A3 Bregana-Lipovac, najopasnija je autocesta u Europi

Stručnjaci Fakulteta prometnih znanosti koji su za HAK i Nacionalni program sigurnosti prometa na cestama pregledali 16 dionica autoceste Bregana Lipovac između naplatnih postaja Zagreb-istok odnosno Lipovac.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 29.11.2017
A3 Bregana-Lipovac, najopasnija je autocesta u Europi


 Autocesta A3 dio je X. paneuropskog prometnog koridora, kojim se ostvaruje najkraća i najpogodnija veza između zapadne i jugoistočne Europe, a više od trećine pregledane trase, 37,47 posto, ocijenjeno je samo sa dvije zvjezdice što zapravo označava visoku razinu rizika, a minimalno prihvatljivom ocjenom 3 zvjezdice, srednje visoka razina rizika, 62,53 posto trase. O problematičnosti kada je o sigurnosti infrastrukture A3 u pogledu sigurnosti vozača i putnika riječ, čak nijedan(!) segment od 502 pregledana kilometra dionica A3, od ukupno 614 km u oba smjera, donosi 24sata, nije ocijenjen najvišim ocjenama, tj. sa 4 i(li) 5 zvjezdica.

Troškovi nadogradnje i rekonstrukcije promatranih dionica autoceste procijenjeni su na 163,91 milijuna kuna, sa takvom investicijom moglo bi se u 20 godina spriječiti oko 1680 prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama ili teškim ozljedama. Neke dionice datiraju iz 1970-ih, kao i neki segmenti zaštitnih ograda. Nedovoljna je zaštita s desne strane kolnika i povećana mogućnost naleta vozila na opasne objekte uz cestu, puno je nezaštićenih stupova javne rasvjete i vertikalne prometne signalizacije na području odmorišta i u vrhu razdjelnih otoka u zonama prometnih tokova na području čvorišta. Poseban problem su visoki i strmi nasipi te počeci mostova gdje odbojna ograda ne pruža dostatnu sigurnost u slučaju slijetanja vozila. 

Zadnje vijesti

Uspješan vikend Brođana u Osijeku

Brođanka Stela nova je hrvatska pjevačka zvijezda u usponu

Zbog neprilagođene brzine dvije prometne nesreće na području Broda

VIJESTI

Dvoje teže ozlijeđenih, pješakinja i vozačica

Zbog neprilagođene brzine dvije prometne nesreće na području Broda

NAJČITANIJE DANAS

Bravo!!!

Brođanka Stela nova je hrvatska pjevačka zvijezda u usponu

FOTO GALERIJA

Tri medalje za Boćarski klub „Dan“ za osobe s invaliditetom

Vrhunac slavlja 60. obljetnice svetišta Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu

Potpisani Sporazumi o suradnji na razvoju širokopojasnog interneta

Pater Arek Krasicki: Mladi, ohrabrite se i otvorite srca za ljubav

Borna Čengić i Borna Mađarević uspješni na Prvenstvu Hrvatske