Biskup Ćurić: 'Bez Duha Svetoga, Bog je daleko; samo s Duhom, Krist je živ i djelotvoran među nama!

GROMAČNIK - Svetkovinu Duhova (Pedesetnice), rođendan žive Kristove Crkve, s posebnom radošću proslavili su vjernici u Gromačniku, nadomak Slavonskog Broda. Ondje je svečano euharistijsko slavlje ispred filijalne crkve Duha Svetoga predvodio pomoćni biskup đakovačko osječki mons. Ivan Ćurić, u zajedništvu s vlč. Frokom Zefiqom, župnikom župe Krista Kralja (Brodski Varoš), kojoj pripada ova filijala.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 31.05.2020
Biskup Ćurić: 'Bez Duha Svetoga, Bog je daleko;  samo s Duhom, Krist je živ i djelotvoran među nama!
 „S dubokim sam osjećajem u svoj svećenički život ponio prizor Kristova križa koji i danas stoji ispred crkve Duha Svetoga ovdje u Gromačniku. O tome sam znao često i novinarima koji me pitaju o sadržaju naše kršćanske vjere govoriti: ima jedan križ u Gromačniku, a ispod križa napisane riječi ispovijedi vjere apostola Tome: 'Gospodin moj i Bog moj'. Podsjete me svaki put te riječi na one temeljne događaje našega spasenja, koji nam kažu da smo svi otkupljeni Kristovom žrtvom na Križu i Njegovom Krvlju. Podsjete me i na susret s Uskrslim Isusom u krilu zajednice apostola na čijem se zajedništvu i svjedočanstvu utemeljuje i Kristova Crkva, a upravo taj susret označen je duhovskim darom: Uskrsli Isus jedanaestorici svojih apostola, tada još žalosnima zbog Njegove smrti i nesigurnima za budućnost kojoj su se nadali po Njemu i s Njim, donosi svoje darove: 'mir vama!'; zatim poslanje: 'kao što mene posla Otac tako i ja šaljem vas...'  i dahne u njih i kaže im: 'primite Duha Svetoga'. Eto nam glavnoga sadržaja svetkovine  Duhova ili Pedesetnice: dar Duha Svetoga i rođenje zajednice Crkve. I jedno i drugo pripada istini naše vjere u Boga Gospodina, Boga Duha Svetoga i Životvorca i jednu svetu katoličku i apostolsku Crkvu“, istaknuo je biskup Ćurić na početku prigodne homilije. 


 
I danas zajednica  Crkve nastavlja ostvarivati  Kristovo poslanje. No, u tom vremenu, poručio je  biskup Ivan, - trebamo prepoznavati važnost dvostruke oslonjenosti na Istinu koja nam kaže da je crkva uvijek ponajprije oslonjena na Krista, da je sav navještaj Božje Riječi usredotočen na Isusovu Radosnu Vijest i na Njegov poziv. U tom navještaju „otkrivamo snagu Isusovog djelovanja, a to djelovanje je sada zajamčeno darom i snagom Duha Svetoga. Drugo, Isus se oslanja na svoje učenike u ostvarenju djela spasenja, a to znači da se oslanja i na svakog od nas. No, neće nam se pružiti nikakva druga snaga osim one iz koje zapravo sve izvire i prema kojoj sve smjera, a to je naše trajno zajedništvo s Kristom“, naglasio je mons. Ćurić, ukazujući na Duha Svetoga kao jedini izvor tog zajedništva s Isusom. „Bez Duha Svetoga Bog je daleko. Bez Duha Svetoga Krist je magloviti mit drevne prošlosti, bez Duha Svetoga i  Biblija je mrtva riječi, bez Duha Svetoga i Crkva je samo jedna od tolikih ljudskih organizacija. No, s Duhom Svetim Bog je blizu, Krist je živ i djelotvoran među nama“, posvijestio je biskup. 
 
 
Okupljenima je pročitao što su o Duhu Svetome pisali i podučavali sveti župnik arški, Ivan Maria Vianney, koji je kanoniziran upravo na datum 31. svibnja 1925., ali i jedan od suvremenih hrvatskih teologa fra Tomislav Šagi Bunić. Citirao je i riječi pape Franje koji nam kaže kako je 'Duh  onaj koji nas uskrsava iz naših ograničenosti, iz naše smrtnosti, jer je mnogo obamrlog tkiva u našem životu i na našoj duši (...). Zato nam je otvoriti se Duhu Svetom, da se On nastani u onome o čemu promišljamo, što osjećamo, što planiramo i čemu se nadamo....'
„Danas želimo ražariti svoju molitvu za snagu Duha Svetoga, koji je  potreban u našem životu i  vjeri, svakom koraku naše ljubavi i svim našim dobrim djelima, našoj smrti i uskrsnuću, imajući u srcu onu vjeru kakvu je i Toma posvjedočio: Gospodin moj i Bog moj!“, zaključio je biskup Ćurić. 
 
Misno slavlje pjevanjem su uljepšali i članice i članovi mještovitog župnoga zbora pod vodstvom orguljašice Ramone Petanović, koji su biskupa dočekali pjesmom 'Duše Sveti pravi Bože', svojevrsnom himnom filijalne crkve u Gromačniku.
 
 
 
Tekst i fotografije: Ivica Vlašić
 

Zadnje vijesti

Poginuo Andrija Andabak, junak domovinskog rata

Vrijednost 27,1 milijun kuna, dovršetak za godinu dana

U javnosti se svađali, tukli i opijali

VIJESTI

Novi autobusni kolodvor u Slavonskom Brodu

Vrijednost 27,1 milijun kuna, dovršetak za godinu dana

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika