Biskup Ivica Petanjak: molite jedni za druge i za obraćenje grešnika

Blagdan Gospe Lurdske i 28. Svjetski dan bolesnika svečano je u utorak, 11. veljače proslavljen u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu. Uz domaćeg gvardijana fra Klaudija Milohanovića i još desetak svećenika iz Slavonskog Broda i susjedne Bosanske Posavine večernje misno slavlje predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 12.02.2020
Biskup Ivica Petanjak: molite jedni za druge i za obraćenje grešnika


 Uz brojne vjernike iz Slavonskog Broda i okolice na slavlju su sudjelovali franjevački bogoslovi te redovnice iz Slavonskog Broda. Naglasivši da su sva Gospina ukazanja koje je Crkva priznala kao autentična, ostala u okvirima evanđelja, biskup Petanjek u homiliji je pojasnio smisao ukazanja i što njima Gospa poručuje kroz sva vremena pa i nama danas.

Tako je posvjestio da je prva karakteristika Marijina ukazanja u Lurdu i drugim mjestima da je govorila dijalektom, želeći tako prilagoditi se čovjeku, da je razumije. Druga  karakteristika je da je svojim predstavljanjem u Lurdu kao Bezgrješno začeće  iskazala svoj identitet, na koje i svatko od nas ima pravo  i po čemu smo prepoznatljivi. Treće, ukazala se Bernardici s krunicom pozivajući nas tako na molitvu, a uz to na pokoru i obraćenje i molitvu za grješnike. Četvrta karakteristika Gospinih ukazanja je poziv na obraćenje, rekao je biskup Petanjak te svjestan da je to čovjeku najteže, posebno je protumačio.
 
„Poziv na obraćenje je uvijek suvremen i trajan. Isus nas poziva da napustimo svoju logiku i prihvatimo Božju. Zato govorimo o novom svijetu i novom stvaranju. To nije svijet kakvog mi želimo, nego kakvog nam Isus donosi. Moramo napustiti svoje okvire i sheme i prihvatiti Božje. Nije moguće ući u novi poredak, a zadržati u glavi i u srcu stare misli, osjećaje, očekivanja i staru pobožnost. Isusov poziv na obraćenje vrijedi za sva vremena, za svakog čovjeka i za svaki dan. Zbog naše nestalnosti, obraćenje nikada ne završava. Svijet se stalno mijenja. Isus Krist poziva nas da u svim tim promjenama prepoznajemo i njegovu prisutnost i njegov prst. Svaki dan umiremo nečem starom i rađamo se nečem novom. Tako se postaje svetim. To je Božja i Marijina želja. Zato se Marija ukazuje¸da nas pozove na svetost i da budemo sveti“, zaključio je biskup Petanjak. 
Na kraju mise slijedila je uz rijeku Savu procesija sa svijećama i Gospinim kipom koji su nosili učenici klasične gimnazije Fra Marijana Lanosovića, koju vode domaći franjevci.
 
Uz prigodan dar gvardijan fra Kladio zahvalio je biskupu Petanjku na dolasku te poticajnim i ohrabrujućim porukama, koje je te večeri uputio mnogobrojnim vjernicima ove franjevačke crkve u kojoj se blagdan Gospe Lurdske slavi još od  1892.  kada su franjevci Gospin kip donijeli iz Lourdesa. Slavlje je pjevanjem uveličao crkveni zbor ove franjevačke crkve predvođen, prof. Ivanom Markovićem. 

Blagdanu je prethodila devetnica od 2. do 10. veljače pod geslom “Sva si lijepa, o Marijo”, koju su predvodili: prvoga dana na blagdan Svijećnice fra Goran Malenica, potom dekan preč. Ivan Lenić, vlč. Nino Perica, vlč. Krešimir Čutura, mons. Luka Marjanović, fra Josip Poleto, a trodnevnicu fra Josip Ivkić.            
 
Brankica Lukačević (djos.hr) 
foto: B.Lukačević, Ivica Vlašić
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Dvije nove pozitivne osobe u županiji, aktivnih slučajeva 121

13. Memorijal ''Ostat ću mlad – Krešimir Blažević'' u Centru mladih i na YouTubeu

Leona i Antonela 4. u finalu na 1000 metara

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“