13. DAN AVANTURE - Preko Albanije, Crne Gore, Hercegovine ... povratak u Domovinu

Posljednji je dan trinaestodnevne avanture na koju su se otisnuli Domagoj, Josip i Jan. Nastavljaju prema sjeverozapadnom dijelu Albanije, preko Skardra, Han i Hotita do Graboma. Grabom je mjesto koje je najzanimljivije po cesti kojom voze svi bajkeri prolazeći ovim dijelom Europe. Janova velika želja bila je pokazati im tu cestu...

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.09.2019
13. DAN AVANTURE - Preko Albanije, Crne Gore, Hercegovine ... povratak u Domovinu
 On ju je otkrio prije nekoliko mjeseci i potpuno se njome oduševio. Punim pravom je inzistirao provozati se njome. Bila je prekrasna. Poseban naglasak dečki stavljaju na Rrapsh serpentine. Riječ je je o prekrasnom prijevoju dugom tek nekoliko kilometara, sa savršenim asfaltom i lijepo kombiniranim brzim i sporim krivinama. Cesta koja može konkurirati većini europskih passova. Na samom vrhu, pred njima, prostrla se prelijepa panorama. Pogled s jedne strane odvlači ljepota prirode Crne Gore (koja je u neposrednoj blizini), dok s druge strane pogled odvlači rijeka Cijevna, njezino obalno područje. 

Naš trojac ovdje je proveo onoliko vremena koje je za početak dovoljno načeti uživanje u pogledu, prirodi, doživljaju. Upoznali su razne putnike koje su se zaustavili diviti se ljepoti područja. Putnici su putovali različitim prijevoznim sredstvima. Kamperima, ekspedicijskim kamionom, a neki, kao i naš trojac, motorima. Bila je to raznolika družina koja se složila kako je priroda jedinstvena, veličanstvena i da joj ništa ljudsko nije ekvivalent. 

Domagoj, Josip i Jan, nastavili su svoje putovanje prema Slanom jezeru u Crnoj Gori. Domagoj veli kako mu je ovo jezero jedno od najljepših uz Ramsko jezero. Slano jezero smješteno je u zapadnom dijelu Nikšićkog polja i okruženo srednje visokim planinama. Natrijev klorid u vodi Slane špilje, solio je tlo tijekom poplava. Upravo je to razlog zbog kojeg je ovaj dio Nikišćkog polja i dobio ime. Narodne priče i predanja govore kako na mjestu gdje se nalazi jezero su prolazili karavanski putevi. Kako su iz pravca mora trgovci nosili sol, ona bi se tijekom njihovog prolaza ili odmora prosula na polju. Soli je bilo svugdje, te su iz tog razloga mještani polje nazvali Slano polje, a kasnije i jezero. 
 
 
Slano jezero privlači svojom ljepotom, netaknutom prirodom i raznim sadržajima koja se nude obiteljima, ribolovcima i putnicima. 
Domagoj ovo jezero pamti po događajima s putovanja prije ovog. Naime, prepričava dečkima kako je na ovom istom vidikovcu uspio polupati dva objektiva, tako što su mu je ispala tank torba s motora u kojoj je se nalazila fotooprema. Fotooprema koja je prije toga proživjela pustinju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prašumu u Tajlandu, ali Slano jezero bilo je presudno. Ovog puta, Domagoj je bio oprezniji s novim objektivima, a mi danas uživamo u fotografijama koje su nastale tijekom ovog putovanja.
 
 
 
Ovo putovanje se približavalo kraju, te se time jačala želja vidjeti svoje bližnje, obitelj, prijatelje. Preostali dio puta vodio ih je preko Nikšića i Trebinja do Mostara. Mostar, krajnje Josipovo i Janovo odredište. Za Domagoja, bio je grad s mogućnošću novog istraživanja. Preostali Domagojevi dani protekli su istraživanju Mostara, obilasku slapa Kravice, uvid u religijski turizam Međugorja. Pozdravivši se s Hercegovinom, Domagoj se uputio prema Crikvenici, gdje ga je dočekala sestra s obitelji. Ljudi koje je dobio rođenjem. Osobe koje su mu pokazale što je obitelj u pravom smislu riječi, obitelj koja bez obzira na različitost mišljenja, podupire svoje članove, brigom jednih prema drugima, uz neizmjerno poštovanje i ono najbitnije, ljubav. 

Vidimo se u nedjelju, 15. rujna u brodskom Centru mladih, na premijeri filma 'Idemo na istok bez Gorana Milića'...

https://web.facebook.com/events/493899104705396/

https://web.facebook.com/RastaSunshineAdventurer/

https://www.instagram.com/rasta.sunshine.adventurer/

 
Tekst: Tajana Ćosić
 
 
„Putujemo zato što su udaljenost i raznolikost tajni osvježivači kreativnosti. Kada stignemo kući, kuća je i dalje ista. Ali nešto unutar našeg uma se promijenilo, i to sve mijenja.“
 
(Johan Lehrer,  američki novinar i bloger)
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"