Atentat na braću Radić

Na današnji dan godine 1928. dogodio se najpoznatiji atentat u hrvatskoj povijesti. U dvorani beogradske Narodne skupštine ubijena su dva hrvatska zastupnika Đuro Basariček i Pavle Radić dok je Stjepan Radić smrtno ranjen. Taj pokolj počinio je srpski zastupnik Puniša Račić iz Narodne radikalne stranke.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 20.06.2019
Atentat na braću Radić
 1867. u Brodu vlada epidemija kolere. 

1908. Grof Zeppelin prvi put je poletio svojom čvrstom letjelicom u Friedrichshafenu u Njemačkoj.

 
1923. Vođa meksičke revolucije, legendarni Pancho Villa, ubijen je na današnji dan.
 
1928. Na današnji dan dogodio se najpoznatiji atentat u hrvatskoj povijesti. U dvorani beogradske Narodne skupštine ubijena su dva hrvatska zastupnika Đuro Basariček i Pavle Radić dok je Stjepan Radić, smrtno ranjen. Taj pokolj počinio je srpski zastupnik Puniša Račić iz Narodne radikalne stranke. Atentator Račić uhićen je i osuđen na 20 godina zatvora. Upravitelj zatvora ustupio mu je čitav prvi kat svoje vile koja je bila izvan kruga zatvora. Imao je tri kažnjenika kao osobnu poslugu. Umro je tek 1944. godine, kad su ga partizani po ulasku u Beograd dali strijeljati.
 
1936. Američki atletičar Jesse Owens postigao je novi svjetski rekord u trci na 100 metara – 10,2 sekunde. 
 
1963. Uspostavljen „crveni telefon“ između Moskve i Washingtona.
 
1972. Bugojanska skupina, hrvatska gerilska skupina ušla u Hrvatsku preko Slovenije.
 
1990. prihvaćeni su amandmani na hrvatski Ustav.
 
1990. Podignuta hrvatska zastava pred Hrvatskim saborom.
 
1991. Njemački Bundestag tijesnom većinom izglasao je premještanje prijestolnice iz Bonna, koji je bio glavni grad Zapadne Njemačke, u Berlin. 
 
1992. vođe Češke i Slovačke Vaclav Klaus i Vladimir Mečijar postigli dogovor o razdvajanju Čehoslovačke na dvije države
 
1992. predsjedništvo BiH proglasilo je ratno stanje, objavilo opću mobilizaciju i uvelo radnu obvezu.
 
1993. U Lužanima, na mjesnom groblju, predsjednik Sabora Republike Hrvatske Stjepan Mesić otkrio je spomen – grobnicu poginulim hrvatskim braniteljima iz postrojbi 108. brigade Zbora narodne garde koji su 30. rujna 1992. položili svoje živote na oltar domovine: Dragi Živaniću, Andriji Mitroviću, Mati Mličeviću, Petru Kosu, Robertu Lokneru i Ivanu Grivučiću. Spomenik je podignut da nas podsjeća na njihovu žrtvu, da su pali za Hrvatsku koja mora biti socijalna, pravedna i pravna država.
 
2000. Francuski sud oslobodio optužbi njemačkog liječnika Hansa Muenka, koji je radio u laboratoriji u logoru Auschwitz, uz obrazloženje da je previše star za sudski proces.
 
2018. Zajednica proizvođača novogradiškog kraja koju čine Grad Nova Gradiška i Općine Nova Kapela, Davor, Staro Petrovo Selo, Rešetari, Cernik i Okučani odlučili su u Novoj Gradiški otvoriti Slavonski dućan. Jedinstveni je to prodajni prostor u kojem na jednom mjestu možete naći sve ono što Slavonija može ponuditi. 
 
Rođeni: Jacques Offenbach, njemački skladatelj (1819.), američki pjevač, Lionel Richie (1949.), Vesna Škare-Ožbolt, hrvatska političarka (1961.), australska glumica, Nicole Kidman (1967.), Gordan Giriček, hrvatski košarkaš (1977.), Mirna Medaković, hrvatska glumica (1985.), hrvatski violinist, Marco Graziani (1988.). 
 
Umrli: Josip Račić, hrvatski slikar (1908.), Đuro Basariček, hrvatski političar (1928.), Clara Zetkin, njemačka revolucionarka (1933.), Georges Lemaître, belgijski svećenik i znanstvenik (1966.).
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Jugovojska se povukla iz dubrovačkog zaleđa nakon osam mjeseci opsade

Skrivio prometnu nesreću s 2.62 promila alkohola u organizmu

Grad odlučio urediti svlačionice na Stadionu „Stanko Vlainić – Dida“ kako bi Marsonia dobila licencu za Drugu ligu

FOTO GALERIJA

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić

Otvorena izložba „Izbor radova iz kabineta akvarela Galerije umjetnina grada Slavonskoga Broda“

Konačno otvoreni kafići i centri, djelomično rade i udruge

Pri kraju izgradnja dječjeg vrtića u Podcrkavlju