Arijan Hucaljuk pobijedio u natjecanju jedrilica F5J

Drugi tjedan za redom na Aerodromu Jelas održano je natjecanje u zrakoplovnim modelima.

Autor: Brodportal | Datum objave: 06.06.2019
Arijan Hucaljuk pobijedio u natjecanju jedrilica F5J


 Nakon natjecanja za kategoriju jedrilica F3K koje se bacaju rukom, sada je održano za F5Jot. To je nova disciplina u zrakoplovnom modelarstvu koja je u punoj ekspanziji te ima sve više svojih poklonika. To je dokaz sjajnog odaziva svih oni koji su došli na ovo natjecanje iz 8 država.

U ovom sportu puno toga odlučuju vremenske prilike. Ako je kišovito onda se ne leti, a ukoliko je vjetar on može pomoći, ali i odmoći. Svim modelima kako bi se održali u zraku treba termika, odnosno topli zrak. Naime, kad je prohladno, onda nema niti toplog vrtloga koji diže modele u zrak. U ovoj disciplini F5Jot modeli imaju motor pomoću kojeg se dižu na određenu visinu. Taj motor je programiran na rad samo 30 sekundi nakon čega se gasi te onda piloti traže termiku kako bi se 10. minuta što je zadano vrijeme zadržali u zraku.

Svi piloti u natjecanju jedrilica F5Jot imaju 3 zadaće kako bi došli do rezultata. Prvi je što duže ostati u zraku, dakle u dozvoljenom vremenu od 10. minuta, ali na što nižoj visini budući će u tom slučaju osvojiti puno bodova za ukupni plasman. Također je važno što prije isključiti motor budući da se i taj segment boduje i na kraju precizno sletjeti u posljednjim sekundama zadanog vremena. Naravno da je veliki rizik ranije isključiti motor na maloj visini što može dovesti do pada modela ukoliko ne pronađe termiku ili topli zrak.

Na ovom 1. Svjetskom kupu za F5Jot jedrilice u 2 dana nastupilo je čak 35 predstavnika koji su osim iz Hrvatske došli iz: Njemačke, Austrije, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Grčke i Kine. Svi oni na programu su imali 8 rundi ili turnusa natjecanja, dok je 4 bilo dovoljno kako bi ovo natjecanje bilo priznato u svjetskoj federaciji za zrakoplovne modele. Na kraju je održano 7 rundi nakon kojih je 8 najboljih išlo u tzv. Fly – off ili finalnu seriju. Aero klub Brod uz prvog favorita natjecanja Arijana Hucaljuka imao je i Leona Matića koji je najmlađi član u klubu.

Na kraju se mladi Leon Matić među 35 pilota u vrlo jakoj konkurenciji uspio plasirati u Flay – off ili finale među 8 najboljih u kojem su 3 leta po 15. minuta. Matić je već na prvom letu imao problem s elektronikom na modelu što je za posljedicu imalo nemogućnost ostvarivanja mjesta na pobjedničkom postolju. Zato je sjajan bio drugi Brođanin Arijan Hucaljuk koji je opravdao ulogu favorita te je osvojio 1. mjesto i naslov pobjednika. Drugi je bio Slovenac Primož Rižner, a treći Saša Pečinar iz Križevaca. Kod juniora do 1. mjesta došao je Martin Pliberšek iz Slovenije ispred Grka Christosa Nanavarosa.

Zadnje vijesti

Obavijest roditeljima i učenicima o štrajku u osnovnim školama

„Živite svoj poziv, onako ponosno i časno kako ga je Šimo živio“

Milošević odbio sve prijedloge za mirno rješenje jugoslavenske krize

NAJČITANIJE DANAS

Apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala

Film Dnevnik Diane Budisavljević počinje igrati u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Više od 1000 učenika i nastavnika zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimir Prelog u posjetu Slavonskom Brodu

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...