Amerikanci snimili dokumentarni film o Miji Čorak Slavenskoj

Ovog studenog američki javni televizijski servis PBS emitirat će dokumentarni film o najpoznatijoj hrvatskoj balerini Miji Čorak Slavenskoj.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 29.10.2014
Amerikanci snimili dokumentarni film o Miji Čorak Slavenskoj


Film "Mia, A Dancer's Odyssey" su režirali Maria Ramas, kći Mije Slavenske, i Kate Johnson, koje su ujedno i producentice filma, a Maria potpisuje i scenarij.

Film će pratiti karijeru jedne od najkarizmatičnijih balerina koje je su nastupale u SAD-u i kako kažu autori pokazuje da u nekim slučajevima umjetnost može pobijediti politiku. Naime, Mia je 1937. godine iz političkih razloga napustila tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju i nikada se nije vratila. Iako je diljem svijeta ostvarila impresivnu karijeru, zadnje godine provela je u osami misleći da je zaboravljena kako u Hrvatskoj, tako i u SAD-u. Mia je preminula 2002. godine, a pokopana je na Mirogoju u Zagrebu kao nacionalna heroina.

Jedan od producenata films, Ted Sprague s Marijom Ramas bio je u Hrvatskoj 2005. godine gdje je najprije posjetio Zagreb, gdje u čast Miji Hrvatsko Narodno Kazalište u Zagrebu tada izvodi koreografiranu interpretaciju "Tramvaja zvanog čežnja" u viziji Dinka Bogdanića.

Toga vikenda Maria i Sprague su posjetili i Slavonski Brod gdje su se susreli s predstavnicima grada, a Sprague napominje kako Brođani nisu zabravili Miju te da grad ima spomen ploču na njezinoj rodnoj kući, a Gradska knjižnica ima cijeli odjeljak posvećen Miji. Tada je nastala ideja o snimaju dokumentarca za čiji završetak je trebalo čekati 9 godina.

"Svaka sekunda ovog projekta bila je plod ljubavi. Subjekt ovog dokumentarca je moja učiteljica, moja muza, i, po mom mišljenju, najbolja balerina koja je žarila pozornicom. Poznajem Mariju Ramas od njezine 12 godine i ona mi je prijateljica i sestra. Priča Mije Slavenske od progona i povratka na pozornicu nešto je neviđeno u filmovima o plesu i obasjava svjetlo na eru povijesti plesa koji je često u sjeni. Poznavajući Miju, siguran sam da bi bila ponosna na ovaj film, kao i činjenicom da je projekt pokrenula njezina kći", rekao je Sprague za časopis The Gipsy Chorus.

U filmu su sudjelovali brojni Mijini kolege Iz SAD-a, ali i Europe. Naracija filma je u prvom licu, a glas Miji je posudila američka glumica Blythe Danner, dobitnica kazališne nagrade Tony.

Film je pri samom završetku, a premijeru će imati 20. studenog na PBS-u. Kako je film nezavisno financiran donacijama i stipendijama, za njegov završetak potrebno je još donacija, a više možete saznati na linku ovdje.

PBS je obavio najavu filma koju možete pogledati ispod, a cijeli članak u galeriji.

Zadnje vijesti

Pokrenuto pitanje osnivanja Akademije

U Gornjoj Bebrini otkrivena spomen ploča legendarnom Šimi Đamiću

Smotra pjevačkih skupina ‘Alaj pjevam i pjevati znadem’ 30. travnja

NAJČITANIJE DANAS

Ljetni rock festival

M.O.R.T. se pridružuju Baretu i Majkama na rock festivalu u Starcima

FOTO GALERIJA

Kako isklesati tijelo do ljeta – zar je to moguće?

Radio Slavonija i Brođani za obitelj Fogadić prikupili 8 tisuća kuna

Izložba Ive Šebalja ‘Slikarstvo traži vrijeme’ nakon Opatije dolazi u Brod

Stotinu djece preuzelo obnovljeno igralište u Slavonskom Brodu

Brodsko-posavska županija ima privilegij da su u njoj sačuvane čak dvije prašume