Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

Studentice sa Sveučilišta u Georgiji na edukaciji u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.05.2019


 Županijski Zavod za javno zdravstvo i ove godine nastavlja dobru suradnju sa Sveučilištem u Georgiji. Tako su u Slavonski Brod doputovale dvije studentice studija javnoga zdravstva. Kroz tri tjedna svojega boravka u praksi će se upoznati s načinom rada hrvatskoga zdravstvenog sustava, prevencijom bolesti i zaštite javnoga zdravlja. O dobroj suradnji dviju ustanova svjedoči i činjenica da za dva dana dolazi i nova grupa studenata i to njih čak 25.

Sustav javnog zdravstva u Hrvatskoj nasuprot onoga u Americi. U sve prednosti i nedostatke ovih su se dana došle uvjeriti studentice Sveučilišta u Georgiji. Tako će se u tri tjedna boravka u Slavonskom Brodu upoznati s načinom rada županijskoga Zavoda za javno zdravstvo, kao i projektima koje provodi. 

"Jako mi se sviđa. Ljudi su ovdje vrlo prijateljski raspoloženi. Idemo na teren, radimo na projektima vezanima uz zagađenje zraka i prehranu. To je vrlo dobro iskustvo", kaže Laureen, studentica Sveučilišta u Georgiji.

Uz to, kaže, korisno je usporediti i stope poboljenja u Hrvatskoj i SAD-u, kao i općenito javno zdravlje. U sklopu svojega boravka studentice su posjetile i osnovnu školu u Garčinu. Od osnovnog do visokog obrazovanja, složile su se, sustav je bolji nego u Americi.

"Posjetili smo školu u četvrtak. Tamo je tristotinjak učenika. Puno su manji razredi, bolji odnosi između učenika i učitelja. U manjem razredu lakše je uspostaviti i bolji odnos te se ne treba toliko brinuti o kontroli",  rekla nam je Julie, studentica Sveučilišta u Georgiji.

"Ovdje posebno vode računa o prehrani. U školi u kojoj smo bili hrana je bila svježe kuhana", dodaje Laureen.

Suprotno tome, u američkim školama veliki su razredi, odnosa između učitelja i učenika nema, a ni kvaliteta hrane nije na zavidnoj razini. Kako ističu studentice, u razgovoru s učenicima upoznale su se s njihovim preventivnim programima, no i problemima koji ih muče. Onaj zajednički vršnjačko je nasilje.

"Vršnjačko nasilje u školama jedan je od vodećih problema s kojima se borimo. Jednako tako, to je jednim dijelom i dio mentalnoga zdravlja jer se razvija kriza osobnog identiteta i djeca padaju u depresiju. Tako nešto slično nismo vidjeli u hrvatskim školama", govori Julie.

Ostalo im je još neko vrijeme da se upoznaju s hrvatskim zdravstvenim sustavom. Suradnja županijskoga Zavoda za javno zdravstvo i Sveučilišta u Georgiji traje već sedam godina. Za to vrijeme puno su naučili i u Slavonskom Brodu. Osim što su oni dolazili ovdje, i hrvatski stručnjaci na njihovom su Sveučilištu predstavljali svoj način rada. O kvaliteti i važnosti ove suradnje govori i činjenica da nova grupa od čak oko 25 studenata dolazi već za dva dana.

Zadnje vijesti

Grad Slavonski Brod osigurao sredstva za radne bilježnice svim učenicima

Memorijalni rukometni turnir osvojili gosti iz Vojvodine

Vanesa Tot četvrta u polufinalu na Europskim igrama u Minsku

NAJČITANIJE DANAS

NOVI SINGL TAMBURAŠKOG SASTAVA BEHAR

Poslušajte novu pjesmu brodskog Tamburaškog sastava Behar - 'Kada te isprose'

FOTO GALERIJA

U katedrali sv. Terezije Avilske zaređena dva nova svećenika Požeške biskupije

"Tijelovo je svetkovina zajedništva i jedinstva u Isus Kristu, koji je jedini pravi Bog i čovjek"

Osječani u državnoj završnici turnira u odbojci

Na državnoj cesti D53 u Rastušju proradila nova kamera za nadzor brzine

Turnir u pogađanju trica u sjećanje na Dražena Petrovića