. za redom humanitarna akcija Caritasa Slavonskobrodskih dekanata '100 kubika toplih iskrica', kojom se prikupljaju novčane donacije za potrebe nabavke ogrijeva (drva) siromašnim obiteljima i/ili pojedincima s područja župa Slavonskobrodskog, Garčinskog, Sibinjskog i Velikokopaničkog dekanata. O toj i drugim aktivnostima Caritasa Đakovačko osječke nadbiskupije govorio je u emisiji SBTV-a Radosna vijest njegov povjerenik za regiju Slavonski Brod, župnik u Brodskom Vinogorju, vlč. Krunoslav Karas.

Zadnje vijesti

263 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Ne sjedajte za upravljač vozila ukoliko ste konzumirali alkohol!

Uhvaćen 18-godišnji počinitelj kaznenih djela teške krađe

FOTO GALERIJA

Nastavljaju se radovi na izgradnji parkirališta u Naselju Slavonija I

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja

Novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu