Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

Studentice sa Sveučilišta u Georgiji na edukaciji u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.05.2019


 Županijski Zavod za javno zdravstvo i ove godine nastavlja dobru suradnju sa Sveučilištem u Georgiji. Tako su u Slavonski Brod doputovale dvije studentice studija javnoga zdravstva. Kroz tri tjedna svojega boravka u praksi će se upoznati s načinom rada hrvatskoga zdravstvenog sustava, prevencijom bolesti i zaštite javnoga zdravlja. O dobroj suradnji dviju ustanova svjedoči i činjenica da za dva dana dolazi i nova grupa studenata i to njih čak 25.

Sustav javnog zdravstva u Hrvatskoj nasuprot onoga u Americi. U sve prednosti i nedostatke ovih su se dana došle uvjeriti studentice Sveučilišta u Georgiji. Tako će se u tri tjedna boravka u Slavonskom Brodu upoznati s načinom rada županijskoga Zavoda za javno zdravstvo, kao i projektima koje provodi. 

"Jako mi se sviđa. Ljudi su ovdje vrlo prijateljski raspoloženi. Idemo na teren, radimo na projektima vezanima uz zagađenje zraka i prehranu. To je vrlo dobro iskustvo", kaže Laureen, studentica Sveučilišta u Georgiji.

Uz to, kaže, korisno je usporediti i stope poboljenja u Hrvatskoj i SAD-u, kao i općenito javno zdravlje. U sklopu svojega boravka studentice su posjetile i osnovnu školu u Garčinu. Od osnovnog do visokog obrazovanja, složile su se, sustav je bolji nego u Americi.

"Posjetili smo školu u četvrtak. Tamo je tristotinjak učenika. Puno su manji razredi, bolji odnosi između učenika i učitelja. U manjem razredu lakše je uspostaviti i bolji odnos te se ne treba toliko brinuti o kontroli",  rekla nam je Julie, studentica Sveučilišta u Georgiji.

"Ovdje posebno vode računa o prehrani. U školi u kojoj smo bili hrana je bila svježe kuhana", dodaje Laureen.

Suprotno tome, u američkim školama veliki su razredi, odnosa između učitelja i učenika nema, a ni kvaliteta hrane nije na zavidnoj razini. Kako ističu studentice, u razgovoru s učenicima upoznale su se s njihovim preventivnim programima, no i problemima koji ih muče. Onaj zajednički vršnjačko je nasilje.

"Vršnjačko nasilje u školama jedan je od vodećih problema s kojima se borimo. Jednako tako, to je jednim dijelom i dio mentalnoga zdravlja jer se razvija kriza osobnog identiteta i djeca padaju u depresiju. Tako nešto slično nismo vidjeli u hrvatskim školama", govori Julie.

Ostalo im je još neko vrijeme da se upoznaju s hrvatskim zdravstvenim sustavom. Suradnja županijskoga Zavoda za javno zdravstvo i Sveučilišta u Georgiji traje već sedam godina. Za to vrijeme puno su naučili i u Slavonskom Brodu. Osim što su oni dolazili ovdje, i hrvatski stručnjaci na njihovom su Sveučilištu predstavljali svoj način rada. O kvaliteti i važnosti ove suradnje govori i činjenica da nova grupa od čak oko 25 studenata dolazi već za dva dana.

Zadnje vijesti

Od početka snimanja filma, brojka od 3069 braniteljskih samoubojstava, povećala se za gotovo dvjesto

Položeni vijenci na spomen obilježju Šimi Đamiću u Gornjoj Bebrini

Najveći izumi i patenti genijalnog Nikole Tesle izloženi i u Muzeju Brodskog Posavlja

VIJESTI

U Slavonskom Brodu premijerno prikazan film "3069" Jakova Sedlara

Od početka snimanja filma, brojka od 3069 braniteljskih samoubojstava, povećala se za gotovo dvjesto

NAJČITANIJE DANAS

Apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala

Film Dnevnik Diane Budisavljević počinje igrati u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...

U Bruxellesu otvoreno Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema