90 posto oboljelih žena može se izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju

Udruga žena operiranih od raka dojke Nada organizirala je i ove godine tradicionalnu akciju "Dan ružičaste vrpce".

Autor: Brodportal | Datum objave: 07.10.2017
Humanitarna je to akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju.

Povratak u normalan život, ključan je faktor nakon izliječenja. A bolest ne pita godine. Tajnica županijske Lige protiv raka Jelena Demetrović karcinom je dobila u 21. godini.

"Tek nakon pet godina neizvjesnosti, agonije, može se očekivati potvrda jeste li ozdravili ili ne. U tom procesu je najbitnija obitelj, prijatelji. Ja mogu sada reći da sam bolest pobijedila", kaže Jelena.

No, pobijediti bolest nije lako. Rak dojke je u Hrvatskoj prvi je po učestalosti među ženama, a i prvi uzrok smrti od raka u žena. Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je 2014. godine od raka dojke oboljelo 2644 žena, a prema najnovijim podacima je 2016. godine umrlo 990 žena. Stoga je jako bitna prevencija. 

Zadnje vijesti

Na autocesti Beograd - Zagreb kod Slavonskog Broda pušten je u rad Motel

Potvrđena deveta osoba pozitivna na covid-19

Odgoda povrata duga, otkup mlijeka i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, osnivanje digitalne tržnice, potpore biljnoj proizvodnji i stočarstvu

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji