Apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua zaredio četvoricu novih svećenika, dvojica Brođani!

ĐAKOVO - Tijekom svečanog misnog slavlja u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra, na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, polaganjem ruku i posvetnom molitvom apostolskog nuncija u RH, nadbiskupa Giorgia Lingue, za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije zaređeni su đakoni: Bruno Diklić iz Župe sv. Dominika Savija u Slavonskom Brodu, Robert Erk iz Župe sv. Mihaela arkanđela u Osijeku, Krešimir Iljazović iz Župe sv. Leopolda Mandića u Slavonskom Brodu i Marko Obradović iz Župe sv. Andrije apostola iz Andrijaševaca.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 29.06.2021


 Nakon svečanog ulaska procesije u đakovačku katedralu pozdrav okupljenima uputio je nadbiskup Hranić, podsjećajući na višestruko slavlje – slavlje nebeskog zaštitnika đakovačke Prvostolnice i Prvostolnoga kaptola, slavlje sv. Petra i Pavla kao svetih zaštitnika konkatedrale u Osijeku te zaštitnika biskupskog grada Đakova i grada Osijeka. Poseban pozdrav uime svih okupljenih uputio je ređenicima, „koji danas Kristu Gospodinu poklanjate i na raspolaganje stavljate čitav svoj život, biće, snagu, srce i ljubav – sve što imate i što jeste“.

Mons. Hranić zatim je uputio pozdrave predvoditelju slavlja, nunciju Lingui i tajniku Apostolske nuncijature u RH mons. Alfredu Rayanu D’Souzi (...) župnicima župa ređenika i župa u kojima su proveli đakonski praktikum, roditeljima, rodbini i prijateljima mladomisnika. Svima koji nose ime jednoga od apostolskih prvaka nadbiskup je čestitao imendan, a čestitku u povodu 60. obljetnice svećeničkog ređenja uputio je dvojici svećenika: dr.sc. Slavku Platzu te vlč. Petru Šokčeviću.

„Naši ređenici pripadaju izabranom, svećeničkom narodu Božjemu, opranom vodom i krvlju koja je potekla iz Kristova otvorena boka, nama koji smo zamilovani Božjom ljubavlju, narodu u kojemu svi imamo jednako dostojanstvo sinova i kćeri Božjih, te ga Duh Sveti ujedinjuje u jedno i čini otajstvenim Tijelom Kristovim. U tom Božjem narodu naše Đakovačko-osječke nadbiskupije, u svojim obiteljima koje su osnovne stanice života Crkve, kućne Crkve, te u svojim župnim zajednicama, oni su upijali svijest da su voljeni od Boga i spašeni u Kristu, upijali su svijest pripadnosti Božjem narodu koji je od Krista primio proročko, svećeničko i kraljevsko poslanje. Produbljujući tu klicu vjere, osjetili su se pozvanima staviti se u službu crkvene zajednice kojoj pripadaju, te su se proteklih godina kroz teološki studij te formaciju u Bogoslovnom sjemeništu pripravljali da bi po današnjem svećeničkom ređenju bili suobličeni Kristu glavi Crkve te da po pomazanju i posvećenju dobiju udio u njegovoj službi učitelja, svećenika i pastira“, kazao je u prigodnoj homiliji nadbiskup Hranić.
 
 
Kazao je kako smo svi pozvani snagom sakramenta krštenja i potvrde živjeti i svjedočiti za Krista, no da svećenik i po svetom redu i novom zrelom slobodnom opredjeljenju, obećava na izričit način da će živjeti samo za Krista. Obraćajući se ređenicima, nadbiskup je podsjetio na dijalog između Šimuna i Isusa te Isusove riječi: „A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena. I na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju” (usp. Mt 16,15-18). „Ne ostvaruje li se, dragi ređenici, ta Isusova riječ i na vama danas, ovdje u našoj prvostolnici, posvećenoj apostolu Petru? Gospodin vas je pozvao poput Petra i Pavla. U vašem djetinjstvu i mladosti naslutili ste njegov poziv ‘učinit ću vas ribarima ljudi’, kasnije ste o tome razmišljali, odlučivali se, odgovarali Isusu na njegovo pitanje: ‘A vi, što vi kažete tko sam ja’.  Danas, po ovom svetom svećeničkom ređenju, Isus svakome od Vas govori: ‘A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena’“, rekao je nadbiskup, dodajući kako se od njih sada očekuje da nepodijeljena pripadnost Gospodinu bude ‘miomiris njihova života’ jer će nastaviti Kristovo djelo posvećivanja, a svojim će životom ‘predstavljati’ Gospodinovo tijelo i krv – izvor otkupljenja i novoga života.
 
 
Na ređenike, prostrte pred oltarom, zazvan je zagovor svih svetih te je uslijedilo polaganje ruku, prvo Nuncija, a potom đakovačkih biskupa te svih prisutnih svećenika. Izrečena je molitva ređenja, a novozaređeni svećenici odjeveni su u misno ruho. Uslijedilo je pomazivanje njihovih dlanova, predavanje euharistijskih darova i izmjena poljupca mira sa zarediteljem, biskupima i okupljenim svećenicima. Novozaređeni svećenici potom su uz predvoditelja slavlja, biskupe i velik broj prisutnih koncelebranata po prvi puta slavili euharistiju.
 
Prije završnog blagoslova okupljenima se obratio nuncij Linqua, koji je zahvalio nadbiskupu Hraniću što je imao mogućnost predvoditi ovo euharistijsko slavlje i zarediti četvoricu novih svećenika. „Iako sam 11 godina biskup, ovo je prvi put da sam zaredio svećenike. Možda ste primijetili kako sam pun emocija i da sam u određenim trenutcima zastajao. Zahvaljujem nadbiskupu za njegove riječi upućene svima, koje su istovremeno i određeni program za mladomisnike. I ja bih vas dragi ređenici želio podsjetiti da uvijek njegujete pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji i uvijek budete ponizni pred Bogom. Sigurno da ćete u životu griješiti, ali u takvim trenutcima važno je uteći se Mariji, a Gospodin će dati svoju snagu da ono što je bila slabost bude preobraženo. Također, dužan sam uime Svetog Oca prenijeti zahvalnost svima onima koji mole za njega. Podsjećam da ne prestanete moliti za njega, a primjećujete kako i on to u zadnje vrijeme ponavlja jer očito ima potrebu za vašom molitvom“, rekao je nuncij Lingua, podijelivši po tom uime Svetog Oca svečani blagoslov prisutnima.
 
 
Nakon Nuncijeva blagoslova, četvorica novih svećenika udijelila su svima mladomisnički blagoslov te su u procesiji prošli katedralom, praćeni radosnim pljeskom okupljenog puka. Pod vodstvom mo. Ivana Andrića te uz orguljsku pratnju Darija Kusture, svečanost su pjevanjem pratili članovi Mješovitog katedralnog zbora.
 
izvor: djos. hr (Anica Banović)
fotografije: Anica Banović, Mihael Kelbas, Ivica Vlašić

Zadnje vijesti

Nezakonito isplatili više milijuna kuna s računa trgovačkih društava i oštetili državni proračun

"Cilj nam je postati najmoderniji regionalni obrazovni centar na području Slavonije i Baranje"

Dubrovnik deblokiran nakon osmomjesečne opsade

FOTO GALERIJA

Završeni infrastrukturni radovi na obnovi zapadnog dijela Sjevernog kavalira

Osnovan Stručni savjet ogranka Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju

Dovršena istočna tribina na novim terenima ŠRC „Klasije“

Vanesa Tot i Gabrijel Veočić najbolji sportaši Slavonskog Broda, ekipe odbojkaši Marsonije i košarkašice Broda na Savi

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima