Alergičari oprez: pojavila se pelud ambrozije

Počinje vrijeme cvatnje ambrozije, alarm svim alergičarima da će sljedećih tjedana koncentracija u zraku rasti.

Autor: Brodportal | Datum objave: 30.07.2022


 Iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo analizom peludnih zrnaca izvijestili su ovih dana o prvoj pojavi ambrozije ove sezone. Iako se tek pojavila njezina će koncentracija u zraku rasti. Istovremeno u zraku su i visoke koncentracije peludi korova. 

Stigla je toliko neželjena ambrozija, noćna mora alergičarima na tu vrstu peludi. Ukoliko ste alergični, a još niste primjetili simptome nemojte se čuditi. Koncentracija do 30 peludnih zrnaca ambrozije po kubnom metru zraka vrlo vjerojatno neće izazvati simptome. No svakako nije dobra vijest da će koncentracije rasti. 

Nastavni zavod počeo je s mjerenjem peludi početkom lipnja. Prvo je bila dominantna pelud drveća, pa zatim trava i korova. No kada krene ambrozija, kažu, tada telefon ipak najviše zvoni. 

No kada se nemate kamo maknuti u vrijeme cvatnje preostaje naći način kako s njom živjeti. Farmaceuti preporučuju pripremu organizma za dolazak sezone i prije kolovoza.

Tipični simptomi alergije na ambroziju su svrbež nosa, kihanje, curenje iz nosa, svrbež očiju, otok kapaka. Kako si pomoći? Dobra vijest je da su lijekovi za samopomoć sve učinkovitiji. Teži slučajevi traže i ozbiljnije terapije i nadzor liječnika.

Iako je u Hrvatskoj na snazi Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije prema kojoj su svi vlasnici površina dužni na vrijeme ukloniti biljku, velika većina površina i dalje je rasadnik alergena. Uništavanje biljaka u kolovozu također je uzaludan posao. 

Ambrozija će se širit svakako nažalost u sljedećim tjednima sve više i više. Iako još u minimalnim koncentracijama, alarm je to alergičarima da najgore vrijeme u godini za njih tek dolazi.  

Zadnje vijesti

Održana 10. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

Predstavljen "Brodski glazbeni vremeplov" Duška Svilara

Učinite napokon uslugu sami sebi i upišite se na Spartan treninge!

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Učinite napokon uslugu sami sebi i upišite se na Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Predstavljen "Brodski glazbeni vremeplov" Duška Svilara

Kazališna družina premijerom predstave "Vuk i sedmi kozlić" proslavila 10. rođendan

Počele 23. Poljoprivredno-poduzetničke ideje u Novoj Gradiški

Policija i građani zajedno u brodskom hodatonu

Obilježena 31. godišnjica stradavanja Luke Andrijanića, heroja obrane Vukovara