Bez mina - Brodsko-posavska županija

Dogodilo se na današnji dan 12. lipnja

Autor: Brodportal | Datum objave: 12.06.2019
Bez mina - Brodsko-posavska županija
 1429. Francuska povijesna junakinja i svetica Ivana Orleanska povela francusku vojsku u svoju prvu opsadu.

1740. Na sjednici Dvorske sanitetske komisije u Beču donesena je odluka da se u Mitrovici, Staroj Gradišci i Brodu podignu kontumaci – stalne kordonske-sanitarne ustanove na granici prema Turskoj. Prvi brodski kontumac podignut je na zapadnom dijelu na ušću Mrsunje u Savu. Kontumac se na ovom mjestu održao do 1783. godine kada je s ostalim državnim zgradama srušen. U međuvremenu je sagrađen drugi, na istočnom gradskom području Vijuš. Dio zgrada kontumaca i danas postoji u Vrazovoj ulici. 

1742. U Orubici rođen Marijan Lanosović, jezikoslovac i teološki pisac. Od 1806. do smrti 25. studenog 1812. godine živio je i radio u franjevačkom samostanu u Brodu. 

1813. ravnatelj brodske karantene David Vencina projektirao je i dao sagraditi novi čardak uz Savu na mjestu gdje su na Vijušu Turci prelazili Savu. Stražara sagrađena na 30 koraka od Save i oko 600 od samostana, nalazila se najvjerojatnije u visini današnjih ostataka Granika. 

1897. pokretač i suvlasnik Posavske Hrvatske, bogati posjednik i trgovac Zefir Marac, pravaš i budući gradonačelnik, objašnjava razloge zbog kojih je prethodni broj lista izašao potpuno šaren. Bio je to prvi drastičniji cenzorski zahvat gradskog senatora Dragutina Piskura u povijesti lokalnog tiska u Brodu. Izbačeni su tekstovi o banu Khuenu Hedervaryju, zagrebačkom nadbiskupu, podžupanu Cuvaju i drugi. 

1942. Anne Frank je za svoj 13. rođendan na poklon dobila svoj poznati dnevnik. Odmah po dobivanju dnevnika počela je pisati: „Nadam se da ću Ti moći sve povjeriti... i da ćeš biti velik izvor potpore i utjehe“, obraćajući se imaginarnoj prijateljici Kitty.

1964. Južnoafrički aktivist protiv apartheida i vođa Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) Nelson Mandela, osuđen je na doživotnu robiju zbog sabotaže.

1991. Osnovana je III bojna 3. gardijske brigade ZNG-a s dvije satnije u Slavonskom Brodu, a trećom u Novoj Gradiški. Kasnije joj je pridružena i četvrta satnija iz Đakova. Prvi zapovjednik Bojne bio je Krešimir Šipoš.

1991. Boris Jeljcin izabran za predsjednika Rusije na prvim neposrednim predsjedničkim izborima u toj zemlji.

2003. umro je proslavljeni glumac Gregory Peck u 88. godini života.

2007. Na današnji dan donesena je presuda ratnom zločincu Milanu Martiću, nekadašnjem predsjedniku tzv. Republike Srpske Krajine. Martić je proglašen krivim i osuđen na 35 godina zatvora, što je najduža kazna izrečena nekom srpskom ratnom zločincu na Haškom sudu za zločine u Hrvatskoj.

2013.  Umro Jiroemon Kimura najdugovječniji muškarac u zabilježenoj povijesti. Doživio je 116 godina i 54 dana. Svoju dugovječnost pripisivao je jedenju hrane u malim obrocima.

2014. U neposrednoj blizini rijeke Save u Florijanovoj ulici u Slavonskom Brodu, počela izgradnja novog slavonskobrodskog hotela. Riječ je o privatnoj investiciji Onyx ugostiteljstva, a hotel će imati podrum, prizemlje i dva kata, restoran i 24 sobe.

2018. Načelnik općine Okučani Aca Vidaković, primio je simbolično posljednju minu s područja Brodsko-posavske županije, čijim je uklanjanjem završio proces razminiranja, i BPŽ je i službeno čista od mina. Na području Brodsko-posavske županije u višegodišnjem postupku razminiranja pronađeno je i uništeno oko 1700 opasnih ostataka rata. Četvero pirotehničara izgubilo je život obavljajući hrabro i nesebično posao koji je zaštitio sve žitelje Županije. Oko 203 milijuna kuna u tu je svrhu uloženo iz državnog proračuna.

Rođeni: hrvatski liječnik i publicist Ante Kuzmanić (1807.), Ivo Badalić, hrvatski glumac i redatelj (1890.), Anthony Robert Eden, britanski političar (1897.), David Rockefeller, američki bankar (1915.), 41. predsjednik SAD-a, George H.W. Bush (1924.), Anne Frank, autorica poznatog „Dnevnika Anne Frank“ (1929.), ruski matematičar, Vladimir Arnold (1937.), Thomas Sørensen, danski nogometaš (1976.), brazilska manekenka, Adriana Lima (1981.).

Umrli: Dragutin Lerman, hrvatski istraživač (1918.), Marin Sabić, hrvatski književnik i pjesnik (1922.), Gregory Peck, američki filmski glumac (2003.), Jiroemon Kimura, najdugovječniji muškarac u povijesti (2013.).

Zadnje vijesti

Postavljeni novi zdenci za osvježenje svih građana

Po 22. put održana fišijada u Oriovcu

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a i u Slavonskom Brodu

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika