Amerikanci snimili dokumentarni film o Miji Čorak Slavenskoj

Ovog studenog američki javni televizijski servis PBS emitirat će dokumentarni film o najpoznatijoj hrvatskoj balerini Miji Čorak Slavenskoj.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 29.10.2014
Amerikanci snimili dokumentarni film o Miji Čorak Slavenskoj


Film "Mia, A Dancer's Odyssey" su režirali Maria Ramas, kći Mije Slavenske, i Kate Johnson, koje su ujedno i producentice filma, a Maria potpisuje i scenarij.

Film će pratiti karijeru jedne od najkarizmatičnijih balerina koje je su nastupale u SAD-u i kako kažu autori pokazuje da u nekim slučajevima umjetnost može pobijediti politiku. Naime, Mia je 1937. godine iz političkih razloga napustila tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju i nikada se nije vratila. Iako je diljem svijeta ostvarila impresivnu karijeru, zadnje godine provela je u osami misleći da je zaboravljena kako u Hrvatskoj, tako i u SAD-u. Mia je preminula 2002. godine, a pokopana je na Mirogoju u Zagrebu kao nacionalna heroina.

Jedan od producenata films, Ted Sprague s Marijom Ramas bio je u Hrvatskoj 2005. godine gdje je najprije posjetio Zagreb, gdje u čast Miji Hrvatsko Narodno Kazalište u Zagrebu tada izvodi koreografiranu interpretaciju "Tramvaja zvanog čežnja" u viziji Dinka Bogdanića.

Toga vikenda Maria i Sprague su posjetili i Slavonski Brod gdje su se susreli s predstavnicima grada, a Sprague napominje kako Brođani nisu zabravili Miju te da grad ima spomen ploču na njezinoj rodnoj kući, a Gradska knjižnica ima cijeli odjeljak posvećen Miji. Tada je nastala ideja o snimaju dokumentarca za čiji završetak je trebalo čekati 9 godina.

"Svaka sekunda ovog projekta bila je plod ljubavi. Subjekt ovog dokumentarca je moja učiteljica, moja muza, i, po mom mišljenju, najbolja balerina koja je žarila pozornicom. Poznajem Mariju Ramas od njezine 12 godine i ona mi je prijateljica i sestra. Priča Mije Slavenske od progona i povratka na pozornicu nešto je neviđeno u filmovima o plesu i obasjava svjetlo na eru povijesti plesa koji je često u sjeni. Poznavajući Miju, siguran sam da bi bila ponosna na ovaj film, kao i činjenicom da je projekt pokrenula njezina kći", rekao je Sprague za časopis The Gipsy Chorus.

U filmu su sudjelovali brojni Mijini kolege Iz SAD-a, ali i Europe. Naracija filma je u prvom licu, a glas Miji je posudila američka glumica Blythe Danner, dobitnica kazališne nagrade Tony.

Film je pri samom završetku, a premijeru će imati 20. studenog na PBS-u. Kako je film nezavisno financiran donacijama i stipendijama, za njegov završetak potrebno je još donacija, a više možete saznati na linku ovdje.

PBS je obavio najavu filma koju možete pogledati ispod, a cijeli članak u galeriji.

Zadnje vijesti

Eksplozija plina u Vrpolju, ozlijeđena starica (83)

Prava zima stiže, jutarnji mraz, moguć i snijeg

Najuvjerljivija pobjeda malonogometaša Broda 035

SPORT

Sa 10:2 nadigrali Albonu Potpićan iz Labina

Najuvjerljivija pobjeda malonogometaša Broda 035

NAJČITANIJE DANAS

U sklopu Katarinskog sajma održana kreativna božićna radionica

Cilj je potaknuti kreativnost pri ukrašavanju vlastitoga doma

FOTO GALERIJA

Radionica za učenike "Šest pitanja koja život znače"

"Sjajni momci" 8. prosinca dolaze u Slavonski Brod

42 plesača Top dance na Kupu Hrvatske

Igrači, trener i uprava Marsonije zapalili svijeće u sjećanje na pad Vukovara

Veliki gaf "Ubojstva u Orijent Expressu", pogledajte kako izgledaju planine oko Slavonskog Broda