A3 Bregana-Lipovac, najopasnija je autocesta u Europi

Stručnjaci Fakulteta prometnih znanosti koji su za HAK i Nacionalni program sigurnosti prometa na cestama pregledali 16 dionica autoceste Bregana Lipovac između naplatnih postaja Zagreb-istok odnosno Lipovac.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 29.11.2017
A3 Bregana-Lipovac, najopasnija je autocesta u Europi


 Autocesta A3 dio je X. paneuropskog prometnog koridora, kojim se ostvaruje najkraća i najpogodnija veza između zapadne i jugoistočne Europe, a više od trećine pregledane trase, 37,47 posto, ocijenjeno je samo sa dvije zvjezdice što zapravo označava visoku razinu rizika, a minimalno prihvatljivom ocjenom 3 zvjezdice, srednje visoka razina rizika, 62,53 posto trase. O problematičnosti kada je o sigurnosti infrastrukture A3 u pogledu sigurnosti vozača i putnika riječ, čak nijedan(!) segment od 502 pregledana kilometra dionica A3, od ukupno 614 km u oba smjera, donosi 24sata, nije ocijenjen najvišim ocjenama, tj. sa 4 i(li) 5 zvjezdica.

Troškovi nadogradnje i rekonstrukcije promatranih dionica autoceste procijenjeni su na 163,91 milijuna kuna, sa takvom investicijom moglo bi se u 20 godina spriječiti oko 1680 prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama ili teškim ozljedama. Neke dionice datiraju iz 1970-ih, kao i neki segmenti zaštitnih ograda. Nedovoljna je zaštita s desne strane kolnika i povećana mogućnost naleta vozila na opasne objekte uz cestu, puno je nezaštićenih stupova javne rasvjete i vertikalne prometne signalizacije na području odmorišta i u vrhu razdjelnih otoka u zonama prometnih tokova na području čvorišta. Poseban problem su visoki i strmi nasipi te počeci mostova gdje odbojna ograda ne pruža dostatnu sigurnost u slučaju slijetanja vozila. 

Zadnje vijesti

Ugovor za Đuro Đaković Specijalna vozila u vrijednosti od 46 milijuna kuna

Obilježena 26. obljetnica pogibije pripadnika 105. bjelovarske brigade

VIDEO Posljednjih noći Brođani bez mirnog sna

SPORT

U nedjelju posljednja provjera

Još tjedan dana do početka sezone za nogometaše Zvonimira iz Donje Vrbe

NAJČITANIJE DANAS

Počinje 23. Novogradiško glazbeno ljeto

Četiri večeri odlične zabave uz S.A.R.S., Hanku Paldum, Plavi orkestar, Bebeka...

FOTO GALERIJA

Dograđena i obnovljena vjeronaučna dvorana u župi Podcrkavlje

Dječji vrtić „Trnoružica“ uskoro spreman za početak predškolske godine

U Koraću održana 6. Smotra folklora 'Gospi u čast'

Svetkovina svetog Lovre svečano proslavljena u Požegi

Novi radovi na proširenju kolnika i izgradnji biciklističke trake u Budakovoj ulici