Antonio Radman prvak Hrvatske s mladim golubom

Od 1975. godine u Slavonskom Brodu postoji Sportski klub uzgajivača golubova listonoša.

Autor: Josip Šebalj | Datum objave: 06.01.2021


 Do sada su Brođani imali i nekoliko odličnih rezultata pa su tako prije 2 godine postali i prvaci Hrvatske, dok su u prošloj 2020. godini članovi kluba ostvarili najbolje rezultate u njegovoj povijesti. Prije svih Mladen Opačak sa starim golubom i Antonio Radman s mladim. 

Ovaj sport je vrlo zanimljiv i boduje se kada se svačiji golub vrati svojoj kući i prođe kroz određeni prostor kako bi ga senzor mogao registrirati. Naime, natjecanje se odvija na način da se svi golubovi u kamionu prevezu na određeno mjesto bilo to u Hrvatskoj ili negdje u Europi. Svi se golubovi u isto vrijeme puste i pobjednik je onaj čiji će se golub prvi vratiti svojoj kući. Antonio Radman se od 2008. godine natječe s ovim golubovima listonošama, dok je počeo vrlo rano s 8. godina, ali je tada imao golubove prevrtače.

Veliku pomoć Antoniju daje majka Smiljka koja golubove pušta svako jutro u 5 sati, ali u ljetnom periodu te joj se svi vrate nakon sat vremena. Uza sve to ona uz Antonija čisti prostor u kojem borave golubovi te ih hrani. 

U zimskim uvjetima golubovi su zatvoreni od 10. mjeseca pa sve do ožujka. Antonio Radman trenutno ih ima 80 te su svi razdvojeni na muške i ženske te na mlade i stare. Hranu kao i razne preparate i vitamine za golubove nabavlja iz Belgije

Svi golubovi koju su u vlasništvu Antonija Radmana imaju porijeklo iz: Belgije, Njemačke i Nizozemske te svaki od njih ima svoj rodovnik, dok on za svakog vodi evidenciju. Bio je prvak Hrvatske s mladim golubom te naravno da on ima svog goluba s kojim je ostvario sve dobre rezultate do sada.  

Ako Antonio ima svog favorita među golubovima, ima ga i njegova majka Smiljka koja svakodnevno brine o njima.

Zanimljivo je da golubovi lete brzinom od 100 km na sat te primjerice kad Antonio Radman s mladim golubovima radi trening odveze se autom do Okučana i tamo ih pusti. Dok se on vrati kući golubovi ga već čekaju na svom mjestu. Uz njega odličan rezultat imao je Mladen Opačak koji je sa starim golubom bio drugi u Hrvatskoj.

Dok golubovi lete bilo da se radi o treningu ili natjecanju na tom putu znaju ih napasti ostale ptice poput kobca. 

Gotovo je nevjerojatno da Antonio Radman kada svog goluba stavi u kamion i odveze ga u Berlin da se on iz Njemačke vrati i dođe kući. 

U Sportskom klubu uzgajivača listonoša Brod je 25 golubara koji na natjecanjima imaju mlade i stare golubove koji lete na kratkim, srednjim i dugim prugama, dok im prva natjecanja kreću početkom travnja. 

Zadnje vijesti

Prošli tjedan 334 mjere po prometnim prekršajima, ponovo najviše nepropisne brzine

Zbog počinjenih prekršaja uhićeni te nakon žurnog postupka završili u zatvoru

Na Graničnom prijelazu Stara Gradiška pronađena droga

VIJESTI

Tjedni nadzori prometa na cestama

Prošli tjedan 334 mjere po prometnim prekršajima, ponovo najviše nepropisne brzine

FOTO GALERIJA

Slavonski salaši, rančevi i imanja za savršeno proljetno putovanje

Obilježena 29. obljetnica 103. brigade HVO Derventa

Nadograđuje se "Zlatni cekin" jedina ustanova za rehabilitaciju djece s teškoćama u regiji

Otvorena izložba povodom 100 godina metaloprerađivačke industrije u Slavonskom Brodu

Užasne scene kod Okučana: "Dio ljudi je ispao iz kamiona, ostale su prignječile teške role papira"