Barokna propovjedaonica iz 1760. godine zasjala u novom ruhu

Nakon više od pet godina završeni su radovi na restauraciji i obnovi barokne propovjedaonice iz druge polovice 18. stoljeća, točnije iz 1760. godine, koja krasi franjevačku crkvu Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu. Smještena je na stupu južnog zida lađe između oltara sv. Franje i oltara Blažene Djevice Marije Pomoćnice.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 29.07.2021
Barokna propovjedaonica iz 1760. godine zasjala u novom ruhu


"Nakon što je propovjedaonica još prije pet godina sanirana, obavljeni su i radovi na rekonstrukciji  kredne osnove, pozlatarski radovi i retuš na baldahinu, restaurirani su i svi kipovi, uključivo i kip sv. Ivana Kapistrana na vrhu propovjedaonice te skulpture evanđelista koje su vraćene na izvorne pozicije. Ove godine dovršeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na pozadinskoj stijeni i balkonu, učvršćena podnica i prekrasnim motivom Isusa Dobrog Pastira oslikana vrata propovjedaonice", rekao nam je fra Klaudio Milohaović, gvardijan Franjevačkog samostana.

Dijelovi propovjedaonice su obnavljani u Restauratorskom odjelu u Ludbregu, a određeni pak u samoj crkvi u posebno prilagođenim uvjetima. Iako izgleda krhko i nedostupno, propovjedaonici se može pristupiti, čak i uči u nju, jer je sada dobro učvršćena.
 
 
Restauratori će, najavljuje fra Klaudio, imati još posla u brodskoj franjevačkoj crkvi, u planu je restauracija oltara sv. Franje i sv. Ane. Crkva Presvetog Trojstva pretrpjela je i znatna oštećenja nakon potresa na Banovini. Najvidljivije pukotine su na koru, na kojemu su smještene i jedine prave orgulje u Slavonskom Brodu, koje nakon deset godina također trebaju obnovu. Kao i krovište i sami krov na crkvi. Uz veliku pomoć Ministarstva kulture, većina potrebnih sredstava za obnovu osigurana je iz fondova Europske unije.
 
 
Crkva Presvetog Trojstva živo je  tkivo u koje konstantno treba ulagati i obnavljati, (jer zub vremena čini svoje), tim više što je samostan u Slavonskom Brodu odnedavno i sjedište franjevačkog sjemeništa za Hrvatsku provinciju sv. Ćirila i Metoda – dakle, mjesto početne formacije budućih kandidata za redovnike franjevce.
 
 
 
 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

83 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Prekoračenje radnog vremena ugostiteljskog objekta

U Slavonskom Brodu uhvaćena lažna liječnica iz Srbije, botoksirala je žene bez dozvole

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška