1872. požar u centru grada

Rođen Michelangelo Buonarotti, zauzet Alamo, aspirin kao zaštitni znak, skupština Udruženja brodskih obrtnika, rođen Krešimir Špicer

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 05.03.2013


Tomaso Parentucelli postao je papa Nikola V. 1447. godine.

Na današnji dan 1475. godine rođen je Michelangelo Buonarotti u malenom gradiću Capreseu u talijanskoj pokrajini Toskani. Danas se taj gradić njemu u čast zove Caprese Michelangelo. Bio je sin uglednih firentinskih patricija, koji su se generacijama bavili bankarstvom, no kasnije su osiromašili, pa je Michelangelov otac morao stupiti u državnu službu i postati upravitelj u provincijskom Capreseu, gdje se zatekao u vrijeme Michelangelova rođenja. Međutim, već nekoliko mjeseci kasnije obitelj se vratila u Firencu. U njoj je Michelangelo odrastao upijajući duh tog grada koji je u to zlatno doba bio europsko središte renesanse. Michelangelo je u odrasloj dobi glasio za ekscentrika. Primjerice, spavao je u dnevnoj odjeći i u čizmama. U ophođenju prema ljudima bio je tako grub da nije za sobom ostavio učenike koji bi nasljedovali njegove vještine. Za kipove je govorio da već unaprijed postoje u kamenu, a da je njegov zadatak samo da skine suvišne slojeve koji ih skrivaju.

Posada na čelu s portugalskim istraživačem Ferdinandom Magellanom 1521. godine postaje prva europska ekspedicija koja je stigla do Guama u Marijanskim otocima. Tijekom opskrbe za nastavak puta oko svijeta došlo je do nesporazuma, domorodci su, misleći kako se radi o trgovini, u zamjenu za hranu i proizvode htjeli uzeti barku kojom su mornari došli do obale zbog čega je Magellan otoke nazvao 'Islas de los Ladrones' (Lopovski otoci).

1836. godine u San Antonio poginuo je američki junak Davy Crockett.

Nakon trinaest dana opsade 187 branitelja teksaške utvrde Alamo 1836. godine poraženo je i u najvećoj mjeri ubijeno tijekom i nakon posljednjeg napada meksičke vojske koja je brojala više od 3.000 vojnika.

U centru grada, tj. na početku današnje Starčevićeve ulice u noći s 5. na 6. ožujka 1872. godine izbio je veliki požar. Šteta je bila velika, a razmjer požara povod za pokretanje inicijative osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Brodu.

Bayer je registrirao aspirin kao zaštitni znak 1899. godine.

1909. godine održana je osnivačka skupština Udruženja brodskih obrtnika. Od 200 poznatih obrtnika odazvalo se samo 36. Prvi predsjednik bio je Josip Blažević Kolar.

U Sijekovcu se na današnji dan 1917. godine rodio Đuro Basler, poznati arheolog. Uveo je bosansku Posavinu na arheološke karte Europe i dao neprocjenjiv znanstveni doprinos istraživanju kasnoantičkih bazilika i srednjovjekovnih motiva na nadgrobnim spomenicima u Bosni.

U Brodu je osnovana Organizacija izviđača i planinki, pčelica i brđana 1955 godine. po broju okupljene brodske mladeži, akcijama i aktivnostima dugo je prednjačila u Hrvatskoj.

Slavni boksač Cassius Clay na današnji je dan 1964. godine dobio novo ime – Muhammad Ali. On je bio pripadnik Nacije islama, organizacije koja je zastupala crnačku superiornost i tražila odvajanje crnaca i bijelaca. Novo ime dodijelio je boksaču vođa Nacije islama Elijah Muhammad. Pripadnici te organizacije uzimali su nova imena kako bi se odvojili od svog "ropskog nasljeđa". Često su svom imenu dodavali X (npr. jedan od najpoznatijih pripadnika Nacije islama bio je Malcolm X), kako bi prizvali u sjećanje svoje nepoznato afričko prezime iz vremena prije nego što su ih bijelci odveli iz Afrike i bacili u ropstvo. I Muhammad Ali i Malcolm X napustili su kasnije Naciju islama zbog neslaganja s rasističkom politikom njenog vođe Elijaha Muhammada. Obojica su prešla na sunitski islam. Malcolma X-a ubili su pripadnici Nacije islama 1965. godine.

1976. godine u Slavonskom Brodu rođen je operni pjevač Krešimir Špicer. Po završetku Muzičke akademije u Zgrebu, studirao je Sweelinck Conservatorium u Amsterdamu. 1997. godine osvojio je prvo mjesto na National Compettition for Young Singers u Nizozemskoj. Nakon toga nastupa kao solist u brojnim produkcijama, koncertima i operama.

Rođeni na današnji dan su: engleska književnica Elizabeth Barrett Browning (1806.), Gabriel García Márquez, kolumbijski pisac, novinar, izdavač i politički aktivist (1928.), Valentina Tereškova, ruska astronautica (1937.), Shaquille O'Ńeal, američki košarkaš (1972.), Stjepan Tomas, hrvatski nogometaš (1976.), hrvatska glumica Iva Visković (1984.).

Pratite BrodPortal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

ŽVK Marsonia ima još jednu reprezentativku!

Vanesa Tot osma najbolja kanuistica na svijetu

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

FOTO GALERIJA

Tea Pavičić spremna za izbor za Miss Hrvatske

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina

Započeli radovi na rekonstrukciji Zagrebačke ulice u Brodskom Varošu