Biskup Ivan Ćurić blagoslovio nova crkvena zvona u Bartolovcima

BARTOLOVCI - Svečano je ove subote, na blagdan Blažene Djevice Marije Kraljice, bilo u novosagrađenoj crkvi sv. Ivana Pavla II u Bartolovcima, filijali župe Slobodnica: pomoćni biskup đakovačko osječki mons. Ivan Ćurić blagoslovio je nova tri zvona koja će s crkvenog zvonika pozivati vjernike na bogoslužja i molitvu.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 22.08.2020


Na crkveni zvonik uzdignuta su tri zvona, jedno u čast sv. Ivanu Pavlu II, zaštitniku crkve u Bartolovcima, drugo Blaženoj Djevici Mariji Kraljici, a treće sv. Bartolu apostolu, zaštitniku sela. Sva tri zvona će se istovremeno oglašavati početnim tonovima melodije svečanog misnog himna 'Gloria' (Slava Bogu...).

"Zvona su vazda bila važna za svjedočenje vjere kršćanina i jedan od znakova kojim se navješta Radosna Vijest spasenja", istaknuo je biskup Ćurić, povezujući današnje obredno slavlje s glasovitom gradnjom crkve u poljskome mjestu Nova Huta, u kojemu su ondašnje komunističke vlasti bile zabranile gradnju crkve. "Bilo je to mjesto bez crkve, bez molitve, bez Boga. No, kada je crkva 70-ih godina prošlog stoljeća ipak uzdignuta, tamošnji vjernici nazvali su ju 'arka Pana' - Gospodnja lađa. I ova crkva u Bartolovcima sada je sa svojim novim zvonima arka Gospodinova, mjesto gdje se okuplja Božji narod", kazao je biskup.

Zvona su izrađena u njemačkome gradu Passauu. Koštala su 350 tisuća kuna. Njihovu izradu i nabavku pomogli su financijski Ministarstvo regionalnog razvoja i Općina Sibinj, ali i sami vjernici, župljani sela Bartolovci svojim dobrovoljnim prilozima. Kum posvete zvona, načelnik Općine Sibinj Josip Pavić simboličnim je udarcem čekića u zvono oglasio njihovo uzdignuće na zvonik, a isto su učinili i biskup Ivan Ćurić, domaći župnik vlč. Pero Stanić, a potom i brojni okupljeni župljani.
 
Od građevinskih radova na novoj crkvi, preostaje još, rekao nam je župnik Stanić, urediti okoliš i terasu ispred crkve, s posebnim prilazom za osobe s invaliditetom. Tada će sve biti spremno za veliku svečanost posvete crkve koja je najavljena za 22. listopada 2020. na spomendan sv. Ivana Pavla II., čije nas riječi utisnute i na jedno od zvona, pozivaju: 'otvorite vrata Kristu'.
 
 

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Pronašao ubojito sredstvo i odmah pozvao policiju

Sutra se otvara klizalište u Tvrđavi Brod

Prevaren prilikom prodaje ruksaka

VIJESTI

Manje oružja, manje tragedija

Pronašao ubojito sredstvo i odmah pozvao policiju

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Pogled iza kamere na snimanju spota Mateja Matijevića za srpske zvijezde u Beogradu

FOTO GALERIJA

Sutra se otvara klizalište u Tvrđavi Brod

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji