Beroš: U Hrvatskoj 39 novoobljenih, ali držimo situaciju pod kontrolom

Trenutno je potvrđena ukupno 481 osoba zaražena koronavirusom, a 22 osobe su ozdravile i otpuštene iz bolnice. 10 osoba se nalazi na respiratoru.

Autor: Brodportal | Datum objave: 26.03.2020
Beroš: U Hrvatskoj 39 novoobljenih, ali držimo situaciju pod kontrolom
 Broj pozitivnih novih bolesnika je 39, u 24 sata 63, ukupno u Hrvatskoj je 481 oboljela osoba. Držimo situaciju pod kontrolom i nadamo se da ćemo zadržati takvo povećanje, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

- Nema eksponencijalnog rasta zaraženih, što je od iznimne važnosti. Ukupno je testirano 3958 uzoraka, a samo jučer obavljeno je 566 testiranja što ukazuje da su pokrenuti kapaciteti u funkciji i da se povećava broj testiranja.

Na respiratoru 14 bolesnika, odnosno 3% oboljelih

- Na respiratoru je 14 bolesnika - osam u Zagrebu, tri u Osijeku te po jedan u Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Od ukupnog broja bolesnika njih tri posto je na respiratoru, što je zadovoljavajuće jer su projekcije govorile da će se raditi o pet posto bolesnika, rekao je Beroš.

- Imamo u zdravstvenom sustavu 19 liječnika specijalista koji su pozitivni, 6 specijalizanata, 7 medicinskih sestara i tehničara i 2 stomatologa. Dobni prosjek oboljelih je 49 godina. U samoizolaciji imamo 18601 osobu, imamo 2437 kontakata koje intenzivno epidemiološki nadziremo, i 546 zdravstvenih djelatnika koji su u samoizolaciji, rekao je Capak.

"Izvanredne okolnosti postaju redovite"

Činjenica je da izvanredne okolnosti postaju redovite. Međutim, mjere koje se donose, očekujemo da će nastaviti davati rezultate, rekao je Davor Božinović.

- Ono što je važno, oni koji nisu u nužnim službama, moraju usporavati ritam, kako bi se resursi i energija sačuvali za zdravstvene radnike, policiju ljude koji rade u opskrbi i zaštitarskim službama. Poruka građanima je budite doma i neka to bude vaša zadaća u ovom trenutku. Mi smo tu da radimo sve da situaciju držimo pod kontrolom, rekao je Božinović.

U policiji dvije osobe pozitivne na koronavirus

- Istaknuo bih da smo dobili imamo prva dva slučaja olicijskih službenika koji su zaraženi koronavirusom. Mi smo stalno provodili preventiivne mjere, imamo 90 njih u mjerama samoizolacije. Kada su se pojavili prvi simptiomi bili su negativni, tek nakon nekoliko dana su bili pozitivni. Policijski sustav svakodnevno radi na svim sigurnosnim događajima. Vodimo računa o svim epidemiološkim mjerama. Nema veći broj osoba u kontaktima sa zaraženim osobama, rekao je Nikola Milina, ravnatelj policije.

Zadnje vijesti

Policija: mi smo uvijek uz vas, čuvamo vas, a tako vi čuvajte nas!

Brodski tamburaši u borbi protiv koronavirusa

Novooboljela osoba u Brodsko-posavskoj županiji, bliski kontakt već poznatog slučaja

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji