46 jahača na 8. Pokladnom jahanju u Kupini

Otvorena je sezona pokladnih jahanja – i to tradicionalnim osmim po redu, jučer u selu Kupina, u općini Velika Kopanica. Prva je to manifestacija Pokladnog jahanja u Brodsko-posavskoj županiji, kojom se od zaborava čuva stari narodni običaj iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Tada su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih prijatelja na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku sa granice, jahači su se okupljali i jašući pjevali kroz selo... Tako je bilo i u nedjelju u Kupini...

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 22.01.2018
 Pokladno jahanje u Kupini organizirala je Konjogojska udruga Ledina, koja okuplja 20-ak aktivnih članova - zaljubljenika u tradiciju i narodnu baštinu. Došlo je 46 jajhača iz cijele Slavonije, ali i njih nekoliko iz Karlovačke županije, odjevenih u povijesne odore Karlovačke husarske pukovnije. 

Domaćini su priredili tri postaje, na kojima su konjanike i sve goste počastili tradicionalnim domačćim slavonskim specijalitetima, kuhanim vinom i rakijom. A tamburaši su to sve začinili šokačkom pjesmom. 
 

Zadnje vijesti

Policija: mi smo uvijek uz vas, čuvamo vas, a tako vi čuvajte nas!

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji