3. DAN AVANTURE - Nastavak ukrajinskih putešestvija u navijačkom ozračju i misteriju Janova nestanka

Nastavljamo vas upoznavati s Ukrajinom kroz iskustvo Domagoja, Josipa i Jana. Jučer smo vam dočarali stupanje na ukrajinsko tlo. Njihovo otkrivanje Ukrajine nastavilo se i 7. srpnja, dan kada se igrala utakmica Svjetskog prvenstva u nogometu između Hrvatske i Rusije...

Autor: Brodportal | Datum objave: 03.09.2019


 Buđenje u gradu Lavovu bilo je u navijačkom duhu. Cilj, prijeći 500 km, doći do Umana i pogledati utakmicu. Prioritet je postavljen. Preko Termopila, Hmenljickija i Vinnicje, putovanje se nastavilo do Umana. Vožnja se odvijala raznoliko. Iskusili su vožnju po katastrofalnim cestama, onim manje kvalitetnim i onim odlične kvalitete. Taj dio Ukrajine krase nepregledna polja žarko žutih suncokreta, cvjetova koji neumorno slijede sunce. 

Prava avantura nastala je 60-ak km od njihove destinacije kada je Jan izveo 'Houdinija'. Naziv je to za Janov čin nestajanja. Krivo je skrenuo. Koliko god su mu Domagoj i Josip signalizirali i pokušavali ga time dozvati, Jan je nastavljao naprijed bez pogleda na retrovizor. Janu je to postao modus operandi, tako da naziv Houdini mu nije tada dodijeljen. Domagoju i Josipu nije ništa drugo preostalo, nego čekati Jana koji se već otisnuo 40.-ak km od njih. Čekajući na livadi s kravama, jedan od vozača kamiona koji se također zatekao na cesti, saznao je što se dogodilo i kako se njihov suputnik otisnuo naprijed. Vozač kamiona koji je nastavio svoj daljnji put, susreo je nestajućeg Jana, objasnio mu što se dogodilo, odigrao glasnika, no…

Njihov ponovni susret dogodio se tek u Umanu. Domagoj i Josip nastavili su svoje putovanje već upoznati kvalitetom ukrajinskih cesta. Vožnja se pretvorila u mini kaos. Zbog rupa i raznih izbočina, nitko više nije vozio u svojoj traci. Josipova borba sa smrdljivim autima i kamionima istočne proizvodnje nekog tamo prošlog vremena, ponukala je Domagoja na malenu off-road vožnju. Bez obzira na razdvojenost, trojac se konačno susreo u Umanu, gradu koji se nalazi u centralnoj Ukrajini. Gradu u kojem vrijeme kao da je stalo. Vozni park iz 70.-ih godina prošlog stoljeća. Oni imućniji voze Ladu Samaru iz 90-ih godina. Spomenici su većinom tenkovi, a trgovine i kafići također odišu zaboravljenim dobom.

 
 
Šetnja gradom pretvorila se u traganje kafića s televizorom, jer bio je to dan kada se odigravala već spomenuta utakmica između Hrvatske i Rusije. Pokazalo se kako niti jedan kafić nije posjedovao televizor, te su dečki svoje navijačko raspoloženje proživjeli u hostelu, uživljujući se u napetu nogometnu igru. Bio je to dan kada je Hrvatska pobijedila Rusiju. Nakon pobjede, njihove misli su se ujedinile i počeli su ozbiljno razmišljati o odlasku u Moskvu. Ipak, prijeći toliku kilometražu je velika promjena, te su ostali pri prvotnom planu. Nastaviti put prema Odesi.

Što se dalje dogodilo, čitajte u sutrašnjem Dnevniku, a sve o premijeri filma 'Idemo na Istok bez Gorana Milića' kao i o avanturama Raste, Jana i Josipa pratite i na ovim linkovima:
 
Tekst: Tajana Ćosić
 
„Nisu svi oni koji skitaju izgubljeni!“ (J. R. R. Tolkien)
 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Rođen znameniti hrvatski paleontolog Dragutin Gorjanović-Kramberger

Minimalni poraz Marsonije na gostovanju u Ivankovu kod Bedema

45 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata, jedna osoba preminula

FOTO GALERIJA

U Muzeju Brodskog Posavlja izložba o povijesti HPD Davor

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću