Birači vjeruju da imamo najkvalitetnije lokalne političare

Sinoćnja 'Klopka' bavila se analizom lokalnih izbora, gradova i županija diljem Hrvatske, kao i čitavog izbornog sustava.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 19.04.2017


Gosti su tako bili novinar i autor knjige 'Nelegalni izbori - nelegitimna vlast' Darko Petričić, kandidat za gradonačelnika Zagreba Ivan Valek, glavni urednik SBTV-a Ivan Čalić i analitičar 'Projekta Velebit' Domagoj Pintarić. U početku se raspravljalo o tome kako građani i glasači smatraju da su lokalni političari odlični pošto su direktno na svom džepu sa 100 ili 200 kuna osjetili njihovu pomoć. U takvom odnosu snaga ne čudi da imamo vrtoglavih 555 jedinica lokalne samouprave uz 20 županija - taj megalomanski birokratski aparat služi kao uhljebska podloga sustava. Gosti su potvrdili da je kvaliteta kandidata manje bitna i ono što motivira glasače zapravo su umrežavanje i platforma koristoljublja. A i ako to zakaže, tu je posve nesređen izborni sustav s oko 300.000 nepostojećih glasača uz brojne druge manipulacije, od poništavanja listića do fingiranja glasova. APIS, DIP i GONG u tim okolnostima ili imaju porozan sustav zaštite ili ne obavljaju funkciju zbog koje su formirani. Naravno, to nisu jedini problemi pa gradonačelnici i načelnici zakonski mogu duplirati funkciju i obavljati je paralelno uz saborsku dužnost.

Slična problematika je i kada su različite stranke na vlasti u gradu/općini, županiji i državi. Položaji zato nerijetko donose preveliku koncentraciju moći pa ne čudi kovanje termina 'gradski šerif'. Izuzev pogodovanja, uhljebskih mreža i klijentelizma na tim pozicijama znaju biti i pritvarani optuženici za korupciju, pa i pravomoćno osuđeni za zlouporabu samog položaja gradonačelnika. Predizborna kampanja samo je dodatni segment mutnih poslova i nejednakih uvjeta za sve kandidate. Bi li tome pomogla reforma sustava i možebitno stvaranje regija veliko je pitanje. Nakon minianalize situacije po gradovima zaključeno je da su troji izbori zasitili ljude od glasanja, no isto tako s obzirom na 'mrtve birače' izlaznost vjerojatno neće pretjerano pasti. Gledatelji su na referendumsko pitanje zašto glasaju za župana, gradonačelnika ili načelnika sa 74% odgovorili 'zato što je najkvalitetniji', a ostali odgovori ('zato što je moj', 'zato što imam koristi') nisu dobili značajniji postotak. To implicira da glasači ipak smatraju da biraju najboljeg menadžera grada i da ne sudjeluju u mreži.

Voditelj je kao i inače bio Ratko Martinović, a sljedeća emisija dolazi s temom 'Slavonski Brod - Predstavljanje lista i programa'.

Zadnje vijesti

Stranci ponovo divljaju po Hrvatskim cestama

Ukrali traktor, ali se nisu dugo vozali...

Snijeg se vratio na kolnike, oprez!

NAJČITANIJE DANAS

Aktivni građani sportom protiv najdepresivnijeg mjeseca

Više od 100 Novogradiščana vježbalo uz tim Aktivne Hrvatske

FOTO GALERIJA

Nakon prvog vikenda, Legija 2 na drugom mjestu!

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena