Ayahuasca >> Pročitajte moje iskustvo ove nevjerojatne biljke!

Mali odmak od političkih i društvenih razmišljanja koje "učeni ljudi" nazivaju "analizama" posvetio sam nešto osobnijem tekstu, onom vezanom uz "degustaciju" ayahuasce, medicinsko-spoznajnog napitka južnoameričkih indijanaca usko vezanog uz pravu viziju stvarnosti.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 18.07.2013


Karijera i život - filmsko platno

Želja za uzimanjem ove tekućine javila mi se prije mnogo godina, no kao i za sve 'prave' stvari potrebno je pričekati pravi trenutak i sazrijeti. Dugogodišnje pisanje o brojnim svjetovnim i alternativnim temama, intervjui koji su sezali od jednog Davida Ickea pa do Alexandre Stan ili Elitnih odreda bili su mi odskočna daska u prilično raznolikoj novinarskoj karijeri, ali vrlo vjerojatno i u odrastanju od vrlo neozbiljnog dječarca do današnje slike (prijatelji će odmah reći da je ova prvotna opaska i danas vrlo aktualna).

O brojnim stvarima sam teoretizirao, a neke sam i isprobao na svojoj koži, poput regresivne hipnoze i povratka u 'prošle živote', namještanja prvog vratnog kralješka 'atlasa', pa do tetoviranja ili mjerenja energetskog tjelesnog omotača. Neki su se smijali mojim tekstovima, neki su odlučili kritički sagledavati sve mainstream vijesti (što je zapravo i moj cilj) dok su se treći posve odvojili od grube stvarnosti i odlučili se na suživot s prirodom. No, moram priznati, ayahuasca mi je otkrila odgovore na brojna pitanja.

Tehnički podaci

Prije svjedočanstva moram iznijeti par tehnikalija za šire čitateljstvo. Ayahuasca je, kao što sam rekao, napitak šamana za liječenje i podizanje svijesti o sebi i svijetu koji vas okružuje. Za takve dublje spoznaje potreban je psihodelični učinak kojeg osigurava molekula DMT-a, popularno prozvana 'duhovnom'. Ukoliko mislite da ćete postati drogeraš, nemate se čemu bojati - daleko je veća opasnost od opijata poput kave (kofeina), alkohola (C2H5OH) ili cigareta (nikotina). N,N-dimethyltryptamine iliti DMT je triptamin koji se prirodno javlja u ljudskom tijelu kao neurotransmiter i stvara se u vrlo malim količinama tijekom normalnog životnog metabolizma putem enzima triptamin-N-metiltransferaza.

Narav DMT-a je lakše shvatiti na način da posjeduje indolnu strukturu i sličan je neurotransmiteru serotoninu koji je također po prirodi triptamin, te je poznat kao tzv. ‘hormon sreće’. Ovom usporedbom shvaćamo da je DMT sasvim normalna i prirodna supstanca koju proizvodi i luči ljudski organizam u određenim dijelovima životnog procesa. Dr. Rick Strassman sredinom 90-tih dolazi do ideje stvaranja velike studije o molekuli DMT-a, po njegovom mišljenju, duhovne molekule koja je pravi dokaz postojanja duše, duhovnosti i povezanosti. Dvije godine su bile potrebne za pribavljanje raznih dozvola no kraj je bio i više nego uspješan, dozvola je stigla, istraživanje je moglo započeti, a brojnim subjektnim iskustvima i isto tako uspješno završiti (detaljnija iskustva subjekata pogledajte u dokumentarnom filmu ili pročitajte u knjizi).

Ayahuasca - hrana za obnovu mozga

Zaključci istraživanja su bili revolucionarni. Naime, do tada se vjerovalo da se mozak ‘hrani’ isključivo glukozom dok sve psihodelike, alkohole i ostale štetne kemikalije odbija prirodnom obranom te mu oni štete na brojne načine. To je pravilo bilo valjano sve do pokusa s DMT-om. Otkriveno je da je DMT ne samo prirodni proizvod mozga nego prilikom njegove konzumacije pušenjem, injekcijom ili oralno mozak na sve načine pokušava ‘prisvojiti’ što veće količine ove molekule, te, nakon što dođe do svojevrsnog preopterećenja ili zasićenja istom, nastaju tzv. ‘astralne projekcije’, odnosno, napuštanje duše subjekta i izlazak iz 3D vozila zvanog ljudski organizam.

{youtube}gdrAtWlmmMs{/youtube}

Zaključak studije je taj da je DMT svakako bolje konzumirati na prirodni način, putem napitka Ayahuasce, koji ne samo da produžuje učinak na čak do pet sati (za razliku od laboratorijskih 30-40 min.) nego i olakšava shvaćanje vizija. DMT iskustvo (prirodni ili laboratorijski unos) uključuje izrazite vremenske pomake (usporavanje vremena, petnaest minuta se ponekad čini kao godine), putovanja kroz vrijeme, putovanja u ‘paranormalne svjetove’ i susrete sa spiritualnim bićima ili drugim trans-dimenzionalnim bićima. Ovo, naglašavam, nisu naklapanja ili neki paušalni zaključci nego isključivo svjedočanstva svih konzumenata koji imaju gotovo identične vizije.

Upozorenje - murija nema sluha za DMT, za razliku od kriminala političara

Prije svega što pročitate, veliko upozorenje >> DMT je zabranjen u Hrvatskoj od 2009. godine, a diljem svijeta se ne smije koristiti niti u znanstvena istraživanja i možebitnu primjenu kao lijeka za brži oporavak od moždanog udara, kao niti za ‘osobnu primjenu’ – izuzev određenih država u Južnoj Americi i religijskih zajednica u SAD-u. Dakle, iako ja preporučujem da se napitak konzumira pod svaku cijenu, zakon, policija i država Vam to brane, a ja također ovim tekstom mogu pasti pod 'promociju droga' i kazneno odgovarati. Savjest vam mora biti na prvom mjestu i ne zaboravite da kod nas čak i premijeri, ministri i predsjednici krše zakone pa se samo trebate povesti njihovim primjerom - nažalost, 'Ostojićevci' posjeduju veliku dozu licemjerja pa vam policija ipak neće oprostiti konzumaciju, za razliku od dodvorništva prema političkim 'glavonjama'.

A sada opis... Neću reći kada, gdje i s kime sam konzumirao napitak. Bitno je da se sve odvijalo u prirodi, a klasični višednevni rituali uključuju šamana, tradicionalnu glazbu i dim posebnog duhana, kao i brojne druge finese. To vam može, a i ne mora biti nužno - sve je podložno različitim interpretacijama. Nužno je navesti i dijetu koju trebate provoditi do tjedan dana prije konzumacije, čisto da izbacite konzumerističke otrove iz vlastitih organizama. Dan prije trebate svu prehranu bazirati na manjim količinama voća i većim količinama vode.

Život bez brige odlična uvertira

Naravno, ja se toga nisam držao pa sam večer prije rituala vodio jedan event, pio pivo, jeo pizzu i glavom bio u sasvim drugim pričama, poput recimo nogometa. Zapravo, sve što sam ja radio vi ni u kojem slučaju nemojte! Kako takve stvari dolaze u serijama, zaboravili smo ponijeti tradicionalnu glazbu i duhan, a jedino što smo zapravo ispoštovali je prazan želudac i manja količina unesene vode sat vremena prije početka. Pili smo odvojeno Ayahuascu (koja sadrži nužni MAOI iliti inhibitor monoaminske oksidaze što ukloni prirodnu blokadu za unos DMT-a u organizam) i izvor DMT-a, iz mimoze.

Gledao sam na desetke dokumentarnih filmova i sličnih stvari i u svakom je jedna točka zajednička - bjesomučno povraćanje nakon ispijanja tekućine zbog 'ogavnog okusa'. Iskreno, Ayahuasca ima miris sličan klinčićima i okus poput nezrnatog soca, dok je DMT ipak neka druga priča - opora tekućina koja zbog grubosti doslovce isuši usa. Odmah sam prepoznao kako samo piće nije toliko loše za ispijanje i sumnjao sam na dva razloga povraćanja - neprilagođenost želuca na takav okus ili izbacivanje toksina iz organizma.

Srce Amazone

Nakon što sam se izolirao u prilično mračnoj prostoriji i ispio tekućinu, slijedilo je dugotrajno iščekivanje u krevetu. Sve četiri u zrak i nakon sat vremena bez ikakvog učinka pala je odluka za još jednu rundu, iako je bilo jasno da bi ovakva ideja mogla završiti (pre)velikim količinama DMT-a u organizmu. Okus je opet isti, s tim da sam bio žedniji i brže sam popio. Počele su sumnje u kvalitetu ispijenoga, no kao što ćete vidjeti - bez ikakvog razloga. Nakon novih pola sata počeo je 'cirkus Colorado'. Prvo su zvukovi postajali sve glasniji i oštriji, a zatim sam osjećao toliku opuštenost kakva me u životu nije pogodila. Izvijao sam se poput balerine i intenzivno osjećao svaki djelić tijela, kao da sam počeo percipirati da me svakodnevne obaveze odvlače od nekih iskonskih opuštanja i uživanja.

Osjećaj je iz minute u minutu bio sve bolji i ugodniji, tijelo mi je postalo poput gume. Izuzev tih 'svjetovnih' udaraca, osjećao sam se i psihički gotovo neopisivo. Tolika količina ugode sa svih strana i izvora gotovo je nepojmljiva - kao da se prepustite najljepšem ljetnom prizoru uz lagani vjetrić, a istovremeno ste u nekakvom filozofsko-psihičkom klimaksu i 'agapičnom' orgazmu. Oko vas se odjednom počinju pojavljivati potoci, lijane, miris prašume, zvuci žamorenja i životinja... Jednostavno postajete dio Amazone i sve još jače potenciraju udarci bubnjeva iz nepoznatih izvora - stereo, ma čak i 11.1 zvuk su za to smiješni tehnički dosezi.

More kaleidoskopa i ornamenata

Nakon kratkog uživanja vraća se stvarnost i percepcija, te se opet nalazite u realnom vremenu. Pričao sam s ostalima uključenima u proces i sve je bilo po starom. No, moja narav je podcijenila iskustvo - gotovo u istom trenutku sam mislio da je sve završilo... I prevario sam se najviše u cijelom životu. Nakon petnaest minuta ćakulanja legao sam na krevet i vratio se u skroviti život Ayahuasce. Prvim zatvaranjem očiju stvorio se nekakav paralelni svijet - halucinacije su stvarne, opsežne, pune boja, ornamenata, nevjerojatnih oblika, kaleidoskopskih mora - skidam kapu majstoru koji je za potrebe filma 'Poručnik Blueberry' stvorio taj dinamični svijet!

{youtube}dFLYemqXOzA{/youtube}

Nepregledni prizori pravi su raj za mozak - nažalost, ne znam naslikati niti 'čiča-glišu', pa sam osuđen na rječitost i spisateljske opise. Ta 'šumska televizija' sofisticirane tehnologije zapravo je samo uvod u najbitnije stvari. To je nekakav slikoviti opis izlaska duše iz tijela i odlaska u plato gdje nemate niti tijela niti ega - nevjerojatno! Vjerujte, šok kojeg doživite kada spoznate kako zaista izgledate, bez ovozemaljskih okova - zaista je sveobuhvatno nevjerojatan! Iste sekunde vam gotovo sve vezano uz vaše odluke u životu postaje kristalno jasno!

'La vita è bella'

Mene je 'biljka' (zapravo ne znam s kim sam komunicirao, je li to 'Bog' prerušen u prašumu ili prirodu, utjelovljen u ženi?) kroz niz osobnih alegorija i vizija vodila kroz određene životne situacije (vezane uz rat, odrastanje, trenutne odnose s meni bitnim osobama) i pomoću signala (namigivanje) razjašnjavala sve što me je ikada zanimalo. Moje stvarno 'JA' me je toliko šokiralo i istovremeno oduševilo da uopće ne sumnjam kako sam se od tog iskustva posve promijenio kada je u pitanju percepcija prema stvarnosti. U jednoj viziji (da u primjeru vidite način razmišljanja Ayahuasce) sam se vrtio na velikom vrtuljku (poput 'London Eye') i malo vozio velikim brzinama da bih zatim naglo kočio i tresao se u sjedalici. Vrištao sam od sreće, ali djeca oko mene nisu identično reagirala - neki su plakali, neki povraćali, a neki su željeli odustati od vožnje. Ispod su stajali vlasnici vrtuljka i s cigarama u ustima i licima identičnima prelijevanim bojama na Picassovim slikama (čovjek je vidio!).

Aya mi tumači situaciju - vidiš, taj vrtuljak je život. Vlasnici dolje uživaju, a vi se vozite. Njima nije bitan novac nego strah. Vrtuljak se vrti i mijenja rotaciju, ubrzava i naglo šokira zastajkivanjima - baš kao život. Neki poput tebe su odlučili pustiti adrenalin, brigu na veselje i uživaju u neočekivanim događajima i prevratima te vrište punim plućima. Drugi pak dopuštaju da im sve smeta, povraćaju, grče se i najradije bi se zalijepili u sjedalo i vrtjeli se stalno istim programom. Ne postoji zapravo dobra ili loša vožnja - sve je stvar percepcije! Sustav vožnje je taj koji stvara ljude podložne navikama...

Ljubav - ključ spoznaje

Nakon desetaka vizija i spoznaja sve završava upravo onako kako je i započelo - prepušteni ste bezuvjetnoj i bezgraničnoj ljubavi. Nevjerojatno je da mi je zapravo glavni zaključak svega bio taj da svi problemi počinju zbog straha od nedostatka ljubavi, odnosno krive percepcije da je nemate svugdje oko sebe - ne živi se od ljubavi, ali se svakako živi s ljubavlju! Ljubav nije fizika, matematika niti kemija ili biologija, zato ona ne stvara razliku potencijala u Transurfingu, zato je ona toliko nelogična i ne može se potaknuti nasilno... Znam da će mnogi nakon ovog svjedočanstva reći da sam 'fijuknuo', no taj mentalni film me zapravo i ne brine. Rick Simpson je rekao da bi svijet bio sretnije mjesto kada bi svako jutro počelo s kanabisom - kada bi jednom mjesečno uzeli Ayahuascu, promijenila bi se paradigma svijeta kakvog poznajemo. U nastavku ću staviti jedan citat iz vlastitog romana 'Aurora' u kojem ćete moći pročitati daleko opsežnije svjedočanstvo o ovom presudnom trenutku života - kako trenutno nemam izdavača, roman bi mogao biti i besplatan za skidanje na netu... Iako osobno više preferiram tiskano izdanje, pa ne sumnjajte da ću se potruditi u tom smjeru!
 
************** AURORA **************

'Cijeli svemir je jedan organizam, spreman da pruži djelić kao i sveobuhvatnu ljubav svakome. Nisam sam! Majka priroda ima fragment svoje ogromne suosjećajnosti i za mene. Ovo je zagrljaj kakav niti jedna majka ne može pružiti, osim one univerzalne. Ljubav teče mojim venama – napokon sam onaj koji sam uvijek želio biti, onaj koji voli i kojeg vole, onaj koji nekontrolirano osjeća i drugi ga razumiju, onaj pjesnik čija je duša u tisućama boja, čiji je stih u milijunima zvukova i čije je risanje iznad svih ćula. Snob i boem, bogataš i siromah, tlačitelj i rob... Svi smo jedno! Napokon imam onaj luckasti osmijeh, onu bit postojanja koja nadilazi sve ratove, tužne ljubavi i ružna sjećanja. Beskrajna ljubav me razumije upravo onakvog kakav zbilja jesam – izgubljeno dijete u carstvu iluzija koje nastojanjem da postane iluzionist gubi onu nevinost koju posjeduje samim postojanjem. Budi svoj! A sve ostalo će providnost dovesti na svoje mjesto. Spoznaju nakratko prekida more kaleidoskopskih prizora, bogatstva boja i scenografija kakve se ne bi postidio niti Picasso glavom i bradom. Šum prašume razdvaja predrasude i plasira me tamo gdje sam zapravo uvijek i želio biti – u utrobi Majke Zemlje, spojen sa svim živim oko sebe. Planktoni, alge, biljke, životinje, zvijezde, maglice, crne rupe – sve je to u svojoj spiralnoj bazi isto, bazirano na ljubavi koja ih je stvorila. Danas ću plakati za tobom, Aurora – zbog sreće što si svoja. Jer kad si svoja onda si zauvijek i moja, a ljubav nije posjedovanje, već sloboda...'

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Popis punktova za cijepljenje do kraja tjedna

Crni petak za Dubrovnik i Osijek

92 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 2 osobe preminule

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću