7. DAN AVANTURE - Rumunjska: muke po lancu Domagojeva motora i gostoljubivost rumunjskih domaćina

Sedmi je dan putovanja na istok, sada nam već vrlo poznatih mladića, Domagoja, Josipa i Jana. Motorima su se dovezli u novu državu, u Rumunjsku. Putujući moldavskim cestama prema rumunjskoj granici, Domagoj veli kako mu to i nije priuštilo veliki užitak. No, s nestrpljenjem su svi čekali povratak na prometnice Europske unije. Stupajući na rumunjsko tlo, osjetili su kvalitetu ceste, odlične krivine. Vožnja prolazi s osmijehom na licu, pogledom na pitoreskna polja i brežuljke...

Autor: Brodportal | Datum objave: 07.09.2019
7. DAN AVANTURE - Rumunjska: muke po lancu Domagojeva motora i gostoljubivost rumunjskih domaćina
 Kako je svaki put nepredvidiv, jer u tome i jest čar, lanac s Domagojevog motora pobrinuo se za izazov. U malenom rumunjskom gradiću Husiju, lanac je pao s motora. Domagoj je uspio odmah stati, te time spriječiti većoj šteti da ga snađe.

Sva trojica su se pitala kako riješiti problem. Nisu posjedovali potrebne ključeve koji bi omogućili skidanje zadnjeg kotača. Kako su prije nekoliko kilometara prošli pored automehaničarske radionice, Domagoj je zamolio Jana za pomoć. Jan se odvezao do radionice, vratio se s potrebnim ključevima i operacija namještanja lanca mogla je započeti. Vijak na vilici bio je pretegnut kod zadnjeg stezanja lanca (sjećate li se priče od prije nekoliko dana), te su ga jedva uspjeli odvrnuti. Vratili su lanac za zadnji lančanik i zategli koliko god su mogli. Opet, ne previše, jer uvijek je bolja opcija lancu pasti s motora, nego puknuti. Potrebno je prijeći još 320 km do Brasova (Brana) i tek onda pronaći mehaničara, kupiti novi lanac i promijeniti ga. Dečki se nisu usudili krenuti dalje bez ključa. Ključeve nisu mogli zadržati, a automehaničar ih nije htio prodati. Bezuspješno su tragali za trgovinama. Konačno, Jan pronalazi osobu koja ih odvozi do trgovine s ključevima. Trgovinica koja je uvučena u jedno od naselja. Ima anđela na cesti. Ljudi su i dalje voljni pomoći. 

Rumunjska je zemlja kontrasta. Zemlja prelijepih gradova i gradića do siromašnih i nerazvijenih sela. Zemlja po čijim se cestama, jedno iza drugog, kreću moderni, skupi automobili, te tradicionalne konjske zaprege. Rumunjska je zemlja prirodne ljepote i odlične hrane, po vrlo pristupačnim cijenama. Iako nije među razvijenim članicama EU-a, nakon Ukrajine i Moldavije, za ovaj trojac predstavljala je potpuno drugi svijet. 

Dolaskom u Bran, naišli su na nove izazove. Vožnja je iziskivala pokazivanje vještina koje posjeduju. Navigacija ih je vodila preko makadama kako bi stigli do dogovorenog smještaja. Čudo moderne tehnologije je zakazalo. Navigacija ih je dovela na privatno imanje koje nije bilo smještaj kojem su se uputili. Ponovno im u pomoć priskače lokalno stanovništvo. Uspijevaju se smjestiti u Pensiunea Valea Soareluiju u Branu, te odgledati polufinalnu nogometnu utakmicu između Hrvatske i Engleske. 

 
 
Domagoja je i dalje umno mučio lanac motora. Trebalo je problem riješiti do sutrašnjeg ponovnog kretanja prema novoj destinaciji. Prionuo je rješavanju problema. Sastavio je popis svih automehaničara u krugu od 50 km. Zamolio domaćine da im se redom jave i provjere koji je u mogućnosti riješiti problem s lancem. Domaćini su preporučili mehaničara u Codlei, gradiću 25 km udaljenom od Brana. Mirne duše, Domagoj nastavlja uživati u gledanju utakmice s ostatkom svog pustolovnog tima. Toplo preporučuju ovaj smještaj koji je njih trojicu s večerom, doručkom i nekoliko rundi pića (ipak je to bila nogometna polufinalna večer) koštalo svega 60 eura. Rumunji su pokazali svoju toplu gostoljubivost. Obiteljska atmosfera uljuljala je ovaj trojac u lijep i nogometno pobjednički san. 
 
Noć je vrijeme Drakulinog djelovanja, a novim danom, upravo njegov dvorac bio je sljedeća destinacija. 
A o tome doznajte više u sutrašnjem nastavku Dnevnika 'Idemo na istok bez Gorana Milića, kao i u istimenom dokumentarcu koji svoju premijeru ima 15. rujna u brodskom Centru mladh. Ovi linkovi vam otkrivaju još više:

https://web.facebook.com/events/493899104705396/

https://web.facebook.com/RastaSunshineAdventurer/

https://www.instagram.com/rasta.sunshine.adventurer/
 
Tekst: Tajana Ćosić
 
 
 
„Putovanje je više od gledanja znamenitosti, to je duboka i trajna promjena ideja življenja.“ 
 
(Miriam Beard – američka povjesničarka i aktivistkinja)
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

U nedjelju u derbiju kola Bijelo – crni gostuju u Županji kod Graničara

Jedan uhvaćen za volanom automobila u alkoholiziranom stanju, drugi na granici s drogom

Preminio dr. Ante Starčević, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti

SPORT

Nogometaši Marsonije završili s pripremama

U nedjelju u derbiju kola Bijelo – crni gostuju u Županji kod Graničara

FOTO GALERIJA

Biskup Milan Stipić blagoslovio kupolu crkve i temelj nove župne kuće brodske grkokatoličke župe

Ruščicom projahalo 65 pokladnih jahača iz svih krajeva Slavonije

FOTOGALERIJA - Više od 60 pokladnih jahača defiliralo perkovačkim šorovima

Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama

Obilježena 85. obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava, Dan Općine Sibinje i Dan škole