Akademski slikar Predrag Goll preminuo u 85. godini života

Dogodilo se na današnji dan 13. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 13.10.2019
Akademski slikar Predrag Goll preminuo u 85. godini života
 1307. Francuski kralj Filip IV. dao je uhititi stotine pripadnika Templarskog reda, navodno zbog krivovjerja. Red je raspušten pet godina kasnije.

1792. položen je kamen temeljac Bijele kuće, rezidencije američkog predsjednika u Washingtonu D.C.

1858. rođen je u Brodu Coloman Benčević, jedan od najbogatijih i najuglednijih Brođanin svoga vremena. 

1884.  Greenwich proglašen lokacijom univerzalnog vremenskog meridijama. 

1896. u Brodu na Savi nastavljena je izgradnja sinagoge. Po nacrtu je nalikovala na romaničku trobrodnu baziliku sa zvonicima na pročelju. Kolaudirana je 9. rujna sljedeće godine. Urušena je bombardiranjem za vrijeme Drugog svjetskog rata. 

1917.- u portugalskoj Fatimi dogodilo se „čudo Sunca“.

1929. posvećeni su temelji Evangelističke crkve u Brodu na Savi. 

1991. u Domovinskom ratu se dogodio ratni zločin i etničko čišćenje u Širokoj Kuli kod Gospića. Lokalni pobunjeni Srbi mučki su ubili i masakrirali 40 Hrvata. 

1991. Bezuspješno je pokušana deblokada Vukovara. 

1991. na današnji dan su poginuli hrvatski branitelji Adam Pavičić iz Slobodnice, Tomislav Vinković iz Slavonskog Broda i Mato Živić iz Sredanaca te djelatnici MUP-a Dragan Mutić iz Slavonskog Broda i Ivica Jerković iz Rušćice, pripadnici 3. gardijske brigade. 

1995. Od srčanog udara u 70.godini života preminuo pater Martin Rašo bivši župnik u Podvinju. U Podvinje je stigao 1969. kao kapelan , a od 1970. do 1979 tamo je bio župnik.. Sahranjen je u Splitu na gradskom groblju.

2000. Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora donio je Deklaraciju o Domovinskom ratu.

2013. U povodu 20 godina lajonizma u Slavonskom Brodu, održana je svečana sjednica svih brodskih Lions klubova. O proteklih 20 godina govorio je predsjednik Milan Kljain. Posebno nadahnuto o pokretu lajonizma govorio je Ivica Balen prvi predsjednik i utemeljitelj brodskog kluba. Svečanost je završena promocijom monografije 20. godina Lionsa Slavonskog Broda u kojoj su zabilježene mnogobrojne akcije Lionsa i članovi koji su u njima samozatajno sudjelovali pomažući tako i inicirajući vrijedne projekte u našem gradu. Monografiju je predstavio urednik Branko Penić. Nakon svečanosti organizirana je svečana humanitarna večera. 

2013. Započela izgradnja zgrade Zavoda za javno zdravstvo u Novoj Gradiški i to u krugu Opće bolnice Nova Gradiška. Radove vrijedne 6.5 milijuna kuna izvodila je „Teh-Gradnja d.o.o“ iz Zagreba, 

2016. akademski slikar Predrag Goll preminuo u Slavonskom Brodu u 85. godini života. Zbog iznimnog doprinosa brodskoj i hrvatskoj kulturi i umjetnosti Predragu Gollu je 2005. godine uručeno priznanje grada Broda „Zlatna Čaplja“ nagrada za životno djelo, a 2012. i priznanje „Štit Berislavića“  

2018. U Vukovaru je održan prosvjed kako su rekli organizatori, zbog neprocesuiranja počinitelja ratnih zločina. Prosvjed je obilježilo prozivanje institucija zbog nekažnjavanja ratnih zločina, a posebno je na udaru bilo Državno odvjetništvo. Prema policijskim procjenama okupilo se oko 9 tisuća ljudi.

Rođeni: Koloman Bedeković, hrvatski ministar  (1818.), legendarni hrvatski nogometaš i trener, jedan od osnivača Hajduka iz Splita, Luka Kaliterna (1893.), Margaret Hilda Thatcher, britanska političarka (1925.) Turgut Olal, turski političar i državnik (1927.), , hrvatski glazbeni pedagog Prerad Detiček (1931.), Dušan Makavejev, redatelj (1932.), Sacha Baron Cohen, britanski komičar i glumac (1971.), hrvatski glumac Robert Kurbaša (1977.).

Umrli: Henri Irving, engleski glumac (1905.), francuski teoretičar sestra Nivedita (1911.), američki poduzetnik Milton S. Hershey (1945.), Bojan Pečar, basist grupe Ekatarina Velika (1998.), Ivan Đuranec, hrvatski rukometaš (2009.).

Zadnje vijesti

Hrvatskoj 10 milijardi eura iz europskih sredstava za gospodarski oporavak, još najmanje toliko i za sedmogodišnji proračun

Slavonskobrodski maturanti ponovo pokazali da su najbolji

Nakon 19 godina obilježavanje Dana državnosti ponovno 30. svibnja, povijesnog dana prisjetio se i županijski HDZ

VIJESTI

Plenković za Dnevnik HTV-a

Hrvatskoj 10 milijardi eura iz europskih sredstava za gospodarski oporavak, još najmanje toliko i za sedmogodišnji proračun

FOTO GALERIJA

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić

Otvorena izložba „Izbor radova iz kabineta akvarela Galerije umjetnina grada Slavonskoga Broda“