Američki veleposlanik Robert Kohorst posjetio brodsko-posavske ekonomske škole

U četvrtak, 14. studenoga ove godine, u posjeti Brodsko- posavskoj županiji boravio je američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj, gospodin Robert Kohorst. Veleposlanik sa suradnicima svoju je posjetu našoj županiji započeo u Novoj Gradiški, točnije u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi, a kasnije je posjetio i slavonskobrodsku Ekonomsko-birotehničku školu te tvrtke "Đuro Đaković" i "Simplex"

Autor: Brodportal | Datum objave: 15.11.2019
 Uz učenike i nastavnike Škole, veleposlanika Kohorsta dočekali su i predstavnici Brodsko-posavske županije i Grada Nove Gradiške.  Već dobro znanu činjenicu da u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi Nova Gradiška učenike potiču na kreativnost, a priliku da se dokažu učenici imaju na raznim natjecanjima, veleposlaniku je približio i zamjenik župana Brodsko-posavske županije Damir Mirković.

Zamjenik Mirković je istaknuo kako je, u skladu s izraženom gospodarskom potrebom Brodsko- posavske županije, Tehnička škola Slavonski Brod postala je Regionalni centar kompetentnosti u području strojarstva, a partneri su i Industrijsko- obrtnička škola Slavonski Brod, Industrijsko- obrtnička škola Nova Gradiška, Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška uz još osam škola iz Osječko- baranjske, Vukovarsko- srijemske, Požeško- slavonske i Virovitičko- podravske županije s kojima su sklopljeni ugovori o suradnji.  Ugovori o suradnji sklopljeni su i sa Strojarskim fakultetom i Veleučilištem u Slavonskom Brodu.  Regionalni centar kompetencija u strojarstvu projekt je vrijedan 80 milijuna kuna, a već ostvareni rezultati i uspjesi učenika Elektrotehničke i ekonomske škole iz Nove Gradiške,  pozicionirali su je visoko na listi najpoželjnijih škola u Brodsko-posavskoj županiji, ali i cijeloj Slavoniji.  Učenici najveće zanimanje iskazuju za elektroniku, digitalnu elektroniku i audiotehniku, a uz iskustvo, znanje i stručnost kojima škola raspolaže, uz pomoć osnivača Brodsko-posavske županije i partnerski odnos Grada Nove Gradiške, novi uspjesi su sigurni.

Veliko zanimanje veleposlanika Kohorsta izazvala je laserska harfa, a s ništa manjom pažnjom upoznao se i s novim robotom je još u fazi usavršavanja, te automobilom na solarnu energiju. 

Kako je prigodom današnjeg susreta istaknuo zamjenik Mirković, škole naše županije prepoznate su kao centri izvrsnosti i pozicionirane su  na karti kvalitetnog strukovnog obrazovanja na regionalnoj i nacionalnoj razini.  Na taj način dajemo  poticaj i doprinos gospodarstvu koje će moći ostvariti visoku stopu zaposlenosti, produktivnosti i društvene povezanosti.

Regionalni centri kompetentnosti su mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, u kojima se uz osnovnu djelatnost obrazovanja i učenja temeljenog na radu, obavlja i osposobljavanje i usavršavanje u segmentima koji pridonose poboljšanju kvalitete strukovnog osposobljavanja i njegove prilagodbe potrebama gospodarstva i tržišta rada.  Njihova je svrha osigurati kvalitetan sustav obrazovanja, obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja uz potporu i suradnju s poslodavcima, osnivačima, razvojno- gospodarskim subjektima, strukovnim udruženjima, visokim učilištima, javnim i civilnim sektorom.

Inovativnim metodama poučavanja i učenja, učenjem temeljenom na radu i promoviranjem izvrsnosti u radu i učenju,   odabrani regionalni centri kompetentnosti zasigurno će u idućem razdoblju postati nositeljima razvojno- gospodarskog obrazovanja.

Prateći uspjehe i programe, te podržavajući izvrsnost i nastojanja Elektrotehničke i ekonomske škole, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške Ivana Trupina u razgovoru je istaknula kako, zahvaljujući brojnim atraktivnim projektima poput laserske harfe, solarnog automobila i stabla, kao i robota, evidentno je kako je ova škola sve prepoznatljivija među osnovnoškolcima.  Sve to ulijeva nadu kako će mladi svoju priliku prepoznati i ostvariti u svome gradu i županiji.

Zamjenik župana Mirković i veleposlanik Kohorst istaknuli su zadovoljstvo današnjim susretom, te dogovorili nastavak uspješne suradnje i provođenje već započete inicijative „Meet US".  Bogati program današnjeg dana, nakon upoznavanja s mladim inovatorima i učenicima srednje Elektrotehničke i ekonomske škole, veleposlanik Kohorst nastavio je posjetom tvrtkama „Đuro Đaković" i Simplex te Ekonomsko-birotehničku školu Slavonski Brod.

Nakon obilaska učionica i ostalih prostorija škole, gospodin Kohorst se u školskoj knjižnici pridružio učenicima. Nakon kratkog predstavljanja, krenula su njihova mnogobrojna pitanja, na koja je gospodin Kohorst strpljivo odgovarao. Kroz odgovore je učenicima dao i korisne savjete za uspješan privatni i profesionalni život. Skrenuo je njihovu pažnju na važnost čitanja, kritičkog mišljenja, napornog rada i truda, stjecanje novih iskustava izlaskom iz zone komfora te na to koliko je u životu bitno okružiti se dobrim ljudima.

Kroz razgovor veleposlanika s učenicima saznali su puno o razlikama između američke i hrvatske politike i sustava obrazovanja, mogućnostima studiranja u SAD-u, raznovrsnim sveučilištima i sportskim aktivnostima na njima. Gospodin Kohorst je, uključivši se u američku politiku, imao samo jednu želju – postati veleposlanikom SAD-a u Hrvatskoj. Sa suprugom je prethodno posjetio Hrvatsku i obojima se iznimno svidjela. Predsjednik Trump odobrio je njegov zahtjev, a veleposlanik je sretan što ima priliku upoznati Hrvatsku i njezine ljude, a istovremeno služiti svojoj domovini.

Ovaj posjet je nastavak suradnje koju su 2016. godine započeli s američkim veleposlanstvom, a koja se do sada odvijala u obliku predavanja predstavnika Veleposlanstva u ovoj brodskoj srednjoj školi, kroz dva posjeta učenika samom Veleposlanstvu u Zagrebu te sudjelovanja učenika škole u kampu STEP Afrika! Veleposlanik Kohorst je, kako je sam rekao, pokrenuo program Meet U.S., u sklopu kojega djelatnici Veleposlanstva obilaze regije Hrvatske i predstavljaju svoj djelokrug rada.

Zadnje vijesti

Antonija Trupinić prva vojna pilotkinja iz BPŽ

Kako postati ekološki proizvođač?

Prva kazališna predstava u epidemiji koronavirusa u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu