Alan Čaplar u posjeti planinarskom društvu Dilj Gora

U organizaciji Planinarskog društva Dilj gora Slavonski Brod u četvrtak 23. studenog 2017. u prostorijama planinarskog doma Đuro Pilar u Brodskom Vinogorju najpoznatije ime planinarske literature Alan Čaplar održao je zanimljivo predavanje za sve zaljubljenike u prirodne ljepote.

Autor: Brodportal | Datum objave: 28.11.2017
 Osim što je zasigurno najpoznatiji kao planinarski publicist, on je i vodič i instruktor, urednik časopisa Hrvatski planinar i pročelnik Komisije za promidžbu i izdavaštvo Hrvatskoga planinarskog saveza. Napisao je 27 knjiga i uredio brojna planinarska izdanja, među kojima poznati Planinarski vodič po Hrvatskoj i Planinarski udžbenik.

U svom predavanju kroz atraktivne fotografije i svoja zapažanja predstavio je projekt Via Dinarica kojemu su cilj unaprjeđivanje, razvoj i povezivanje potencijala Dinarskoga gorja. Uz velika prirodna bogatstva, cijelo dinarsko područje je bogato povijesnim i kulturnim naslijeđem, što predstavlja idealnu priliku za regionalnu suradnju među zemljama koje Dinaridi prirodno povezuju.

Planinarski dom je bio popunjen do zadnjeg mjesta, što je dokaz da ljubitelja prirodnih ljepota u Slavonskom Brodu ima dosta. Planinarsko društvo Dilj gora nizom aktivnosti pokušava promovirati planinarstvo i boravak u prirodi potičući građane Slavonskog Broda da im se pridruže na izletima koje organiziraju i svim drugim aktivnostima koje su usko povezane s brigom o okolišu i planinarenjem. U prostorijama planinarskog doma priređen je i  kratki prikaz djelatnosti i aktivnosti planinarskog društva proteklih godina. 

Planinarsko društvo planira iduće godine na proljeće ogranizirati Opću planinarsku školu koja će uključivati zanimljivi teorijski dio obuke o povijesti planinarenja, planinama, opremi, orijentacji, zaštiti prirode, prvoj pomoći, HGSS-u, a koja će svakako uključivati izlete koje će organizirati za polaznike škole. Pozivaju sve zainteresirane građane da se na vrijeme prijave i osiguraju svoje mjesto, jer će broj polaznika biti ograničen.

Alan Čaplar je izrazio zadovoljstvo druženjem s brodskim planinarima i svojim boravkom u Slavonskom Brodu, koji je rodni grad Đure Pilara, jednog od osnivača Hrvatskog planinarskog saveza i jednog od najzaslužnijih osoba razvoja planinarstva na ovim prostorima. Ujedno je podržao ideju organiziranja Opće planinarske škole te najavio kako će i on nastojati održati bar neka predavanja. 

 
 

Zadnje vijesti

Županija privremeno obustavlja donacije koje su dodijeljene javnim pozivima

Raspred za Veliki tjedan i Uskrs u Župi Gospe Brze Pomoći

Završena kratka sezona za košarkašice Broda na Savi

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji