6. DAN AVANTURE - Moldavija: rizičnim prelaskom nepriznatog Pridnjestrovlja do kišovitog Kišnjeva

„Idemo na istok bez Gorana Milića“ putopisno je dokumentarni film kojeg ćete imati priliku vidjeti 15. rujna, u Centru mladih, od 18 sati. Tijekom proteklih dana obavještavali smo vas kako je prolazilo putovanje Domagoja, Josipa i Jana istočnom Europom. Priča nas je tako dovela do šestog dana njihovog uzbudljivog putovanja. Dan koji ih vodi preko Pridnjestrovske Moldavske Republike preko Kišnjeva, glavnog grada Moldavije...

Autor: Brodportal | Datum objave: 06.09.2019
6. DAN AVANTURE - Moldavija: rizičnim prelaskom nepriznatog Pridnjestrovlja do kišovitog Kišnjeva
Ceste prema granici Moldavije solidne su kvalitete, te je i dolazak prema granici bio brži. Mnogi su ih nakon putovanja pitali kako je izgledao ulazak u Pridnjestrovlje odnono u Transnistriju, te jesu li imali problema s vojskom. Pred ovo putovanje, Domagoj, Josip i Jan pokušavali su saznati kako se pripremiti za iskustvo ovakve prirode. Jedina informacija koja je do njih dospjela bila je priprema novca za mito kojeg će uručiti na granici. 

Naime, Pridnjestrovlje je dio teritorija Republike Moldavije, smješten uz lijevu obalu Dnjestra. Područje je većinom naseljeno Rusima i Ukrajincima, a vlast obnaša samoproglašena Pridnjestovska Moldavska Republika. Proglašena je 2. rujna, 1990. godine. Neovisnost Pridnjestrovlja do danas nije priznala ni jedna država, niti međunarodna organizacija. Vlada u Kišnjevu nema apsolutno nikakav utjecaj na ovu regiju, te se za ovu samoproglašenu državu sve odluke donose u Tiraspolu. Tiraspol je njezin glavni grad, u kojem egzistira paralelna vlada, koju doživljavaju diktatorskim režimom pod patronatom Rusa. Na moldavskom jeziku ova regija se naziva Transnistrija. 

Prelazak granice prošao je bez ikakvih problema. Popunjavanje papira, te kratki pregled osobnih stvari je sve što se od ovog trojca tražilo. Vozeći se kroz Moldaviju, prošli su pored pet vojnih kontrolnih punktova. Okruživali su ih bunkeri i vojna vozila, a putovnice zaprimili naoružani vojnici. Prizor koji nikako nije ugodan. Dečki se nisu usudili fotografirati, niti snimiti ono što su vidjeli. Ipak, iskustvo s vojnicima bilo je ugodno. Bili su korektni, uljudni, a s jednim vojnikom su vodili i podužu konverzaciju. Prelaskom svih vojnih punktova, put su nastavili prema Kišnjevu, uz blago razočaranje. Loše vrijeme nije im omogućilo upoznati Tiraspol, glavni grad tog krajnje neobičnog područja.
 
Do Kišnjeva, vožnja se odvijala na podosta lošim cestama. Ulaskom u grad, prva postaja bila je automehaničarska radionica. Potrebno je bilo zategnuti lanac koji se nepravilno rastegnuo tijekom Domagojeve vožnje ukrajinskim cestama. Uz jezičnu barijeru, koja se ponovno pojavila, Domagoj uspijeva odraditi dio posla na svom motoru. Drugi dio ipak su odradili automehaničari. Loši vremenski uvjeti doputovali su i do Kišnjeva. Šetnja gradom odvijala se u pratnji kiše. Raspoloženje je spasio kineski restoran, koji je naše putnike odlično namirio. 
 
 
Kišnjev je grad koji nije ostavljao poseban dojam, jedino onaj otužni. Jedinu veseliju notu pridonijelo je Svjetsko prvenstvo u nogometu, koje se odano gledalo u „fan zoni“ u središtu Kišnjeva, popraćeno snažnim navijanjem za Francuze od strane lokalnog stanovništva. Kako se dan približavao svome kraju, ekipa je večer provela u The York Pub-u, degustirajući raznoliku hranu. Najzanimljiviji dio jelovnika bila je pržena krumpirova kožica. Pokazatelj kako se u ovoj državi sve može iskoristiti. Ipak, okus pržene krumpirove kožice pokazao se poprilično neukusan, ali pubu su dečki dali izvrsnu ocjenu. 
 
 
Pozdravljajući se s Kišinjevom, slijedio je ulazak u novu državu, Rumunjsku. 
Stoga, čitajte nas i sutra, kada ćemo vam predstaviti sedmi dan putovanja na istok, bez Gorana Milića. Više o svemu možete čitati i na ovim linkovima:

https://web.facebook.com/events/493899104705396/
 
 
„Živimo na planeti punoj ljepote i šarma. Iako nema kraja avanturama, možemo ih imati samo ako ih hodamo otvorenih očiju.“  
 
(Nehru – indijski državnik i političar)
 

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Šest novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji, pod samoizolacijom 478 osoba

Savom kod Broda plivalo krdo slonova

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja