Azil za napuštene životinje, bolje (eventualno) ikad nego nikad

Nakon godina ignoriranja i slijeganja ramenima na upozorenja aktivista Udruga za zaštitu životinja, čini se da ipak postoji neki napredak u izgradnji azila za napuštene životinje.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 23.02.2015


Nove vijesti iz Gradske uprave možemo slobodno svrstati u rubriku "bolje ikad nego nikad". Naime, udrugama za zaštitu životinja predstavljen projekt izgradnje azila u Slavonskom Brodu. Za navedeni projekt građani, udruge, ali mediji čuli su još prošli tjedan. Ne, kako bi se očekivalo iz glasila Grada ili službenih internet stranica, nego ekskluzivno iz nepristrane i s Gradom nepovezane udruge koja promiče lokalnu upravu i samoupravu. Istovremeno služba za odnose s javnošću izvještavala nas je o programima za starije na bazenima te o "revolucionarnoj" potpori građana osnivanju sveučilišta u Slavonskom Brodu. Mislim da se slobodno možemo složiti da bez te informacije ne bismo mogli dočekati mirno vikend.

Međutim, danas smo obradovani detaljima o ovom velebnom i prijeko potrebnom projektu, doduše nešto skromnijim od onih koje smo mogli saznati prošli tjedan, ali svejedno dobrodošlim. Detalje nije dobila samo javnost, nego, što je važnije, i udruge za zaštitu životinja "Victus“, "Spas“ i "Treća sreća“. Inače, heroji iz ovih udruga nisu se borili za promicanje uprave svih ovih godina, nego za napuštene životinje za koje nikoga nije bilo briga. O njihovim pozivima za rješavanje ovog problema i nesebičnim radom kako bi životinjama pronašli dom, pa makar i privremeni, pisali smo više puta u zadnje dvije godine koliko postojimo.

Prema tehničkim specifikacijama projekta (nažalost, ovaj put bez grafičkih ilustracija)  riječ je o "azilu koji će biti smješten na parceli veličine 5000 m2 na Vijušu te o prvom azilu u Hrvatskoj koji će u potpunosti odgovarati svim europskim propisima i standardima kada je riječ o zbrinjavanju napuštenih životinja. Površina glavne zgrade azila, koja će biti smještena na ulaznom dijelu, iznosit će oko 350 m2, a na preostalom prostoru predviđena je izgradnja ukupno pet blokova za smještaj pasa, pri čemu će svaki blok biti površine cca. 115 m2. Polovina predviđenog prostora za pse bit će zatvoreni prostor, a preostali dio poluotvorenog tipa. Prostor za smještaj mačaka, koji će biti posebno odvojen, prostirat će se na površini od otprilike 30 m2. Preostali dio parcele, koji će biti ograđen, uglavnom će biti zelene površine. Riječ je o azilu koji će životinjama, osim smještaja, nuditi i potrebnu veterinarsku skrb što je uostalom praksa u svim razvijenim sredinama. Procijenjena vrijednost projekta izgradnje azila iznosi oko pet milijuna kuna, a Gradska uprava će projekt kandidirati i prema EU fondovima."

Sve bi to bilo divno i krasno da nije zadnjeg dijela "kandidirati i prema EU fondovima". Floskula je to koju smo čuli više puta iz istog izvora bez nekog rezultata. Koristi se kako bi se dao kredibilitet projektima bez zatvorene financijske konstrukcije i ikakvog datuma početka radova. S našim izvođačima radova, o datumu završetka radova se ne usudimo ni pretpostavljati jer uvijek iskrsnu neplanirani problemi koji oduže ionako preskupe radove. "EU fondovi" se koriste i kako bi se građane uvjerilo da za projekt ne ide samo novac iz njihovih džepova nego i bogate Europe kojoj taj novac ne treba. I treće, koristi se bez specifikacije o kojim je točno fondovima riječ ni kada je raspisan natječaj ni kada će biti poslana prijava. Dodatni problem kada se spominju EU fondovi leži u činjenici da bi se novac i dobio treba se dobro pripremiti i da šarm gradonačelnika ne pali kod hladnih birokrata u Bruxellesu. Pitajte bilo kojeg poljoprivrednika ili poduzetnika kako je teško doći do tako željenih eura.

Upravo izvor financiranja glavni je problem cijele objave i pokazuje na neozbiljnost cijelog projekta i mentaliteta vlasti ove sredine. Ako misle da projekti ove vrijednost, koji izlaze u javnost putem "posrednika" i bez jasno i u detalje definiranog plana, dobivaju novce od ikog osim poreznih obveznika (ključna riječ obveznika), silno se varaju.

Dokle god se kroz kredite financiraju milijunski projekti koji će zaposliti šačicu odabranih, u predizborne svrhe otvaraju važni medicinski objekti bez mogućnosti da oni pacijente zapravo i prime u skorijoj budućnosti te da projekti poput ovoga imaju prvenstveno cilj pomoći zajednici, a ne onima koji ih predlažu, crno nam se piše. Nama građanima,ali  ne i političarima koji troše javni novac puno lakše nego svoj.

Zbog životinja koje same se sebi ne mogu pomoći, a zaslužuju bolje od sadašnje situacije, nadam se što skorijoj realizaciji planova za gradnju azila. Iskustvo me naučilo da će prve goste azil vjerojatno primiti u proljeće 2017. godine. Šteta što životinje ne glasuju na izborima jer u suprotnom azil bi već odavno imale.

 

 

Zadnje vijesti

Vanesa Tot u novom spotu Dine Jelusića

Održan pikado turniru povodom 29. obljetnice VRO Maslenica

U 2022. godini obilježava se 50 godina postojanja Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“

VIJESTI

VIDEO

U 2022. godini obilježava se 50 godina postojanja Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“

FOTO GALERIJA

Nadbiskup Tomo Vukšić predvodio misno slavlje 179. obljetnice rođenja Sluge Božjega Josipa Stadlera

Održana Konferencija o budućnosti Europe na temu mladih i održive poljoprivrede

Nastavljaju se radovi na izgradnji parkirališta u Naselju Slavonija I

Otvorena izložba „Kronika hrvatske gluposti“ Nika Titanika

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj