Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

Studentice sa Sveučilišta u Georgiji na edukaciji u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.05.2019


 Županijski Zavod za javno zdravstvo i ove godine nastavlja dobru suradnju sa Sveučilištem u Georgiji. Tako su u Slavonski Brod doputovale dvije studentice studija javnoga zdravstva. Kroz tri tjedna svojega boravka u praksi će se upoznati s načinom rada hrvatskoga zdravstvenog sustava, prevencijom bolesti i zaštite javnoga zdravlja. O dobroj suradnji dviju ustanova svjedoči i činjenica da za dva dana dolazi i nova grupa studenata i to njih čak 25.

Sustav javnog zdravstva u Hrvatskoj nasuprot onoga u Americi. U sve prednosti i nedostatke ovih su se dana došle uvjeriti studentice Sveučilišta u Georgiji. Tako će se u tri tjedna boravka u Slavonskom Brodu upoznati s načinom rada županijskoga Zavoda za javno zdravstvo, kao i projektima koje provodi. 

"Jako mi se sviđa. Ljudi su ovdje vrlo prijateljski raspoloženi. Idemo na teren, radimo na projektima vezanima uz zagađenje zraka i prehranu. To je vrlo dobro iskustvo", kaže Laureen, studentica Sveučilišta u Georgiji.

Uz to, kaže, korisno je usporediti i stope poboljenja u Hrvatskoj i SAD-u, kao i općenito javno zdravlje. U sklopu svojega boravka studentice su posjetile i osnovnu školu u Garčinu. Od osnovnog do visokog obrazovanja, složile su se, sustav je bolji nego u Americi.

"Posjetili smo školu u četvrtak. Tamo je tristotinjak učenika. Puno su manji razredi, bolji odnosi između učenika i učitelja. U manjem razredu lakše je uspostaviti i bolji odnos te se ne treba toliko brinuti o kontroli",  rekla nam je Julie, studentica Sveučilišta u Georgiji.

"Ovdje posebno vode računa o prehrani. U školi u kojoj smo bili hrana je bila svježe kuhana", dodaje Laureen.

Suprotno tome, u američkim školama veliki su razredi, odnosa između učitelja i učenika nema, a ni kvaliteta hrane nije na zavidnoj razini. Kako ističu studentice, u razgovoru s učenicima upoznale su se s njihovim preventivnim programima, no i problemima koji ih muče. Onaj zajednički vršnjačko je nasilje.

"Vršnjačko nasilje u školama jedan je od vodećih problema s kojima se borimo. Jednako tako, to je jednim dijelom i dio mentalnoga zdravlja jer se razvija kriza osobnog identiteta i djeca padaju u depresiju. Tako nešto slično nismo vidjeli u hrvatskim školama", govori Julie.

Ostalo im je još neko vrijeme da se upoznaju s hrvatskim zdravstvenim sustavom. Suradnja županijskoga Zavoda za javno zdravstvo i Sveučilišta u Georgiji traje već sedam godina. Za to vrijeme puno su naučili i u Slavonskom Brodu. Osim što su oni dolazili ovdje, i hrvatski stručnjaci na njihovom su Sveučilištu predstavljali svoj način rada. O kvaliteti i važnosti ove suradnje govori i činjenica da nova grupa od čak oko 25 studenata dolazi već za dva dana.

Zadnje vijesti

HTZ kreirao novu online brošuru za promociju kontinentalnog turizma

Prouzročio prometnu nesreću s 2,09 promila alkohola u organizmu

I brodsko-posavska policija u akciji “Dani sigurnosti u prometu”

VIJESTI

Puna inspiracije – skrivena blaga hrvatske unutrašnjosti

HTZ kreirao novu online brošuru za promociju kontinentalnog turizma

FOTO GALERIJA

Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD