Aflatoksin neznatno iznad dopuštene razine

Rezultati analize mlijeka potvrdili neznatno povišene vrijednosti aflatoksina koje nisu opasne za zdravlje ljudi.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 15.02.2013


O mlijeku, ali ne u okviru mlječnog paketa nego o kontroli njegove kvalitete bilo je govora na konferenciji za novinare koju je nakon dospjelih rezultata analize mlijeka na aflatoksin održao ministar Jakovina. Rezultati koji su stigli iz Beča pokazali su da smo imali pozitivne uzorke, ali s neznatno povećanom količinom aflatoksina u mlijeku. Tako je od 15 uzoraka s domaćih farmi 11 pozitivno, rezultati su pokazali neznatno povišenu razinu aflatoksina M1 iznad dopuštene, i to 0,057 mikrograma/l, dok je EU regulativom dozvoljena koncentracija od 0.050 mikrograma. Upravo zbog tih minimalnih koncentracija ministar Jakovina danas je poručio da razloga za paniku nema. Isto poručuju i iz Koordinacije seljačkih udruga.

Dobra vijest i izjava ministra Jakovine kako nema mjestu panici kada je kvaliteta mlijeka u Hrvatskoj u pitanju samo je na kratko odgodila zahtjeve seljaka za isplatom poticaja i pomoći kod legalizacije objekata. Najavljeni sastanak s predstavnicima ministarstva financija i poljoprivrede na kojem bi se trebalo raspravljati o tim temama trebao bi se održati do srijede 20 veljače. Poljoprivredni proizvođači prema riječima predsjednika koordinacije su na koljenima i ukoliko se rješenje ne pronađe u najkraćem mogućem roku posljedice će biti nesagledive.

Podsjetimo seljaci su tražili da se do kraja ovog mjeseca isplati 50 posto poticaja, a ostatak do kraja ožujka, da legalizacija objekata bude olakšana za OPG-ove i građane, da se uvrste njihovi prijedlozi u novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu te da se donese mliječni paket usklađen s normama EU. Nikakvih pomaka po pitanju njihovih zahtijeva dakle nije bilo pa je logično pitanje kako u proljetnu sjetvu, kako u legalizaciju i kako proizvoditi u Hrvatskoj.

Ceste su odblokirane od srijede, seljaci umjesto na njivama sjede kod kuća jer nemaju novaca za pokrenuti traktore i sijačice, hrvatska poljoprivreda stoji, seljaci se pitaju do kada?

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Prošli tjedan 374 prometna prekršaja, 17 prometnih prekršaja s 3 ozlijeđene osobe

4 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, dvije preminule osobe od Covid-19

Unatoč ograničenjima u radu, goste posluživali unutar ugostiteljskog objekta

FOTO GALERIJA

Obilježena 29. obljetnica osnutka 101. bosansko - brodske brigade HVO-a

Slavonski Brod priključio se nacionalnoj kampanji „Zasadi stablo, ne budi panj“

Premijer Plenković posjetio novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja

Završeni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj ulici

Završeni 18. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske