Birači vjeruju da imamo najkvalitetnije lokalne političare

Sinoćnja 'Klopka' bavila se analizom lokalnih izbora, gradova i županija diljem Hrvatske, kao i čitavog izbornog sustava.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 19.04.2017


Gosti su tako bili novinar i autor knjige 'Nelegalni izbori - nelegitimna vlast' Darko Petričić, kandidat za gradonačelnika Zagreba Ivan Valek, glavni urednik SBTV-a Ivan Čalić i analitičar 'Projekta Velebit' Domagoj Pintarić. U početku se raspravljalo o tome kako građani i glasači smatraju da su lokalni političari odlični pošto su direktno na svom džepu sa 100 ili 200 kuna osjetili njihovu pomoć. U takvom odnosu snaga ne čudi da imamo vrtoglavih 555 jedinica lokalne samouprave uz 20 županija - taj megalomanski birokratski aparat služi kao uhljebska podloga sustava. Gosti su potvrdili da je kvaliteta kandidata manje bitna i ono što motivira glasače zapravo su umrežavanje i platforma koristoljublja. A i ako to zakaže, tu je posve nesređen izborni sustav s oko 300.000 nepostojećih glasača uz brojne druge manipulacije, od poništavanja listića do fingiranja glasova. APIS, DIP i GONG u tim okolnostima ili imaju porozan sustav zaštite ili ne obavljaju funkciju zbog koje su formirani. Naravno, to nisu jedini problemi pa gradonačelnici i načelnici zakonski mogu duplirati funkciju i obavljati je paralelno uz saborsku dužnost.

Slična problematika je i kada su različite stranke na vlasti u gradu/općini, županiji i državi. Položaji zato nerijetko donose preveliku koncentraciju moći pa ne čudi kovanje termina 'gradski šerif'. Izuzev pogodovanja, uhljebskih mreža i klijentelizma na tim pozicijama znaju biti i pritvarani optuženici za korupciju, pa i pravomoćno osuđeni za zlouporabu samog položaja gradonačelnika. Predizborna kampanja samo je dodatni segment mutnih poslova i nejednakih uvjeta za sve kandidate. Bi li tome pomogla reforma sustava i možebitno stvaranje regija veliko je pitanje. Nakon minianalize situacije po gradovima zaključeno je da su troji izbori zasitili ljude od glasanja, no isto tako s obzirom na 'mrtve birače' izlaznost vjerojatno neće pretjerano pasti. Gledatelji su na referendumsko pitanje zašto glasaju za župana, gradonačelnika ili načelnika sa 74% odgovorili 'zato što je najkvalitetniji', a ostali odgovori ('zato što je moj', 'zato što imam koristi') nisu dobili značajniji postotak. To implicira da glasači ipak smatraju da biraju najboljeg menadžera grada i da ne sudjeluju u mreži.

Voditelj je kao i inače bio Ratko Martinović, a sljedeća emisija dolazi s temom 'Slavonski Brod - Predstavljanje lista i programa'.

Zadnje vijesti

Poziv svim proizvođačima kulenove seke da donesu svoje uzorke na ocjenjivanje kvalitete

Tko koristi poljoprivredno zemljište – od sljedećeg tjedna bit će javni podatak

Tražiš li ga onda si posramljen, ne tražiš li njima ekstra milijunska zarada

VIJESTI

4. FESTIVAL KULENOVE SEKE NAJVEĆE HRVATSKO I MEĐUNARODNO NATJECANJE PROIZVOĐAČA

Poziv svim proizvođačima kulenove seke da donesu svoje uzorke na ocjenjivanje kvalitete

NAJČITANIJE DANAS

Pobjednika odlučila jedna lopta

Odličan meč između odbojkaša Marsonije i Zrinskog iz Nuštra

FOTO GALERIJA

Najbolji županijski sportaši Tot, Novaković, KKK Olimpik i ŽOK Nova Gradiška

Jandroković: ovo je najjača HDZ-ova organizacija i vrijeme je da HDZ ponovno ima i gradonačelnika Slavonskog Broda!

HKUU “Trenk“ Nova Gradiška - kvalitetnim aktivnostima kroz 2018. godinu

Novi uspjesi natjecatelja Športskog plesnog kluba Top dance

Učenici iz Gundinaca i Sikirevaca družili se uz knjige (nelektirne!)