Arheološko bogatstvo Brodsko-posavske županije – Utvrda Bijela stijena

Područje općine Okučani krije bogatu povijesnu i kulturnu baštinu. Povijest ovog kraja seže još u rimsko doba. Najpoznatije arheološko nalazište u ovom kraju je utvrda Bijela stijena, sagrađena još u 13. stoljeću.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 14.06.2020
Arheološko bogatstvo Brodsko-posavske županije – Utvrda Bijela stijena


 Ostaci jedne od najznamenitijih srednjovjekovnih utvrda još ponosno stoje iznad Okučana i okolnih mjesta. Riječ je o Bijeloj stijeni, utvrdi čija duga povijest seže još u 13.stoljeće. Pravi uspon utvrde kreće u kasnom srednjem vijeku.

Barbara Frankopan je i najpoznatija stanovnica utvrde, a nakon smrti supruga Vuka udala se u obitelj Berislavića, koja je imala velik utjecaj i na povijest Slavonskog Broda, naziv Bijela stijena potječe iz 1332. godine.

Koliko je utvrda bila značajna, ističe Marija Mihaljevi, ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška, dokaz su i dokumenti gdje se utvrdu nazivalo gradom, a u to vrijeme gravitiralo mu je 50 do 60 okolnih mjesta. Imala je veliki značaj i u obrani od Osmanlija, od čije je ruke na kraju i stradala.

Danas, od impozantne građevine ostali su prizemni dijelovi, a arheološka istraživanja su počela 2011.godine. Na južnom dijelu utvrde nalaze se zaštitni bedemi. Sa sjeverne strane su ostaci nosivih stupova, a sačuvane su i tri prostorije iz razdoblja od 13. do prijelaza iz 15 u 16. stoljeće.

Slijede dodatna istraživanja jer, kako kaže ravnateljica muzeja Nova Gradiška, u bogatu povijest Bijele Stijene, tek su zagrebali, a lokaliteti poput ovog kriju i potencijalnu turističku ponudu.

Ovaj lokalitet samo je potvrda da Slavonija osim bogate gastro ponude, potencijalnim turistima može ponuditi puno više, a posebno onim zaljubljenicima koji se na kratko vole vratiti u neka davna prošla vremena.

Zadnje vijesti

U Slavonskom Brodu uskoro gradnja još dvije zgrade i deset stanova za mlade obitelji

Petero ozlijeđenih, jedan teško, u prometnoj nesreći kod Slobodnice

Još pet novih slučajeva zaraze virusom COVID19

VIJESTI

POPTISAN UGOVOR S IZVOĐAČEM RADOVA

U Slavonskom Brodu uskoro gradnja još dvije zgrade i deset stanova za mlade obitelji

FOTO GALERIJA

Zadnji dan manifestacije Dani Slavonca u Brodskom Stupniku za sve ljubitelje nogometa

Apostolski ordinarij mons. Milan Stipić posvetio drevnu ikonu Presvete Bogorodice

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Gradsko kupalište na Savi i ove godine mnogima rješenje za potrebno osvježenje od ljetnih vrućina