Bećarac postao dio svjetske glazbene baštine

Dogodilo se na današnji dan 8. siječnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 08.01.2020
Bećarac postao dio svjetske glazbene baštine


 1324. umro je poznati srednjovjekovni putopisac i istraživač Marko Polo.

1790. godine, prvi predsjednik SAD George Washington uveo je praksu podnošenja izvješća o stanju nacije, „State of the Union“, koji se održao do danas.

1848. godine Brod je imao 2.300 stanovnika, a samo u jednom danu, osmoga siječnja, umrlo ih je šestero, što nam sve govori o tadašnjim zdravstvenim prilikama. 

1881. godine obavljen je prvi telefonski poziv u povijesti Zagreba. Radilo se o zračnoj telefonskoj liniji postavljenoj na udaljenost od oko 3500 metara – između Građevinskog ureda Gradskog poglavarstva i Vodovodne strojarnice. Radovi na izgradnji te telefonske linije započeli su još tijekom jeseni prethodne godine (1880.), ali su produženi zbog teškog potresa koji je zadesio Zagreb 9. studenog 1880. godine. U tom je potresu stradalo mnogo zagrebačkih građevina, uključivši katedralu, koja je naknadno morala biti velikim dijelom obnovljena. Prvi poziv 8. siječnja 1881. godine protekao je uspješno. Naime, Narodne novine objavile su vijest da su pokusna ispitivanja pokazala „…takovu čujnost i razumljivost govora kakova se samo poželjeti može.“ Nakon tog uspjeha, nije bilo potrebno mnogo vremena da zagrebački bogatiji građani i poslovni ljudi naruče za sebe telefonske linije, što je dovelo do stvaranja gradske telefonske mreže.

1894. Uz velike počasti pokopan je na današnji dan u obiteljskoj kapeli na gradskom groblju, bogati brodski trgovac, posjednik i ravnatelj „Štedne i pripomoćne zadruge“ u Brodu – Josip Ferić. 

1921. rođen je u Premanturi istaknuti političar i državnik Milan Mišković, koji je odrastao i školovao se u Brodu. Bio je zastupnik Hrvatskog sabora i Savezne skupštine, te ministar unutrašnjih poslova i član savezne vlade Jugoslavije. Poginuo je u prometnoj nesreći 1978. godine. 

1938. u Novoj Gradiški održana je glavna skupština Hrvatske čitaonice, mjesnog najstarijeg hrvatskog društva. Skupštinu je otvorio predsjednik Stjepan Dodigović, koji je komemorirao smrt dvojice revnih članova dr. Mihovila Uroića i dr. Maksa Benkovića. Broj članova je od protekle godine povećan od 105 na 177.

1959. Fidel Castro trijumfalno ulazi u Havanu i postaje novi kubanski vođa.

1959. General Charles de Gaulle postaje prvim predsjednikom Francuske pete republike. 

1979. godine za sportaša godine u Slavonskom Brodu proglašen je Boris Hrečkovski, prvak države u K-2 i K-4 na 500 metara i drugi u državi u K-1 na 500 metara. Najbolja sportašica je košarkašica K.K. „Rade Končar“ Senada Skopljak.  

1991. otkrivena je provala Srbije u jugoslavenski novčani sustav, kad se u javnosti saznalo da je Narodna banka Jugoslavije iz primarne emisije izravno uzela 18 milijardi i 243 milijuna dinara (1,4 milijarde dolara).

1992. odobreno je razmještanje prve skupine od 50 vojnih promatrača UN-a u Republici Hrvatskoj.

2001.  Na zagrebačkom groblju Mirogoj u 80. godini sahranjen Velimi Ručević –Pat. Rođen u Starim Mikanovcima,  nakon kratkog boravka u Slavonskoj Požegi roditelji su se doselili u Slavonski Brod. Nakon Drugog svjetskog rata  Ručević je završio studij arhitekture i zaposlio se u poduzeću „Izgradnja“ kao tehnički direktor, nakon čega je  prešao raditi kao glavni arhitektonski projektant u novoosnovani Projekt-biro. Kamo god u Slavonskom Brodu krenemo  naiđemo na neke od objekata koje je projektirao. Podsjetimo na zgradu „Tene“, ZAPA, škola Vladimir Nazor zgrada Suda, stara upravna zgrada Đure Đakovića i druge. 

2004. kršten je brod Queen Mary 2.

2009. Slavonski bećarac autohtoni hrvatski napjev ( pjeva se u Slavoniji, Baranji i Srijemu, dijelovima Like, Korduna i Banije te Vojvodine) postao je dio svjetske glazbene baštine odlučio UNESCO. 

2014. Na redovitoj izbornoj skupštini za predsjednika GO HSS-a Slavonskog Broda jednoglasno je izabran dr. Đuro Miškić, potpredsjednici su Ivan Žanko i Klara Šćuka.

Rođeni na današnji dan su: Ivan Gundulić, hrvatski pjesnik i književnik (1589.), hrvatski biskup Mile Bogović, (1939.), britanski glazbenik David Bowie (1947), Hrvoje Klobučar, hrvatski glumac (1974.), hrvatski nogometaš Stipe Pletikosa (1979.).

Umrli na današnji dan su: Galileo Galilej, talijanski fizičar (1642.), Ferdo Livadić, hrvatski skladatelj (1879.), Ču En-Laj, kineski političar (1976.), François Mitterrand (1996.),  Aleksandar Prohorov, sovjetsko-ruski fizičar i nobelovac (2002.).

Zadnje vijesti

83 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Prekoračenje radnog vremena ugostiteljskog objekta

U Slavonskom Brodu uhvaćena lažna liječnica iz Srbije, botoksirala je žene bez dozvole

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška