Apostolski ordinarij mons. Milan Stipić posvetio drevnu ikonu Presvete Bogorodice

SLAVONSKI BROD - Središnje slavlje hodočasničkog dana Gospi Brze Pomoći u njezinu svetištu u Slavonskom Brodu, 'osmoga' u kolovozu, bila je grkokatolička liturgija sv. Ivana Zlatoustog uz svečani obred blagoslova drevne ikone Presvete Bogorodice koja ima posebno značenje za duhovni život vjernika grkokatolika.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 08.08.2020


 Riječ je o marijanskoj ikoni koja datira iz druge polovice 19. stoljeća i koju su uz pobožnost prema Presvetoj Bogorodici doseljavanjem u Slavoniju donijeli vjernici s područja  Ukrajine. Ikona je od tada bila smještena u prvoj grkokatoličkoj crkvi na brodskom području, u Bukovlju, a tijekom prošle i ove godine je bila u procesu restauracije i obnove koja je ovih dana okončana. 

Ikonu je posvetio Apostolski ordinarij Križevačke eparhije, mons. Milan Stipić. Uz molitveni obred blagoslova akatist Presvetoj Bogorodici pjevao je slavonskobrodski župnik o. Aleksandar Hmilj, uz pratnju bogoslova Brune Diklića i časnih sestara Bazilijanki. 
Uslijedila je liturgija sv. Ivana Zlatoustog, koju je predvodio mons. Milan Stipić, a koncelebrirali katedralni župnik župe Presvete Trojice u Križevcima o. Mihajlo Simunović, dekan slavonski o. Nikola Stupjak, župnik slavonskobrodski o. Aleksandar Hmilj, župnik GKT župe Piškorevci o. Igor Sikora te župnik slavonskobrodske RKT župe sv. Leopolda Mandića vlč. Robert Farkaš, biritualist. 
 
Inspiraciju za homiliju mons. Stipić pronašao je u biblijskome opisu svadbe u Kani Galilejskoj tijekom koje je Isus, na poticaj svoje Majke Marije, učinio prvo znamenje – pretvorio vodu u vino. „Tako i mi danas, po poticajima naše Nebeske Majke, Presvete Bogorodice Gospe Brze Pomoći, kojoj smo došli u pohode ovdje u njezino svetište u Slavonski Brod, možemo doživjeti radost  kakvu je Isus donio na svadbi  u Kani. Vino je simbol radosti i ljubavi, a Bog je izvor te ljubavi i radosti, pa ako imamo Boga, imamo sve“, poručio je apostolski ordinarij Stipić.  

foto: Ivica Vlašić
 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Pronašao ubojito sredstvo i odmah pozvao policiju

Sutra se otvara klizalište u Tvrđavi Brod

Prevaren prilikom prodaje ruksaka

VIJESTI

Manje oružja, manje tragedija

Pronašao ubojito sredstvo i odmah pozvao policiju

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Pogled iza kamere na snimanju spota Mateja Matijevića za srpske zvijezde u Beogradu

FOTO GALERIJA

Sutra se otvara klizalište u Tvrđavi Brod

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji