60. izdanje Slavonskog narodnog kalendara Čiča Grge Grgina

Izišlo novo 60. jubilarno izdanje Slavonskog narodnog kalendara Čiča Grge Grgina. Nakon smrti urednika Mirka Tomca tradiciju nastavile njegove kćeri

Autor: Brodportal | Datum objave: 05.01.2021


 Iz tiska je izišlo jubilarno 60. izdanje Slavonskog narodnog kalendara Čiča Grge Grgina. Riječ je godišnjaku koji svake godine uz redovne rubrike poput kalendara sa svecima no i popisom radova u poljoprivredi kroz mjesece, iznova donosi zanimljive priče o Slavoniji, ljudima, događajima, običajima i tradiciji.

Rijetko je koje slavonsko kućanstvo propustilo pred kraj godine ili na početku nove nabaviti novo izdanje Slavonskog narodnog kalendara Čiča Grge Grgina. I tako je već desetljećima. Kultni tradicijski godišnjak svjetlo dana ugledao je i ove godine, i to jubilarni 60. puta. Nažalost, prvo je to izdanje bez dugogodišnjeg urednika Mirka Tomca koji nas je napustio u svibnju 2020. Projekt je to stvoren i nastavljen u obitelji Tomac. Od 1961. godine pa naredne 32 godine uređivao ga je Ivan Tomac, tradiciju je od 1993. godine nastavio sin Mirko, a sada će tu ulogu nastaviti njegove kćeri Ana i Marija. I u ovom novom izdanju nema velikih promjena u samom sadržaju, slijedi dobro iskušani koncept na koji su čitatelji navikli. 

Sadašnjicu nažalost određuje koronavirus koji je dospio i na samu naslovnicu. Već od te teme jasno je da Slavonski narodni kalendar nudi nešto posve drugačije od uobičajenih trendova izvještavanja. O epidemiji tako govori epidemiolog u mirovini Stjepan Čeović koji otkriva koje su epidemije vladale brodskim posavljem. Kada govorimo o zanimljivim pričama iz prošlosti, i najnovije izdanje kalednara prepuno je upravo takvog sadržaja. 

Tu su i zanimljive priče o ljudima koji danas stvaraju poput one o kolekcionaru Josipu Kecerinu, posljednjem izučenom kolaru Mirku Poljanecu, obljetnicama KUD-ova i Lovačkih društava pa sve do dobrih priča iz poljoprivrede. Veljko Lukić kao jedan od autora u kalendaru dodaje: kalendar je zadržao posebnost koja odgovara slavonskom čovjeku, a može se listati cijele godine: jer uz tekstove baza je od prvog dana kalendar sa svecima no i kalendar radova u poljoprivredi iz mjeseca u mjesec. 

Uz to što je svjedok vremena, prati aktualnosti i donosi priče iz sadašnjosti no i prošlosti baza ovog izdanja ostala je ista – ljubav prema Slavoniji. 

U vrijeme brzih informacija gdje važni i vrijedni ljudi, običaji i mjesta često ne dobivaju dovoljno medijskog prostora pa se za njih i ne čuje, Slavonski narodni kalendar Čiča Grge Grgina vrijedno bilježi i čuva upravo takve osobe i mjesta. Priča o problemima no donosi i one dobre priče kojih nam i u ovoj 2021. treba više nego ikada.

Zadnje vijesti

Prošli tjedan 334 mjere po prometnim prekršajima, ponovo najviše nepropisne brzine

Zbog počinjenih prekršaja uhićeni te nakon žurnog postupka završili u zatvoru

Na Graničnom prijelazu Stara Gradiška pronađena droga

VIJESTI

Tjedni nadzori prometa na cestama

Prošli tjedan 334 mjere po prometnim prekršajima, ponovo najviše nepropisne brzine

FOTO GALERIJA

Slavonski salaši, rančevi i imanja za savršeno proljetno putovanje

Obilježena 29. obljetnica 103. brigade HVO Derventa

Nadograđuje se "Zlatni cekin" jedina ustanova za rehabilitaciju djece s teškoćama u regiji

Otvorena izložba povodom 100 godina metaloprerađivačke industrije u Slavonskom Brodu

Užasne scene kod Okučana: "Dio ljudi je ispao iz kamiona, ostale su prignječile teške role papira"