2. DAN AVANTURE - Ukrajina: 'teškim' cestama i uz 'duhove' osamdesetih do mističnih Karpata

Dragi zaljubljenici u putovanja, danas vam nastavljamo dočaravati ono što ćete imati priliku vidjeti 15. rujna, u Centru mladih u Slavonskom Brodu. Mladi avanturistički trojac na motociklima počeo je svoje putovanje prema istočnom dijelu Europe. Jučerašnja uvertira dovela ih je u Budimpeštu. Nakon provedene noći u budimpeštanskom hostelu, novi dan Domagoj, Josip i Jan, počeli su putujući prema Ukrajini...

Autor: Brodportal | Datum objave: 02.09.2019


 Nervoza je postojala. Proći 320 kilometara i doći do ukrajinske granice čini svoje, jer politička situacija u Ukrajini nije idealna. Na ukrajinskoj granici dočekala ih je velika koncentracija ljudi, uglavnom pješaka. Od vojnika dobili su papirić na kojem su se nalazili Domagojevi, Josipovi i Janovi osobni podatci. Papirić koji je potrebno bilo priložiti s osobnim dokumentima i predati graničnoj policiji. Stvorila se lagana zbunjenost, jer ono što su mogli promotriti jest ponašanje ljudi koji su zajedno s njima čekali svoj red na granici. Mnogi od njih ostavljali su aute na cesti, te se pješice zaputili prema graničnoj policiji. Sve što je ovaj trojac mogao jest čekati svoj red i nadati se najboljem ishodu. Uz pokoje zaustavljanje, prolazak carine, uspijevaju prijeći granicu i stupiti na ukrajinsko tlo. 

Ulazak u svijet koji je izgledom benzinske crpke koju su ugledali, izgledao kao zaglavljen u 80-im godinama prošlog stoljeća. Vozni park Ukrajinaca većinom je ruske i azijske proizvodnje. Činjenica koji ih snažno veseli jest niska cijena goriva. Ukrajinske ceste, pak, ne izazivaju veliko oduševljenje za ove vozače motora. Ne poznajući pravila ukrajinskog prometnog svijeta, te uz jedan napad psa koji se namjerio na Jana, ne zaustavljaju se na policijskom punktu. Pomalo filmski, policija kreće za njima i uspijeva ih zaustaviti. Nova barijera koja nastaje tijekom tog susreta, jest ona jezična. Teško sporazumijevanje policajca koji govori ukrajinski, ponukala ih je poslužiti se svom mogućom neverbalnom komunikacijom. Policajac ih je želio kazniti zbog ne zaustavljanja, a Jan je objašnjavao kako je za sve kriv pas. 
 
Nije pomoglo. Jan je bio primoran vratiti se s policajcem prema punktu kojeg su prije nekoliko minuta zaobišli. Ponovno se odvija filmska scena, jer pas je ponovno napao. Jan, ovog puta, ne koristi riječi poput pas, čuko, već izgovara ime – Lajka. Ipak je Lajka bila i ostala najpoznatija ženka psa koja se približila svemiru, nego što ćemo svi mi za svoga života. Ime „Lajka“ spasilo je dan. Jedno rukovanje s policajcem dalo je zeleno svjetlo ovom tročlanom timu krenuti dalje. 

Ukrajina im je kasnije pokazala mnoge svoje ljepote. Puno je religijskih objekata. Ipak, jedan im posebno biva uočljiv. Manastir Ukrajinske Pravoslavne Crkve, koji se nalazi nedaleko od Mukacheva. Samostan je to kojeg vezuju za čudo i u kojem jedna biljka raste samo uz Gospinu sliku, bez onog ključnog, a to su zemlja i voda. Prekriven je zlatnim kupolama, te jasno pokazuje kako ovo nikako nije skroman način života.  

Nastavljaju put prema Karpatima. Duboko u Karpatima nalazi se planinski restoran „Koliba“. Obiteljski restoran koji im je ponudio ukusna lokalna jela. Nadalje se za ugođaj pobrinula priroda, koja je poslala veliko nevrijeme, a kiša ih je poprilično natopila. Prestankom nevremena, krenuli su prema Lavovu. Ulazak u Lavov, ovi avanturisti neće zaboraviti. Ceste su načinjene od rimskih kockica. Svaka kockica stoji zasebno s 10 cm razmaka. Smještaj su pronašli u blizini centra, uz pomoć ljubaznog lokalnog stanovništva. 
 
Dok je naš Brođanin sušio svoje namočeno odijelo i čizme, Josip i Jan uputili su se istražiti grad. Trg Rinok bio je idealna polazna točka, u čijoj se blizini nalazi Pravda Beer Theatre. Mjesto gdje najbolji svjetski proizvođači craft piva proizvode unikatne okuse piva koji se mogu probati po vrlo pristupačnim cijenama. Lavov pamte po živosti, s mnoštvom turista, različitih i nadasve posebnih kafića kako za dnevna, tako i za noćna uživanja. 
 
 
Toplo preporučuju posjet Lavovu, upijanju svega što ovaj grad nudi. Oni koji su željni pročitano i iskusiti, 15. rujna je idealna prilika vidjeti ono što je ovaj trojac doživio...

A sve o premijeri filma 'Idemo na Istok bez Gorana Milića' kao i o avanturama Raste, Jana i Josipa pratite na ovim linkovima:
 
 
Stoga,…“ Nemoj mi reći koliko si obrazovan, reci mi koliko si putovao.“ (Muhamed)Tekst: Tajana Ćosić
 

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Brođani superiorno do finala

Rođen znameniti hrvatski paleontolog Dragutin Gorjanović-Kramberger

Minimalni poraz Marsonije na gostovanju u Ivankovu kod Bedema

FOTO GALERIJA

U Muzeju Brodskog Posavlja izložba o povijesti HPD Davor

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću