12. DAN AVANTURE - Ljepote južne Albanije u kojima je lako "nestati"

Nakon što je naš avanturistički trojac proveo nekoliko dana u Grčkoj, vrijeme se približilo otkriti Albaniju. Zapadnom stranom Lefkade, preko Preveze i Arte, dečki su stigli do Janjine...

Autor: Brodportal | Datum objave: 12.09.2019


Janjina je jedan od najslikovitijih gradića sjeverne Grčke. Nalazi se zapadnom dijelu velikog jezera Pamvotide. Sagrađen je kaskadno iznad obale jezera, obojan grčkom sadašnjošću i turskim duhom prošlosti. Drvored gustih, stoljetnih stabala, vjerojatno posađenih još za vrijeme turske vladavine, moćno ih je okruživao. U blizini samih drvoreda, između starih kuća, na drvenim postamentima, nalaze se moderni kafići s raznolikom ponudom u kojima se opušta uglavnom lokalno stanovništvo. 

Kako je dvanaesti dan njihovog putovanja, nisu se predugo zadržavali, nego nastavili put Albanije, prema gradu Sarande. Prema Sarandeu vodi široka grčka cesta, a ulaskom u Albaniju, uska planinska cesta. Upravo na toj cesti bio je potreban poseban oprez, što zbog ceste, što zbog životinja, a i „kulture“ vozača.

Nakon prelaska granice i vožnje planinskom cestom, ekipa se odjednom raspala. Josip je prvi nestao. Jan, koji se nalazio iz Domagoja, također. Nije bilo niti signala, tako da nisu mogli stupiti u međusobni kontakt. Domagoj shvaća kako je potrebno krenuti dalje. Nastavlja preko Sarandea na sjever. Dvadesetak kilometara od Sarandea, na benzinskoj crpki, konačno je uhvatio signal za mobitel. Uspio se čuti s Josipom i Janom. Njih dvojica nalazila su se u Sarandeu.
 
Naime, Josip je stao uz potok koji je prolazio pokraj ceste. Učinilo mu se kao idilično mjesto za predahnuti. Veli kako mu je mahao, no, Domagoj ga nije primijetio. Jan pak jest, te su njih dvojica nastavili prema Sarandeu. Domagoj se nećkao vratiti se ili ne. Ipak, vraća se. Nije znao u kojem su restoranu. Grad je pun jednosmjernih ulica, što je dodatno zakompliciralo lociranje njih dvojice. Tri puta okružio je grad. U međuvremenu izbio je požar u jednoj od ulica kojom se vozio. Nakon dobrih sat vremena traženja, konačno je ugledao izgubljeni dvojac. Na tren ga je obuzela ljutnja, popraćena znojem i umorom. Samo na kratko. Domagoj je odlučio kako ga to neće obuzeti i prepustio se atmosferi radosti, uživajući s ekipom. 
 
 
Sarande oblikuje vrlo egzotičnim reljefom. Čine ga planine koje se spuštaju prema obali Jonskog mora, stvarajući prekrasan spoj bezbrojnih zaljeva, plaža i stjenovite morske obale. Grad Sarande je mali i lijepi gradić u južnoj Albaniji koji broji oko 33000 stanovnika. Smješten između planina i Jonskog mora, te preko puta sjeveroistočnog dijela otoka Krfa. Krasi ga više od 300 sunčanih dana godišnje. Spoj je suvremenih građevina, starih taverni i šarmantnih kafanica. Gradske plaže uglavnom su poluprazne zbog blizine luke. No, u blizini gradića nalaze se predivna mala turistička mjesta s pješčanim plažama, kao što su Ksamil, Manastir, Himare. Odmah po izlasku iz grada kreću serpentine i uspon prema više od 2000 metara visokoj planini Čikeš, koja vodi premi Vlori. Vlora je najveći grad na jugu Albanije. 
 
Nebrojene krivine, kvalitetna cesta, pitoreskna sela, životinjski svijet i pogled jest ono što je put učinilo još ugodnijm. Cesta kojom vozimo može se vidjeti u video spotu Jonasa Blue – Mame ft. William Singea. Od Sarandea do Vlore, put se pretvorio u pravi bajkerski užitak. Jug Albanije ostavlja potpuno drukčiju sliku, pozitivniji dojam od njezinog sjevera. Vidljiv je značajan napredak u razvoju infrastrukture. Ne postoji pretjerani kič, kojem su sjeverni državljani skloniji. Prirodne ljepote su drukčije, na nekoj potpuno drugoj razini. Jedan od najljepših zalazaka sunca dečki su upravo doživjeli sjedeći na terasi jednog od kafića u Vlori. More je grlilo nebo, a žarko crvena boja budila je osjećaj zaljubljenosti. 
 
 
Preko Vlore, krenuli su prema najvećoj luci u Albaniji, gradu Draču, koji im je poslužio kao posljednje mjesto za noćni odmor prije povratka u Mostar. U Drač su stigli u kasnim satima. Grad koji iz godine u godinu raste. Hotel u kojem su odsjeli pravi je kič. Domaćini nisu znali engleski, a motore su parkirali u dvorištu iza hotela koje je vrvjelo kokošima. Nije se stvorilo oduševljenje, ali pomirili su se sa situacijom. Grad su istražili šetnjom, a nakon toga, u hotelu, odlutali u zemlju snova. 
 
Približilo se vrijeme pozdraviti se s putovanjem i vratiti se svojim toplim domovima. Približlva se i večer premijere filma 'Idemo na istok bez Gorana Milića', u kojemu ćete moći i vidjeti sve ovo o čemu smo pisali...
 
Tekst: Tajana Ćosić
 
 
 
„Putnički impuls je mentalna i fizička radoznalost. To je strast. Ne mogu  razumjeti ljude koji ne žele putovati.“ 
(Paul Tero,  američki novinar i putopisac)
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

83 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Prekoračenje radnog vremena ugostiteljskog objekta

U Slavonskom Brodu uhvaćena lažna liječnica iz Srbije, botoksirala je žene bez dozvole

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška