A3 Bregana-Lipovac, najopasnija je autocesta u Europi

Stručnjaci Fakulteta prometnih znanosti koji su za HAK i Nacionalni program sigurnosti prometa na cestama pregledali 16 dionica autoceste Bregana Lipovac između naplatnih postaja Zagreb-istok odnosno Lipovac.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 29.11.2017
A3 Bregana-Lipovac, najopasnija je autocesta u Europi


 Autocesta A3 dio je X. paneuropskog prometnog koridora, kojim se ostvaruje najkraća i najpogodnija veza između zapadne i jugoistočne Europe, a više od trećine pregledane trase, 37,47 posto, ocijenjeno je samo sa dvije zvjezdice što zapravo označava visoku razinu rizika, a minimalno prihvatljivom ocjenom 3 zvjezdice, srednje visoka razina rizika, 62,53 posto trase. O problematičnosti kada je o sigurnosti infrastrukture A3 u pogledu sigurnosti vozača i putnika riječ, čak nijedan(!) segment od 502 pregledana kilometra dionica A3, od ukupno 614 km u oba smjera, donosi 24sata, nije ocijenjen najvišim ocjenama, tj. sa 4 i(li) 5 zvjezdica.

Troškovi nadogradnje i rekonstrukcije promatranih dionica autoceste procijenjeni su na 163,91 milijuna kuna, sa takvom investicijom moglo bi se u 20 godina spriječiti oko 1680 prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama ili teškim ozljedama. Neke dionice datiraju iz 1970-ih, kao i neki segmenti zaštitnih ograda. Nedovoljna je zaštita s desne strane kolnika i povećana mogućnost naleta vozila na opasne objekte uz cestu, puno je nezaštićenih stupova javne rasvjete i vertikalne prometne signalizacije na području odmorišta i u vrhu razdjelnih otoka u zonama prometnih tokova na području čvorišta. Poseban problem su visoki i strmi nasipi te počeci mostova gdje odbojna ograda ne pruža dostatnu sigurnost u slučaju slijetanja vozila. 

Zadnje vijesti

Uspiješna nedjelja brodskih rukometaša

Prve, druge i treće nagrade brodskim učenicima glazbe

Mirela Corel Baketarić: Sanjar, idealist i tragač s olovkom u ruci

VIJESTI

NATJECANJE OSNOVNOŠKOLACA U NOVOM MAROFU

Prve, druge i treće nagrade brodskim učenicima glazbe

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO intervju

Mirela Corel Baketarić: Sanjar, idealist i tragač s olovkom u ruci

FOTO GALERIJA

HKUU “Trenk“ Nova Gradiška - kvalitetnim aktivnostima kroz 2018. godinu

Učenici iz Gundinaca i Sikirevaca družili se uz knjige (nelektirne!)

Željezničar najuspješniji na 2. “Velentinovo kupu”

Održana županijska smotra LiDraNo 2018.

Brodski vaterpolisti na kampu u Dubrovniku