20. smotra folklora ""Vidit će se na Sv. Iliju, koja cura ima đuvegiju"

Održana 20. smotra folklora ""Vidit će se na Sv. Iliju, koja cura ima đuvegiju" u Velikoj Kopanici. Prikazan i stari običaj kupovanja medenjaka svekrve budućoj snahi.

Autor: Brodportal | Datum objave: 22.07.2019


 Sinoć je smotrom folkora "Vidit će se na Sv. Iliju, koja cura ima đuvegiju" završeno obilježavanje dana Općine Velika Kopanica.

Kako bi stari običaj kupovine medenjaka svekrve snahi očuvali, Kulturno umjetničko društvo Ivan Filipovića iz Velike Kopanice prije 20 godina pokrenuo je smotru folklora "Vidit će se na Sv. Iliju, koja cura ima đuvegiju". Čast ove godine biti snaha u prikazu običaja kupovine medenjaka imala je Marija Meteš, a darivala ju je buduća svekrva Jasminka Mihalj. Kako bi obilježili dva desetljeća smotre, pozvane su sve snahe koje su od prve godine sudjelovali u prikazu ovog starog običaja.

Nakon svečane povorke Velikom Kopanicom, svete mise te velikog kola uslijedila je smotra folklora na kojoj je nastupilo 9 kulturno umjetničkih društava.

Svih ovih godina potpora KUD-u Ivan Filipović i čuvanju ovog tradicijskog blaga je i Općina Velika Kopanica, a sama manifestacija dio je trodnevnog oblježavanja Dana Općine, koje je završilo koncertom Tamburaškog sastava Behar.

Zadnje vijesti

Za mlade poljoprivrednike i mala gospodarstva – novi rokovi za prijave

U Bukovlju ocijenjena najbolja mlada vina

Sapci jesenski prvaci 2. ŽNL – skupine A

FOTO GALERIJA

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja

Novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu

Najmlađi građani dočekali Novu godinu uz Djeda Božićnjaka i vatromet