8. DAN AVANTURE - Rumunjska: od razgledavanja dvorca Drakule do prave pustolovine na ulasku u Bugarsku

Jutro osmog dana avanture 'Idemo na istok bez Gorana Milića', svanulo je našim momcima vrlo rano. Domagoj se uputio u Codle, kako bi promijenio lanac i lančanike na motoru. Dok je osvježavao svoj motor novim dijelovima, Josip i Jan razgledali su dvorac grofa Drakule...

Autor: Brodportal | Datum objave: 08.09.2019


Drakulin vvorac smješten je u podnožju Karpata, 30 km od Brašova. Dvorac Bran najveća je atrakcija južne Rumunjske, koju godišnje posjeti pola milijuna turista i obožavatelja vampira. Dolaze u potrazi za mitovima i legendama vezanim uz slavnog grofa Drakulu. Najpoznatijeg svjetskog vampira stvorio je irski pisac Bram Stoker u svom gotičkom horor romanu „Drakula“, napisanog 1897. godine. Osoba koja je poslužila biti glavni akter u romanu bio je Vlad III. od Vlaške. Dvorac je sagrađen u 14. stoljeću i služio je za obranu od otomanske invazije. Kasnije je postao granična kontrolna točka između Transilvanije i Vlaške. 

Tijekom razgledavanja dvorca, Domagojevo osvježavanje motora približavalo se kraju. Nakon ulickivanja, Domagoj također dolazi pred dvorac, pridržavajući se pravila, stajući u red kako bi kupio ulaznicu. Ušavši u dvorac susreće Josipa i Jana, koji su upravo završili razgledanje ovog famoznog dvorca. Također su ga informirali kako oni svoje ulaznice nisu kupili, već su ušli sa stražnje strane, preko ograde. Jedan od radnika ih je pustio, vjerojatno u nadi kako će njih dvojica i kupiti karte. No, to se nije dogodilo. Pokazali su svoju snalažljivost i cijeli dvorac besplatno obišli. No, kako je njihov obilazak bio besplatan, odlučili su osvježiti se pićem unutar dvorca, te time dati svoj doprinos. Domagoj se nastavio probijati kroz gužvu i uske hodnike. Dvorac ga se nije previše dojmio. Veli kako Rumunjska ima mnogo ljepših dvoraca u što se uvjerio na putovanju godinu prije ovog. Nakon obilaska, trojac kreće prema Bugarskoj. Ceste ocjenjuju ocjenom dobar. Ponovno ih s neba pozdravlja kiša, koja se pretvorila u pljusak. 

 
 
Jan je nastavio vožnju, dok su se Domagoj i Josip zaustavili kako bi odjenuli kišna odjela. Nanovo se dogodio bliski susret sa psom. Ovog puta oči psa susrele su se s Domagojevim. Njemački ovčar odlučio je promatrati što se događa, ali bez namjere napada na našeg Brođanina. Put se mogao nastaviti. Nastavljaju prema Pitestiji. Građevinskih i cestovnih radova je na svakom koraku. Putem sreću dvoje bikera, Romana i Anju, koji su putovali u istom smjeru kao oni. Ujedinili su snage, te se Roman našao na čelu kolone, a ostatak ekipe ga je pratio. Roman si je zadao žestoki tempo, dok je naša ekipa htjela predahnuti. No, iz Rumunjske za Bugarsku ne pruža se most, već splav koji vozi preko Dunava. Zadnji takav vozi u 19 sati. Krenula je borba s vremenom. Pred granicu su stigli nešto iza 19 sati. No, brod kasni. Pregled putovnica i kupnja karata protekla je podmazano. 
 
 
Prava pustolovina krenula je prelaskom granice. Odmah nakon prelaska granice, zastoj u gradu Nikopol. Roman je pokušavao pronaći izlaz iz grada, ali sve ceste bile su blokirane zbog radova. Uskoro se pored njih zaustavio kombi s lokalcima koji su pritekli u pomoć. Vožnja se nastavila kroz tuđa dvorišta, te po brdovitom makadamu. Pojavila se i sumnja u motiv ljudi iz kombija, kamo ih to vode. No, odjednom, ispred njih, cesta, konj, kočija, avantura.
 
 
Put nastavljaju prema slijedećem gradu. Ponovno radovi na cesti. Ovog puta ne mogu se zaobići, već je potrebno kroz njih se provući. Domagojev motor je najviši, stoga kreće prema blatnjavoj uzbrdici, dok ostatak ekipe vozi kroz gradilišta. Domagoja pokušava zaustaviti stariji čovjek s namjerom objašnjavanja kako nema daljnjeg prolaza. No, Domagoj uviđa kako se s uzvišene staze mora spustiti na cestu, te tako doći do ostatka ekipe. Malo dalje ugledao je dasku koju su radnici postavili, improvizirajući mali mostić. Domagoj ju koristi, prelazi i ponovno je cijela ekipa na okupu. Vožnja ih je i dovela do rijeke, koja nije iznad imala most. Prolaza nije bilo u blizini. Ponovno im lokalno stanovništvo daje upute. Četrdeset kilometara dalje nalazi se most. Dan je na zalasku, vidljivost oslabljena, a rupa na cesti ne nedostaje. Pred smještaj uspjeli su stići oko 23h. Noćili su na istom mjestu gdje Roman i Anja imaše dogovoren smještaj. 
Domaćin smještaja bio je Srbin. Konačno, nije postojala jezična barijera. No, stvorila se glad. Odložili su svoje osobnu prtljagu i večera se nastavila u restoranu preko puta smještaja. Sutra nastavljaju put Grčke.
 
A o ome dakako o 9. nastavku avanture, koja ima i predznak filmske. Ne zaboravite,  premijera filma je 15. rujna u brodskom Centru mladh. Za o svemu više kliknite na ove linkove:

https://web.facebook.com/events/493899104705396/

https://web.facebook.com/RastaSunshineAdventurer/
 
 
 
 
 
„Naša destinacija nikada nije mjesto, već novi način promatranja stvari. 
Henry Miller – američki književnik
 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

83 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Prekoračenje radnog vremena ugostiteljskog objekta

U Slavonskom Brodu uhvaćena lažna liječnica iz Srbije, botoksirala je žene bez dozvole

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška