4. DAN AVANTURE - Izazovi u Odesi, gradu suprotnosti, legendi, krijumčara i pustolova...

Četvrti je dan Domagojevog, Josipovog i Janovog putovanja istočnom Europom. Jutro nakon pobjede Hrvatske nad Rusijom tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu, donijela je blagu žal. Veselila ih je pomisao odvesti se prema Moskvi. No, zbog nedostatka vremena koje im je bilo potrebno pri izvatku FAN ID-a, put su nastavili prema Odesi...

Autor: Brodportal | Datum objave: 04.09.2019


Nakon što su se odjavili iz hostela (u kojem su dva puta platili doručak – nadaju se da je došlo do nesporazuma), upoznali su bajkera iz Ukrajine koji se uputio na Karpate. 

Sjećaju se kako je ukrajinski bajker vozio BMW R1200 GS, te je bio vidljiv ogromno uloženi ručni rad kako bi se motor zaštitio. No, vjetrobransko staklo bilo je slomljeno na pola i ponovno spojeno vezicama. Ukrajinski bajker im veli kako hoće to tako tijekom vožnje motorom kroz šumu, 80 km/h i naleti se na srušeno stablo, te je posljedica tog susreta salto. Vrlo je zanimljivo upoznati ljude na putu koji podijele svoja iskustva, pomognu, upute. To je ono što obogaćuje čovjeka koji odluči odmaknuti se iz svoje komfor zone, te krenuti u njemu nepoznato. 


 
Izlaskom iz Umana, trojac se priključio na brzu cestu, te ih zaustavlja policija. Govore im kako nisu ispoštovali prometni znak STOP. Razgovarati s ukrajinskom policijom ovim dečkima nije strano. No, ovog puta nije Lajka u pitanju, već objašnjenje kako im nitko nije dolazio u susret, te su time nastavili vožnju. Druga zemlja, druga pravila. Potrebno je bilo nogom dodirnuti pod. Dečki to nisu učinili, te je slijedio prekršaj. Kako među njima trojicom nema vođe, Domagoj je odlučio otići s policajcem u postaju, jer je bio na čelu kolone. Došavši u postaju, policajac u knjizi prekršaja pokazuje o kojem je prekršaju riječ. Policajca zanima hoću li uručiti kaznenu izjavu ili će mu biti „ostavljeno“ nešto eura. Domagoj želi ostaviti 5 eura, no malo je. Nastavlja s 10 eura, no policajac veli da su ih trojica. Stoga, ostavlja 20 eura, a policajac pruži ruku i poželi im sve najbolje na putu. 
 
Ekipa nastavlja dalje. Vrijeme je „nahraniti“ motocikle na benzinskoj postaji. Ponovno se otvara svijet zaglavljen u prošlom vremenu. Stara benzinska postaja, prodavač koji pretjerano ne doživljava one koji stupaju unutar postaje (naime, udubljen je gledanjem tv sapunice), Coca-Cola u retro limenci, a gorivo i dalje jeftino.

Nastavak putovanja nastavlja se cestom koja biva dosadna i bez rupa. Tijekom putovanja, zaustavili su se poradi okrijepe. Stari ukrajinski restoran posjetio ih je na Kolibu na Karpatima. Ovo zaustavljanje dovelo ih je do novog poznanstva avanturista koji dijele jednaku strast prema motorima i putovanjima. Razmijenili su kontakte i dogovorili se susretu u Odesi.


 
Dolaskom u Odesu, evidentno je kako je riječ o turističkom gradu. Gradu neobičnih legendi, krijumčara, pustolova. Grad odlične infrastrukture i raznolikih sadržaja. Nastao je prije 225 godina, ukazom ruske carice Katarine II. Poznata je crnomorska luka, povijesno i kulturno središte bivšeg Ruskog Carstva. Grad kojeg njegovi iznimno gostoljubivi stanovnici od milja zovu Odesa mama. Grad u kojeg se nepovratno zaljubio i sam Mark Twain. Danas je Odesa grad suprotnosti, kao i sva ona mjesta koja su izašla iz komunizam i ušla u kapitalizam. Građani voze Ladu i Volgu iz prošlih vremena, pored onih koji upravljaju novim Maseratijem. 
 

 
Dolaskom u hostel, dečki su zvukom motora uznemirili jednu babušku iz okolnih zgrada, koja je neumorno galamila, prijetila policijom i kako će zapaliti njihove motore. Taj prizor vas očekuje u dokumentarcu kojeg ćete imati prilike vidjeti 15. rujna u Centru mladih. 
Vidjet ćete i Nacionalnu operu, Teatar, Potemkinove stube. Upravo te stube smatraju se službenim ulazom u grad od strane mora i najpoznatiji spomenik arhitekture u Odesi. Večer je trojac proveo uz plažu, istražujući lokalni lunapark koji prikazuje kontrast siromaštva i bogatstva. 
 

A sutra?
Sutra je trebao biti jedini dan bez motora, no izgleda da nije išlo sve kako je planirano.

Sve o premijeri filma 'Idemo na Istok bez Gorana Milića' kao i o avanturama Raste, Jana i Josipa pratite i na ovim linkovima:
 
 
„Putovanje je fatalno za predrasude, netoleranciju i uskogrudnost.“
Mark Twain
 

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

83 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Prekoračenje radnog vremena ugostiteljskog objekta

U Slavonskom Brodu uhvaćena lažna liječnica iz Srbije, botoksirala je žene bez dozvole

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška