Baka Stana Opačak proslavila 88. rođendan

Za 88 godina baka Stana se dobro drži i izgleda mladoliko. Na plećima joj je 88, a još uvijek je vitalna, vedra, pričljiva i pamćenje je dobro služi.

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.08.2021
Baka Stana Opačak proslavila 88. rođendan


 Upravo takva nasmijana dočekala nas je baka Stana Opačak iz Ruščice, koja je slavila svoj 88. rođendan. Nije 'stotka', ali vjerujemo da će i ona doći, no složit ćete se i da je ovih 88 visoki životni jubilej, koji vrijedi proslaviti.

Stana je rođena 13. listopada 1933. u Gornjem Klakaru BIH , u župi Brusnica. Bila je najstarije  dijete u obitelji Ilije  i Petre Ćorluka  rođ. Tolić, a imala je još četiri  sestre: Pokojna Iva, Anka i Marija   i braću pokojni Jure, i Luka. Stana se krstila  u Brusnici, nadjenuli joj ime po tetki Stana, koja se zavjetovala svetom Antunu. Stana je odrastala s  sestrama i braćom. 

Najčešće je čuvala ovce i koze. Udala se u 23. godini za Ivana Opačka iz Kuline. U braku je rodila troje djece. Najstarija kći Marija koja se udala u Zagrebu, sin Mato  i najmlađa kći Ankica. Kao i svaka prava Bosanka bila je vrijedna žena i puno radila na poljoprivredi. Mirovinu je zaradila na teškim poslovima u ciglani Slavonski Brod. Hranila je kravice, kosila travu, sušila sijeno, srpom žela… dok nisu došli strojevi. Preživjela je ratove, glad i siromaštvo, ali je uvijek ostala postojana u vjeri Rimokatoličke Crkve i ljubavi za svoje bližnje.  Staračke dane provodi uz Radio Međugorije, koji redovito sluša i uz njega svakoga dana moli svetu krunicu, sluša Svetu Misu i sudjeluje u ostalim pobožnostima.  Redovno gleda televiziju i ima svoje omiljene emisije. Za 88. rođendan okupile su joj se familija sa svojim obiteljima i prijateljima, ukupno njih  47. Baka Stana  ponosna je na svoju unučad i praunučadi, a iako ne zna imena svoj praunučadi – sve ih voli, jer su svi izašli iz njezina krila.

Pitali smo baku o njenoj bašči. Već je vrijeme došlo, kada ne mogu raditi više. Nisam sposobna. Do prije par godina radila sam sve sama u vrtu. Imala sam puno različitih biljki, sve u detalje objasnila nam je baka Stana i dobro nas sve skupa nasmijala. Kaže da je imala puno prijateljica, ali većina ih je umrla. Baka ima mladost uz sebe, praunuke, na koje je posebno ponosna. Skromna baka komentirala je kako su ljudi danas previše oholi, nisu zadovoljni, a svega imaju. Prije  je redovito išla u crkvu u Župi Ruščici, dok je zdravlje bilo bolje.

Sudbina je to…

Pitamo je pije li što osim crne kave, možda malo rakijice? – Smijem piti ako hoću. Stoga si je za svoj rođendan popila malo pive. Pohvalila je najmlađu kćer Ankicu kako vodi brigu o njoj. – Kad na mogu spavati, dođe mi sjećanje od vremena kad sam imala 2 godine – kaže baka Stana, koja nas je cijelo vrijeme fascinirala pamćenjem. Mislim da je to sudbina. Moja mama je isto doživjela visoke godine, ispričala je baka Stana. Čestitke za rođendan i vidimo se na osamdesetdevetom!

piše: Mato Opačak

Zadnje vijesti

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Više narušavanja javnog reda i mira tijekom vikenda u alkoholiziranom stanju

FOTO GALERIJA

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška

Župan Marušić obišao radove energetske obnove novogradiške bolnice