Ante Ćavar - šest desetljeća u sportu i sa sportom

Ovih je dana stigla lijepa vijest da je među samo troje dobitnika Nagrade za životno djelo "Dr.Franjo Bučar", najvišeg državng priznanja koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta u RH, i ime Brođanina Ante Ćavara(77).

Autor: Ivan Čalić / BrodPortal | Datum objave: 05.05.2015


Ovo visoko priznanje, kao i samo dva mjeseca ranije javno priznanje Hrvatskog paraolimpijskog odbora u povodu 50 godina rada i postojanja, a za izniman doprinos razvoju sporta osoba s invaliditetom u RH, kruna su šestdesetljetnog nesagorivog truda i zalaganja našeg sugrađanina Ante Ćavara. Ta dva priznanja samo su "vrh vrhova" u nizu brojnih javnih zahvala i nagrada sportskih i drugih institucija u čiji je rad i rezultate Ante dao i ugradio najviše što je mogao i znao.

-To svoje 60-godišnje "druženje" sa sportom mogao bih podijeliti u tri gotovo jednaka dijela. Počelo je prije 60 godina s odbojkom i sa tim prelijepim sportom kao igrač, poslije sudac i odbojkaški sportski djelatnik proveo sam dva desetljeća, potom sam se 20 godina profesionalno i na svaki drugi način posvetio razvoju i postignućim u području Radničko-sportskih igara odnosno sporta i rekeracije, a unatrag 20 godina, nekako po završetku Domovinskog rata, sve sam podredio organiziranju i unapređenju sportskih aktivnosti osoba s invaliditetom. Zahvaljujući ovom potonjem bio sam na čak šest Paraolimpijada, to ću pamtiti za cijeli život, takvo iskreno ljudsko i humano okruženje i briga da i osobe koje su invalidne mogu dati i postizati vrhunske sportske rezultate može se sresti i doživjeti samo na Paraolimpijskim igrama - priča za BrodPortal Ante Ćavar.

Sada, kad se vrati šest desetljeća unatrag, Ante za ničim ne žali, sportu je doslovce dao sve. Bio je i aktivni sportaš u kajaku, veslanju i odbojci, s radošću i razumljivom nostalgijom prisjeća se kako je njegov Slavonski Brod ne tako davno bio vrlo jako i poznato sportsko središte za sve sportove u bivšoj državi, Balkana i šire, sjeća se svakodnevne vreve košarkaša, odbojkaša i drugih sportaša u danas nažalost više nepostojećem "hramu sporta" dvorani Klasije, sjeća se i izgradnje sportsko-rekreacijskog centra u Migalovcima, tisuća odrađenih sati za rekreativni oporavak radnika "Đure Đakovića", čiji je zaposlenik i sam bio, puno uloženog truda za oporavak zdravlja djece Đurinih radnika. Bila su to, naglašava, najljepša i rezultatski najbolja razdoblja slavonskobrodskog sporta, kada su se ljudi u sportskim klubovima okupljali iz ljubavi, a e kao danas iz interesa. 

- Otkako sam i mirovini malo sam se "smirio", više nisam tako aktivan kao prije, zdravlje me malo načelo. No, kada god me iz Hrvatskog paraolimpijskog odbora pozovu rado pomognem, znaju da ću ja to dobro odraditi i, dakako, hvala im na tome. Da vam i ne pričam kakav je to uzvišeni osjećaj kada osoba s invaliditetom postigne nešto veliko, izniman sportski rezultat. Mi u Brodu bili smo, primjerice, tri godine bili organizatori teniskog turnira za invalide, to je bilo nešto prelijepo, da ne spominjem mnoge hrvatske sportaše koji su na Paraolimpijskim igrama, u Sudneyu, Londonu, Ateni i drugdje dali baš sve od sebe za hrvatske boje i ostvarili vrhunske rezultate, takva radost se riječima ne može opisati. Zato svima hvala što su prepoznali ovaj moj rad, a tim prekrasnim ljudima i sportašima uzvaćam na isti način, jer su mi omogućili da im pomognem i uživam u njihovim radostima, završio je Ante Ćavar. 

 

Zadnje vijesti

I brodski vozači prosvjedovali zbog preskupog goriva

Potpisan ugovor za energetsku obnovu Osnovne škole “Mato Lovrak” Nova Gradiška

Otkriven kradljivac

VIJESTI

BLOKADA PROMETA I U SLAVONSKOM BRODU

I brodski vozači prosvjedovali zbog preskupog goriva

SPORT

Osvojili titulu najbolje ekipe na državnom prvenstvu

Boksačice i boksači BK Brod kod župana Marušića

NAJČITANIJE DANAS

Uskoro novi album

VIDEO Premijera: Hojsak & Novosel s "Hodaj" najavili suradnju s Gibonnijem

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Održan 6. Međunarodni turnir limača "Josip Weber"

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“