Bitan dan za brodsku umjetnost

Predstavljen semafor, rođeni brojni brodski umjetnici, otkrivena voda na Jupiterovom mjesecu, završen prvi let oko Zemlje bez slijetanja

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 02.03.2013
1791. godine u Parizu je predstavljen komunikacijski sustav nazvan semafor. Radilo se o svojevrsnom «optičkom telegrafu» velikih proporcija koji je bio montiran na krovove ili visoka postolja, kako bi ga se vidjelo iz velikih udaljenosti, a sustav je bio popularan krajem 18. i početkom 19. stoljeća.

Republika Teksas je 1836. godine proglasila neovisnost od Meksika.

Na današnji dan 1868. godine rođen je u Brodu na Savi slikar Josip Muravić. Potomak je stare brodske obitelji iz koje su se regrutirali vojvode, gradonačelnici, senatori i vojni časnici. Oslikao je oko četrdeset crkava u Brodu i okolici i nekoliko veža bogatih građana kao što su Brlić i Ferić. Godine 1898. sudjeluje na međunarodnoj izložbi u Parizu i dobiva počasnu diplomu i zlatnu medalju za svoje dekorativne radove. U slobodno vrije bavio se portretiranjem. Jedna od najuspjelijih slika je «Pod crvenim abažurom». Umro je u Brodu na Božić 1946.

Akademski slikar Slavko Tomerlin, rodio se na današnji dan 1892. godine. bio je najpopularniji slikar u Brodu između dva svjetska rata. Izlagao je samostalno u Brodu šest puta i u brojnim građanskim porodicama mogla su se naći njegova djela.

Jakob Bauer umro je 1896. godine. utemeljitelj je Brodkse izraelitičke općine i jedan od najranije doseljenih Židova u Brod.

Apolonija D´Elia je umrla u Pećuhu na današnji dan 1909. godine u 71. godini života. Bila je supruga brodskog gradonačelnika Jakoba D´Elia i prva predsjednica «Hrvatskog gospojinskog društva» u Brodu utemeljenog 1895. godine.

1917. godine tijekom Februarske revolucije u Rusiji, car Nikola II. je abdicirao i formirana je privremena vlada Georgija Lvova.

Baletni plesač i publicist, Zvonimir Podkovac, rođen je na današnji dan 1926. u Brodu na Savi. Pohađao je baletni tečaj nakon studija povijesti umjetnosti. Solist je u zagrebačkoj komediji, a potom nastupa u plesnim trupama u Parizu. Nakon toga uglavnom nastupa na francuskoj televiziji, a od 1976. godine radi u Parizu u Muzeju moderne umjetnosti Kulturnog centra «Georges Pompidou». 

1927. godine rođena je Tanja Kovačević u Bitolju. Završila je gimnaziju u Brodu i upisala Filozofski fakultet koji je napustila nakon šest semestara. Zapošljava se 1935. godine u lokalnom tjedniku Brodski list. Punih trideset i pet godina bila je novinarka, urednica i nekoliko puta u funkciji direktorice ustanove. U svojoj profesionalnoj karijeri uredila je oko tisuću brojeva lokalnog tjednika. Za svoj rad dobila je pregršt stručnih, društvenih i državnih pohvala, nagrada i priznanja.

1943. godine za vrijeme Drugog svjetskog rata, australske i američke zračne snage napale su i uništile veliki konvoj japanske mornarice u bitki na Bismarckovom moru.

Ho Ši Min postaje predsjednik Sjevernog Vijetnama 1946. godine.

Američki kapetan James Gallagher spustio se u bazu u Fort Worth u Teksasu 1949. godine, okončavši tako prvi let oko Zemlje bez spuštanja.

1998. godine na jednom od Jupiterovih mjeseca, Europi, otkrivena je voda. Ispod debele ledene kore postoje tekući oceani, što je ostavilo mogućnost postojanja života na tom udaljenom satelitu.

Za predsjednika Rusije izabran je Dmitrij Medvedev 2008. godine.  

Rođeni na današnji dan su: Bedrich Smetana, češki skladatelj (1824.), Marija Jurić Zagorka, hrvatska književnica, autorica Gričke vještice i prva hrvatska novinarka (1873.), političar i posljednji predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov (1931.), Lou Reed, američki glazbenik (1942.), Jon Bon Jovi, američki glazbenik (1962.), hrvatski glumac Rene Bitorajac (1972.), Ivana Bolanča, hrvatska glumica (1977.).

Pratite BrodPortal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Nogometaši Željezničara i Slavonca iz Bukovlja odigrali 1:1

Održan okrugli stol na temu zapošljavanja "Kako biti zaposlen danas i u budućnosti?"

Prometna nesreća na autocesti A3 s materijalnom štetom

FOTO GALERIJA

Biskup Milan Stipić blagoslovio kupolu crkve i temelj nove župne kuće brodske grkokatoličke župe

Ruščicom projahalo 65 pokladnih jahača iz svih krajeva Slavonije

FOTOGALERIJA - Više od 60 pokladnih jahača defiliralo perkovačkim šorovima

Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama

Obilježena 85. obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava, Dan Općine Sibinje i Dan škole