Barić: Đuro Đaković će opet stati na svoje noge

Grupacija Đuro Đaković u devet mjeseci ove godine poslovala je s gubitkom od skoro 39 milijuna kuna. Lani u istom razdoblju gubitak je iznosio malo manje od pet i pol milijuna kuna. Od srijede tvrtka je u blokadi, predsjednik uprave Marko Bogdanović podnio je ostavku, oko 600 radnika Đuro Đaković specijalnih vozila u štrajku je zbog neisplate plaće za rujan.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 03.11.2019
Barić: Đuro Đaković će opet stati na svoje noge
 Jučer poslijepodne je u ministarstvu gospodarstva održan sastanak s članovima uprave i bankarima. Potvrđeno je da plaća stiže idući tjedan, po modelu na koji je svojedobno isplaćena i Uljaniku i 3. Maju.

Ministar gospodarstva Darko Horvat zamolio je dobavljače koji su krenuli u blokadu računa Đure Đakovića d.d. ili ovisnih društava za strpljenje.

- Mi imamo plan kako osigurati međufinanciranje i kako završiti, isporučiti i naplatiti sve ono što je pred isporukom. Nakon toga, odnosno paralelno s tim,  Đuro Đaković želi li perspektivu, mora dobiti jasne smjernice što i kako dalje. U ovom trenutku mogu potvrditi da traju razgovori s potencijalnim predsjednicima Uprave Đure Đakovića, siguran sam da ćemo novog predsjednika Uprave imenovati kroz 14 dana. Nemojte zaboraviti, odnosno smetnuti s uma, da u ovom trenutku država nije većinski, ali niti najveći pojedinačni, vlasnik Đure Đakovića tako da naši prijedlozi moraju na zajednički stol. Morat će se napraviti jedna koordinacija unutar Skupštine i Nadzornog odbora, tako da ćemo zajedno s gospodinom Bakićem i malim dioničarima doći do konsenzusa tko će biti novi predsjednik uprave Đure Đakovića, rekao je ministar Horvat u Temi dana Dnevnika HRT-a.

Nenada Bakića, najvećeg pojedinačnog dioničara Đure Đakovića, zvali su u sinoćnju emisiju, ali se nije bio u mogućnosti odazvati.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Ivan Barić nije mogao odgovoriti na pitanje voditeljice je li najava o isplati jedne plaće idućega tjedna dovoljna za prekid štrajka.

- S obzirom na to da je vikend, teško da sada možemo odgovoriti na to pitanje. Štrajkaški odbor će se sastati u ponedjeljak, razmotriti sve informacije i donijeti odluku. Ako bi dobili nekakvu pismenu garanciju Uprave ili bilo koga tko je mjerodavan, da će plaća biti isplaćena i da paralelno s tim ide financiranje, odnosno preduvjeti za isplatu iduće plaće, mi ćemo to u ponedjeljak razmotriti i odlučiti hoćemo li prekinuti štrajk ili ćemo nastaviti štrajk ako garancije ne bude. Pet-šest dana nam je jako teško čekati, ali dan, dva, do tri dana bi nam možda bilo prihvatljivo da prekinemo štrajk, rekao je Barić.

Vojna industrija je izrazito profitabilna, ustvrdila je voditeljica te upitala brodsko-posavskog župana Danijela Marušića kako je moguće da Đuro Đaković posluje s gubitkom. Marušić je rekao kako je to pitanje za Upravu Đure Đakovića i da on ne može odgovoriti na njega.

- Sigurno je da su mnogi uvjeti doveli do toga da Đuro Đaković posluje s gubicima. Vlada RH je prije godinu dana dala jamstva u iznosu od 95 milijuna kuna, Uprava je tada govorila da je to dovoljno. Međutim u samom procesu proizvodnje povukla se jedna banka što je izazvalo sadašnju krizu. Ono što je nama bitno je da Đuro Đaković posluje na konkurentnim osnovama, da to bude stabilna, zdrava firma i da izađe na tržište kao konkurentno, stabilno poduzeće,  poručio je župan Marušić.

I pored trenutačnih problema, predsjednik Štrajkaškog odbora je vrlo optimističan.

- Đuro Đaković temelji svoju proizvodnju na jednom proizvodu koji je najbolji na svijetu - ima paletu vagona koji su najbolji na svijetu. Mi smo konkurencija Bugarskoj i Rumunjskoj koje proizvode slične proizvode kao i mi ali po nižim cijenama. Tek sada, kada smo 18 mjeseci zauzeti s proizvodnjom, smo u poziciji da možemo ugovarati bolje i skuplje poslove. Sada mi njih čekamo, a ne oni nas. Sigurno će Đuro Đaković specijalna vozila, ali i grupacija, stati na svoje noge, to je činjenica, prije ili kasnije. Međutim i mnogo jačim firmama u Europi nije bilo lako, npr. njemačkom Opelu je dugo trebalo da stane na svoje noge. Dočekat ćemo i mi to, nadam se nakon 2021.-2022. kada to stasa kako treba, bit će to stabilna i profitabilna proizvodnja. Nadamo se i strateškom partneru koji će u ovakvim situacijama moći stati iza nas, a ne da nam banka s kojom radimo više od deset godina iznenada otkaže financiranje pa da mjesecima moramo tražiti način kako se financirati da bi mogli proizvoditi, isplatiti plaće radnicima, porez državi i sve ono što treba platiti, poručio je Barić.

Župan Marušić kaže da vjeruje u opstanak Đure Đakovića jer, kako je naglasio, osim vojne proizvodnje tu je i proizvodnja vagona.

- Vjerujem zato što imamo dobre ljude i dobre stručnjake, zato što Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu obrazuje jedne od najboljih stručnjaka u tom domenu. Vjerujem jer je Vlada RH u više navrata pomogla Đuri Đakoviću i vjerujem da će se naći strateški partner. Za Brodsko-posavsku županiju, pa i šire, Đuro Đaković znači puno, Đuro Đaković je brand i ja osobno vjerujem da će Đuro Đaković imati stabilnu proizvodnju, ustvrdio je župan. 

foto: HRT

Zadnje vijesti

Sutra u 13 sati kreće prodaja ulaznica za utakmicu Marsonije i Junaka

COVID-19 ambulante započinju s radom 09.07.2020.

Vozio pod utjecajem alkohola pa zadržan u policiji do otriježnjenja

SPORT

Kvalifikacija za 2. HNL

Sutra u 13 sati kreće prodaja ulaznica za utakmicu Marsonije i Junaka

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja