Blagdan svetog Nikole

Danas je 340 dan u godini. Do kraja godine još 25 dana.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 06.12.2017
Blagdan svetog Nikole


 6. prosinca – Blagdan svetog Nikole, slavi se u katoličkom svijetu, ali općenito u tzv. Zapadnoj kulturi. Djeca ga najčešće povezuju s darovima koje dobra djeca  pronalaze u svojim čizmicama, a poznaju i Krampusa koji donosi šibe za zločestu djecu.  Sveti Nikola ranokršćanski je biskup iz 4. stoljeća, iz maloazijskoga grada Mira, današnjeg Demrea u Turskoj. U svom se životu borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu, a vele da je prodao sav svoj imutak , a potjecao je iz bogate  obitelji, te novac podijelio siromasima.. Danas je poznat kao svetac koji daruje dobru djecu, ali i kao zaštitnika  djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, pekara,  ribara , farmaceuta, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka  Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta.

1498. kralj Vladislav izdaje plemstvu Berislavića posebnu povelju kojom im potvrđuje vlasništvo nad imanjima koja su do tada stekli. Berislavići su u početku bili kraljevi protivnici, no taj su stav promijenili, a Vladislav im za uzvrat ukazuje viske časti u državnoj upravi. Franjo Berislavić je imenovan za jajačkog bana, a njegov nećak Ivaniš za bana Srebrenice. 

1586. hrvatski su vojnici ostvarili pobjedu nad Turcima koja je snažno podigla optimizam u našim krajevima Turske (osmanlijske) čete zalijetale su se tada gotovo redovito na područje okolice Zagreba. Središnja Hrvatska bila je izravno izložena turskom pustošenju, pljački naselja pa čak i odvođenju lokalnih stanovnika u roblje. Uoči današnjeg dana provalio je turski vojskovođa Ali-beg prema Vrbovcu u okolici Zagreba. Imao je sa sobom znatnu silu od oko 3000 pješaka i 500 konjanika. Kretali su se prigorskim krajem usput spaljujući kuće i odvodeći muške i ženske zarobljenike. Protuturske straže dojavile su vijest o provali pomoću zanimljivog komunikacijskog sustava – vituljača. To su bili svojevrsni krjesovi, odnosno upaljene vatre na specifičnim mjestima, preko kojih se signal dojavljivao s jedne na drugu postaju na velike udaljenosti. Vijest je došla do tadašnjeg hrvatskog bana Tome Erdödija – znamenitog borca protiv Turaka i jednog od tada najvećih hrvatskih feudalaca. Ban Erdödy skupio je vojsku i zajedno sa svojim mlađim bratom Petrom (vlasnikom Vrbovca) krenuo presresti Turke. Do okršaja je došlo u blizini današnjeg Ivanić-Grada. Točna lokacija bitke bila je blizu sutoka rijeka Glogovnice i Čazme. Ban Erdödy odnio je pobjedu, unatoč malobrojnijoj vojsci. Turci su bili tako temeljito poraženi da je čak i Ali-beg ubijen i to sjekirom Nikole Pavlečića. Hrvati su progonili Turke prema Čazmi, sve dok nije pala noć. Zanimljivo je da su Ali-begovu odsječenu glavu pobjednici poslali kao poklon habsburškim vladarima u Austriju.

1835. otisnut je prvi broj Gajevih Novina horvatskih, slavonskih i dalmatinskih. 

1878. umro je jedan od najvećih hrvatskih povjesničara, Matija Mesić, rođen u Brodu na Savi 19. veljače 1826. godine. Teologiju je završio u Beču 1848., a 1851. postaje suplent za povijest na zagrebačkoj gimnaziji. Povijest i zemljopis studira u Beču i Pragu od 1851. do 1853. Od 1853. do 1856. ponovno je profesor na zagrebačkoj gimnaziji, a od 1856. do 1874. predaje na Pravoslavnoj akademiji na kojoj je i ravnatelj od 1871. do 1874. Za prvog rektora novootvorenog Sveučilišta u Zagrebu izabran je 1874. Dao je niz vrijednih radova iz hrvatske povijesti i prvi kritički obradio čitavo razdoblje Jagelovića (1491.-1526.). Bavio se i prevođenjem kao i redigiranjem dokumentarne građe. Umro je u Zagrebu, a pokopan je na Mirogoju. 

1927. godine Dom narodnog zdravlja u Novoj Gradiški pokrivao je svojom higijenskom službom 145 sela s oko 80.000 stanovnika. Na novogradiškom je području tada bilo 14.000 osoba oboljelih od malarije. 

1930. u novogradiškom kotaru izgrađeno je 27 higijenskih zdenaca, i to tri u Novoj Gradiški, dva u Okučanima, Šumetlici, Lipovljanima i Goricama te jedan higijenski zdenac u Cerniku, Medarima, Davoru, Orubici, Starom Petrovom Selu i Dragaliću. 

1947. umro je Iva Bradić, dugi niz godina primaš najpoznatijeg tamburaškog orkestra u Brodu u prvoj polovici dvadesetog stoljeća. Rođen je 17. svibnja 1871., a svirao je po brodskim birtijama od svibnja 1895. (najduže u gostioni Eduarda Čauka) do početka rata 1941. godine. 

1954. održan je prvi zagrebački festival zabavne glazbe pod nazivom Izaberite najbolje plesne melodije 1953. Plesnim orkestrom Radio Zagreba ravnao je Zlatko Černjul.  Na temelju glasova publike u dvorani Istra za pobjedničku melodiju izabrana je „Ta tvoja ruka mala“ skladatelja Ljube Kuntarića na tekst Branke Chudobe  koju je otpjevao  Ivo Robić. Uz Festival u Sanremu koji je utemeljen dvije godine prije, Zagrebfest je najstarija europska priredba zabavne glazbe. Sredinom 60-ih Zagrebačka škola Šansone prepoznata je kao poseban glazbeni izraz.

1991. operacijom „Orada“ hrvatske snage su u potpunosti oslobodile Lipik. Bio je to prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu  do „Oluje“.

1991. Tzv. Crni petak za dva hrvatska grada: Dubrovnik (biser hrvatske povijesne baštine) te Osijek. Toga su dana srbo-četničke snage koje predvodi tzv. JNA topovima, tenkovima te minobacačima napali Osijek i Dubrovnik. Agresor koristi i eksplozivne naprave zabranjene međunarodnim konvencijama. U gradu sv. Vlaha napad traje duže od 10 sati. Projektili razaraju staru gradsku jezgru. Oštećene su palače Sponza, crkva sv. Vlaha, gradske zidine, luka te hoteli. Na više mjesta rakete i granate izazvale su požar, a branitelji i mještani pod neprekinutom kanonadom gase vatru. Toga dana poginulo je 19 osoba. Istodobno su Osječani po tko zna koji put u skloništima. Agresor uglavnom gađa civilne ciljeve: središte grada, staru Tvrđu te stambene objekte. Napad je počeo iznenadnim granatiranjem, zbog čega je stradao veći broj ljudi na ulicama i u trgovinama. Europa, po običaju, nije jedinstvena u tumačenju agresije na Hrvatsku. Toga je dana u oba grada poginulo 29 ljudi, dok ih je oko stotinu lakše ili teže ozlijeđeno.

1998. godine osnovana je stranka vojvođanskih Hrvata, Hrvatski narodni savez. 

2006. otkriće tekuće vode na Marsu.

2008. Hrvatski film „Armin“ redatelja Ognjena Sviličića, pobijedio je na Festivalu mediteranskog filma u Bruxellesu. 

2008. godine u Pragu je otkriven spomenik Vladimiru Prelogu, hrvatskom kemičaru i nobelovcu koji je studirao i doktorirao u glavnom češkom gradu. 

Ostali događaji:

  • 1917. Finci su postali samostalna država upravo na današnji dan.
  • 1921. potpisali su irski i britanski političari sporazum o budućem osamostaljenju Irske.
  • 2000. U Pragu je uz sve počasti i medalje, pokopan Emil Zatopek, češki atletičar, dobitnik olimpijskom zlata čak 4 puta. 

Rođeni na današnji dan su: hrvatski graditelj, projektant, društveni djelatnik Janko Nikola Grahor (1827.),  Johann Palisa, austrijski astronom (1848.), libanonski i američki pjesnik Halil Džubran (1883.), Dulce Maria, meksička glumica, pjevačica i skladateljica (1985.). 

Umrli na današnji dan su: Juraj Ćulinović, hrvatski slikar (1504),  Jean-Baptiste-Siméon Chardin, francuski slikar (1779.), Werner  von Siemens, njemački elektrotehničar i izumitelj (1892.), Consuelo Vanderbilt, vojvotkinja od Marlborougha (1964.), Roberto Bartini, hrvatski dizajner zrakoplova i dizajner (1974.), João Goulart (1976.), Stjepan Gunjača, hrvatski arheolog (1981.), Roy Orbison, američki pjevač, kantautor i gitarist, pionir Rock n Rola (1988.), Jakov Altaras, hrvatsko-njemački radiolog svjetskog glasa (2001).

Zadnje vijesti

Mlado vino u Sl. Brodu krstili vinski biskupi Davor Dretar Drele i Vid Balog, a kumovao mu glumac Goran Navojec

Održan 1. koncert učenica i učenika triju glazbenih škola - slavonskobrodske, zadarske i zagrebačke

VIDEO Goran Milić mladima poručio: 'Putujte i istražujte svijet'

VIJESTI

MARTINJSKA FEŠTA VISOKE VINSKE AKADEMIJE

Mlado vino u Sl. Brodu krstili vinski biskupi Davor Dretar Drele i Vid Balog, a kumovao mu glumac Goran Navojec

NAJČITANIJE DANAS

Gostovanje poznatog novinara u Slavonskom Brodu

VIDEO Goran Milić mladima poručio: 'Putujte i istražujte svijet'

FOTO GALERIJA

Krešimir Šimić predstavio dokumentarac "Smije li ratnik plakati" na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Otvoren Lovački muzej u Slavonskom Brodu, prvi u Slavoniji!

Lovci darivali garčinskog župnika

Brođani uspješni u Banja Luci

Astra osvojila 5 medalja u Zagrebu