180 gradova općina i županija pokreće energetsku obnovu kuća, ali ne i Brod

Sufinanciraju se mjere povećanja energetske učinkovitosti i sustavi korištenja obnovljivih izvora energije.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 11.08.2014
 "Za projekte obnove obiteljskih kuća ove je godine Fond osigurao sufinanciranje u iznosu oko 160 milijuna kuna, iako je prvotno za njih bilo planirano 50 milijuna. Na energetski učinkovit način obnovit će se 6.000 kućanstava u 180 jedinica lokalne samouprave, što je tri puta više nego u svih devet godina postojanja Fonda“ - izjavio je Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vlada RH, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja donijeli su Program energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. u ožujku ove godine. Temeljem tog programa Fond je u travnju objavio Javne pozive namijenjene lokalnim jedinicama, kako bi što više građana dobilo priliku korištenja bespovratnih sredstava za mjere povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. 

Fonda je odobrio sredstva za sufinanciranje programa u 180 jedinica lokalne i regionalne samouprave, čime se u Program obnove obiteljskih kuća uključilo 11 županija, 69 gradova te 100 općina

Među županijama je i naša županija, Brodsko-posavska koja sudjeluje s jednim gradom i osam općina. Na popisu su tako uz Novu Gradišku i općine Cernik, Davor, Gornji Bogičevci, Nova Kapela, Oriovac, Rešetari, Stara Gradiška i Staro Petrovo Selo. Na popisu nema najvećeg grada u županiji, Slavonskog Broda. 

U tablici ispod možete vidjeti popis poticaja za Novu Gradišku i općine, a cijeli popis ovdje.

U njih 166 sredstva su dostupna za zamjenu stolarije, toplinsku izolaciju i obnovu fasade te povećanje energetske učinkovitosti sustava grijanja. U 97 lokalnih jedinica su bespovratni poticaji namijenjeni sustavima za korištenje obnovljivih izvora energije u kući – sunčanim kolektorima, fotonaponskim panelima, kotlovima na pelete ili pirolitičkim kotlovima na drva te vjetrogeneratorima i dizalicama topline. Projekti povećanja energetske učinkovitosti u kućanstvima obuhvatit će oko 3.400 kućanstava, dok će kroz ove projekte u obiteljske kuće biti ugrađeno nešto više od 2.600 obnovljivih sustava energije. 

"Sufinanciranje ovakvih mjera ima za cilj povećanje energetske učinkovitosti kućanstava naših građana, smanjenje mjesečnih troškova za energiju i vodu i ukupno poboljšanje kvalitete života. Istovremeno, planiranje ovakvih zahvata podrazumijeva i angažman lokalnih tvrtki i stručnjaka. Energetski učinkovita gradnja i obnova više nemaju alternativu i gledajući dugoročno ovakve mjere su itekako isplative, pogotovo uz poticaje kakve nudi Fond, a koji se kreću od 40 do 80%“ - zaključio je Müller. 

Naime, za obnovu kuća građani će moći dobiti od 50 pa do 82,5% bespovratnih sredstava, ovisno o statusu područja gdje žive.

Više možete pročitati ovdje

Zadnje vijesti

Kroz "crveno" u sudar, odbačena vozila zadržala ograda uz Glogovicu

Pijani vrijeđali goste u lokalu i policajce

Zapljenjeni kokain, marihuana i amfetamin

SPORT

Humanitarno-edukacijsko-sportska akcija

Malonogometni klub "Moby Dick" iz Nove Kapele u sjećanje na stradalog suigrača u prometu organizira akciju "Netko te čeka"

FOTO GALERIJA

Ruščicom projahalo 65 pokladnih jahača iz svih krajeva Slavonije

FOTOGALERIJA - Više od 60 pokladnih jahača defiliralo perkovačkim šorovima

Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama

Obilježena 85. obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava, Dan Općine Sibinje i Dan škole

Tot, Hucaljuk, nogometašice Viktorije i boksači Radničkog najbolji u Brodu