1892. rođen Josip Broz Tito, 1948. uhićen Andrija Hebrang

Dogodilo se na današnji dan 7. svibnja

Autor: bportal | Datum objave: 07.05.2015


 Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu 7. svibnja 1892. godine. Bio je hrvatski i jugoslavenski političar, jugoslavenski državnik i komunistički vođa. Član KPJ od 1920. godine. Od godine 1937. njen organizacijski, a zatim i glavni tajnik. Organizator i neprikosnoveni vođa Narodnooslobodilačkog rata 1941.-1945.. Neprikosnoveni vođa SFRJ tijekom 35 godina. Ustavom iz 1974. godine pokušao je uspostaviti ravnotežu među republikama, a uvođenjem kolektivnog rukovođenja spriječiti borbu za vlast nakon smrti. Josip Broz Tito umro je u Ljubljani 04.05.1980. godine nakon duge i teške bolesti. Sahranjen je u Beogradu u mauzoleju nazvanom Kuća cvijeća, a njegova sahrana je bila jedna od najvećih u povijesti čovječanstva. Lista priznatih državnika i ličnosti koji su se okupili da odaju posljednju počast Titu je bila impozantna: 4 kralja, 31 državni predsjednik, 22 premijera, 47 ministara vanjskih poslova, uz to poznate ličnosti kao Indira Gandhi, Margaret Thatcher, Willy Brandt i mnogi drugi.

1910. godine u Pivovari je održan skup Hrvatske stranke prava na kojemu je dr. Vladimir Prebeg, saborski zastupnik, održao svoj kandidacijski govor za sljedeće izbore. Na željezničkom kolodvoru u Brodu Prebega je dočekalo 800 najvatrenijih pristaša pjevajući Lijepu našu. 
 
1932. godine u Zagrebu je preminuo šumarski savjetnik Bogoslav Hajek. Najveći dio radnog vijeka (31 godinu) proveo je u Novoj Gradiški u koju dolazi 1894. Iskazavši se kao vrstan šumarski stručnjak. Unaprijedio je gospodarenje šumama Novogradiške imovne općine. Njegovom zaslugom izgrađena je šumska željeznička uskotračna pruga od postaje Staro Petrovo Selo do Babje gore. Napisao je veći broj stručnih radova. Rođen je u češkom mjestu Nova Ves 18. veljače 1867. godine. 
 
Na današnji dan 1948. godine uhićen je Andrija Hebrang (otac) i stavljen u zloglasni beogradski zatvor Glavnjaču. Do tada je u jugoslavenskoj vladi obavljao dužnost ministra lake industrije, no smijenjen je s tog položaja 5. svibnja. Uhićen je po nalogu Josipa Broza Tita. Navodno je Tito naložio Aleksandru Rankoviću da se Hebrang uhiti, a ovaj je to revnosno obavio. Protiv Hebranga su pokrenute lažne optužbe da je počinio izdaju dok je bio u ustaškom zatvoru 1942. godine i da je potkopavao jugoslavensku vladu nakon Drugog svjetskog rata. Pravi razlog uhićenja Hebranga bio je vjerojatno strah da bi on mogao biti Staljinov kandidat za Titovog nasljednika (bilo je to doba sukoba Tito – Staljin uoči Rezolucije Informbiroa). Staljinova bliskost s Hebrangom naslućivala se na osnovu nekih pisama iz Moskve koja su dolazila naslovljena samo na Tita i Hebranga i nikoga drugoga iz jugoslavenskog vodstva.
 
1991. godine u Pologu su zaustavljeni JNA tenkovi.
 
Ostali događaji:
 
Francuska heroina Ivana Orleanska 1429. godine postigla je jednu od svojih najvažnijih pobjeda koja je označila prekretnicu u englesko-francuskom Stogodišnjem ratu. Razbijanje opsade Orléansa bila je prva značajna francuska pobjeda od strašnog poraza koji su doživjeli kod Agincourta 1415., te je označila kraj engleskih pretenzija na osvajanje cijele Francuske.
 
Simfonija br. 9 u d-molu, op. 125 „Koral“ posljednja je Beethovenova simfonija, koju je stvarao skoro 10 godina. Već na praizvedbi, na današnji dan 1824. godine, koju je i sam skladatelj dirigirao u Beču, publika je oduševljeno prihvatila ovo veličanstveno djelo.
 
1847. godine rođen je britanski premijer Archibald Primrose.
 
Njemačka podmornica U-20 1915. godine je potopila luksuzni britanski putnički brod RMS Lusitania na kojemu je od 1.198 stradalih putnika, poginulo i 128 Amerikanaca što je bio ključni moment za okretanje mišljenja američke javnosti prema uključivanju u I. svjetski rat.
 
1942. godine bjesnila je na južnom dijelu Tihog oceana bitka kakva do tada još nije viđena u povijesti. Naime, po prvi put sukobile su se međusobno snage protivničkih nosača aviona. U bitki na današnji dan suparnički brodovi uopće se nisu vidjeli tj. nije bilo vizualnog kontakta između njih, nego su jedni slali zrakoplove na druge. Ta se bitka dogodila u Koraljnom moru. Zapovjednik japanske flote bio je admiral Shigeyoshi Inoue. Američki zapovjednik bio je admiral Frank Fletcher. 
 
1945. godine Njemačka je potpisala bezuvjetnu predaju saveznicima, dokončavši tako Drugi svjetski rat. Potpisivanje je obavljeno u francuskom gradu Reimsu (inače tradicionalnom mjestu krunidbe francuskih kraljeva).
 
Na današnji dan položeni su temelji divovske japanske korporacije Sony. Naime, tog su dana 1946. godine Masaru Ibuka i Akio Morita osnovali u Tokiju kompaniju za prodaju električne opreme, pod imenom „Tokyo Tsushin Kogyo“. Ime Sony počeli su koristiti tek od 1955. godine i to zbog američkog tržišta na kojem je ime „Tokyo Tsushin Kogyo“ bilo teško izgovorljivo.
 
Francuski garnizon u Dien Bien Phuu u Vijetnamu 1954. godine pao je u ruke vijetnamske vojske što je označilo kraj Indokineskog rata.
 
1992. godine jedan zaposlenik McDonald'sa imenom Derek Wood (18) odlučio je opljačkati restoran u kojem je radio. Sa sobom je poveo još dva prijatelja - Freemana MacNeila (23) i Darrena Muisea (18) i uputio se u svoj restoran nakon zatvaranja, dok su zaposlenici bili još unutra.
 
Daimler-Benz, proizvođač Mercedes-Benza, 1998. godine je za 40 milijardi dolara kupio američki Chrysler i u najvećem industrijskom spajanju u povijesti, formirao korporaciju DaimlerChrysler.
 
Dimitrij Medvedev položio je predsjedničku zakletvu Rusije 2008. godine.
 
Rođeni na današnji dan su: Jozef Poniatowski, poljski general (1763.),  njemački skladatelj Johannes Brahms (1833.), Petar Iljič Čajkovski, ruski skladatelj (1840.), američki glumac Gary Cooper (1901.), Eva Peron bivša prva dama Argentine (1919.),  slovenski operni i koncertni pjevač, Noni Žunec (1921.), Damir Mejovšek, hrvatski dramski umjetnik (1933.), hrvatski košarkaški trener, Dražen Anzulović (1967.).
 

Zadnje vijesti

Dvije nove pozitivne osobe u županiji, aktivnih slučajeva 121

13. Memorijal ''Ostat ću mlad – Krešimir Blažević'' u Centru mladih i na YouTubeu

Leona i Antonela 4. u finalu na 1000 metara

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“