Akademski slikar Predrag Goll preminuo u 85. godini života

Dogodilo se na današnji dan 13. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 13.10.2020
Akademski slikar Predrag Goll preminuo u 85. godini života


 1307. Francuski kralj Filip IV. dao je uhititi stotine pripadnika Templarskog reda, navodno zbog krivovjerja. Red je raspušten pet godina kasnije.

1792. položen je kamen temeljac Bijele kuće, rezidencije američkog predsjednika u Washingtonu D.C.

1858. rođen je u Brodu Coloman Benčević, jedan od najbogatijih i  najuglednijih Brođanin svoga vremena. 

1884. Greenwich proglašen lokacijom univerzalnog vremenskog meridijama.

1896. u Brodu na Savi nastavljena je izgradnja sinagoge. Po nacrtu je nalikovala na romaničku trobrodnu baziliku sa zvonicima na pročelju. Kolaudirana je 9. rujna sljedeće godine. Urušena je bombardiranjem za vrijeme Drugog svjetskog rata. 

1917. u portugalskoj Fatimi dogodilo se  „čudo Sunca“.

1929. posvećeni su temelji Evangelističke crkve u Brodu na Savi.

1991. u Domovinskom ratu se dogodio ratni zločin i etničko čišćenje u Širokoj Kuli kod Gospića. Lokalni pobunjeni Srbi mučki su ubili i masakrirali 40 Hrvata. 

1991. Bezuspješno je pokušana deblokada Vukovara. 

1991. poginuli hrvatski branitelji Adam Pavičić iz Slobodnice, Tomislav Vinković iz Slavonskog Broda i Mato Živić iz Sredanaca te djelatnici MUP-a Dragan Mutić iz Slavonskog Broda i Ivica Jerković iz Rušćice, pripadnici 3. gardijske brigade. 

1995. Od srčanog udara u 70.godini života preminuo pater Martin Rašo bivši župnik u Podvinju. U Podvinje je stigao 1969. kao kapelan, a od 1970. do 1979 tamo je bio župnik.. Sahranjen je u Splitu na gradskom groblju.

2000. Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora donio je Deklaraciju o Domovinskom ratu. Dokument je to napisan na dvije i pol stranice, u kojem su pobrojane povijesne činjenice o Domovinskom ratu i nastanku hrvatske države. U njoj jasno piše da su oružanu agresiju na Hrvatsku izvršile Srbija, Crna  Gora i JNA uz oružanu pobunu dijela srpskog stanovništva.

2013. U povodu 20 godina lajonizma u Slavonskom Brodu, održana je  svečana sjednica svih brodskih Lions klubova. Posebno nadahnuto o pokretu lajonizma govorio je  Ivica Balen  prvi predsjednik i utemeljitelj brodskog kluba. Svečanost je završena promocijom monografije 20. godina Lionsa Slavonskog Broda u kojoj su zabilježene mnogobrojne akcije Lionsa i članovi koji su u njima samozatajno sudjelovali pomažući tako i inicirajući vrijedne projekte u našem gradu. Monografiju je predstavio urednik Branko Penić. Nakon svečanosti organizirana je svečana humanitarna večera.

2013.  Započela izgradnja zgrade Zavoda za javno zdravstvo u Novoj Gradiški i to u krugu Opće bolnice Nova Gradiška. Radove vrijedne 6.5 milijuna kuna izvodila je „Teh-Gradnja d.o.o“ iz Zagreba, 

2016. akademski slikar Predrag Goll preminuo u Slavonskom Brodu u 85. godini života. Zbog iznimnog doprinosa brodskoj i hrvatskoj kulturi i umjetnosti  Predragu Gollu je 2005. godine uručeno priznanje grada Broda „Zlatna Čaplja“ nagrada za životno djelo, a 2012. i priznanje „Štit Berislavića“.

2018. U Vukovaru je održan prosvjed  kako su rekli organizatori, zbog neprocesuiranja počinitelja ratnih zločina. Prosvjed je obilježilo prozivanje institucija zbog nekažnjavanja ratnih zločina, a posebno je na udaru bilo Državno odvjetništvo. Prema policijskim procjenama okupilo se oko 9 tisuća ljudi.

Rođeni na današnji dan su: legendarni hrvatski nogometaš iz Splita, Luka Kaliterna (1893.), Yves Montand, francuski glumac (1921),  Margaret Hilda Thatcher, britanska političarka (1925.) hrvatski glazbeni pedagog Prerad Detiček (1931.), Dušan Makavejev, redatelj (1932),  Sacha Baron Cohen, britanski glumac (1971.), hrvatski glumac Robert Kurbaša (1977.).

Umrli na današnji dan su: Henri Irving, engleski glumac (1905),  francuski teoretičar sestra Nivedita (1911.), američki poduzetnik Milton S. Hershey (1945.), Bojan Pečar, basist grupe Ekatarina Velika (1998), Ivan Đuranec, hrvatski rukometaš (2009).

Zadnje vijesti

59 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji, jedna osoba preminula

Započeli radovi na izgradnji parkirališta u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

Prvi domaći poraz rukometašica Brod

FOTO GALERIJA

Započeli radovi na izgradnji parkirališta u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

Nakon dvjesto dana izolacije - pjesma i molitva u dvorištu Doma za starije

Konstituiran Senat Sveučilišta u Slavonskom Brodu

U Slavonskom Brodu kampanja “Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“

Dani Erasmusa obilježeni u Ekonomsko-birotehničkoj školi