11. rujna, dan koji je promijenio svijet

Na današnji datum, 11. rujna 2001. godie, 19 je osoba u službi Al-Qaide izvelo teroristički napad na Svjetski trgovački centar u New Yorku i Pentagon koji je zapanjio svijet te otvorio borbu protiv terorizma u cijelom svijetu. U tragičnom terorističkom napadu život je izgubilo 2977 ljudi.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 11.09.2019
11. rujna, dan koji je promijenio svijet
 1848. ban Josip Jelačić prešao je s trupama skupljenim u Hrvatskoj rijeku Dravu i napravio invaziju Ugarske. Važno je poznavati činjenicu da Jelačić i njegova vojska tom prilikom nisu nastupali kao osvajači ili agresori u ime Hrvatske, nego kao habsburška carska vojska koja je trebala pacificirati Mađare. Međimurje je priključeno Hrvatskoj, a Jelačićeva je vojska prodrla duboko u mađarski teritorij, uz jezero Balaton, pa sve do Pákozda (samo 30-tak kilometara od Budima). Tamo se odigrala velika bitka, za koju obje strane, i mađarska i hrvatska, tvrde da su pobijedile.

1859. u požaru, izazvanom pečenjem rakija u susjednoj kući do brodskog Gradskog poglavarstva, izgorjelo je nekoliko zgrada (Kožić, Šimić, Čabrajić, Baumeister i dr.). Sjeverni vjetar prenio je silinu plamena na Gradsko poglavarstvo, pa je u požaru nastradala arhiva i u njoj dragocjeni podatci iz novije brodske povijesti. 
 
1905. u promet je puštena željeznička pruga Osijek-Đakovo-Strizivojna/Vrpolje u dužini od 46.380 metara. Gradnju pruge osigurali su trgovište đakovo, Krajiška investicijska zaklada, Virovitička županijska oblast te zemljišne zajednice obližnjih mjesta. 
1930. Hrvatski književnik Stjepan Godić rođen je u Brodu na današnji dan. 
1955. poznati atleta Dragoljub Aleksić izveo je u Brodu demonstraciju snage i izdržljivosti držeći se zubima za trapez koji je vukao zrakoplov. 
1956. zapadni dio općine zahvatilo je veliko nevrijeme. Padao je led u komadima krupnim i do 30 dkg. Porazbijani su prozori, odneseni krovovi i uništena ljetina u Kobašu, Čužanima, Malinu, Živikama i okolnim selima. 
1961. u Brodu je, u Benčevićevoj zgradi na glavnom gradskom trgu, otvorena prva samoposluga. Zvala se „Izbor“. Inače prvu samoposlugu i supermarket u svijetu otvorio je još 14. listopada 1832. godine Aristid Boucicaut, kada je izveo prvu revoluciju u dotadašnjem trgovanju otvarajući lanac trgovina „Bon marche“ u Parizu. 
1971. umro je u Zagrebu Armin Berger, jedan od rijetkih brodskih Židova koji su preživjeli holokaust. Prije Drugog svjetskog rata bio je zajedno sa svojim bratom Marcelom ugledni poduzetnik i vlasnik Tvornica boja i kemikalija. Nakon rata, 1945. godine preuzima mjesto direktora tvrtke za prodaju građevinskog materijala, uglja i drveta „Građa“. Bio je izdašni mecena humanitarnih, kulturnih i športskih organizacija. 
 
2001. 19 je osoba u službi Al-Qaide izvelo teroristički napad na Svjetski trgovački centar u New Yorku i Pentagon koji je zapanjio svijet te otvorio borbu protiv terorizma u cijelom svijetu. U tragičnom terorističkom napadu život je izgubilo 2977 ljudi.
2004. Aleksandrijski patrijarh poginuo je u helikopterskoj nesreći.
2007. Rusija je testirala najveću neatomsku bombu u svjetskoj povijesti.
2013. na poziv pristaša nezavisnosti stvoren je ljudski zid za nezavisnost Katalonije. Prosvjednici su tražili puštanje iz pritvora katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske.
 
Rođeni: Vjenceslav Novak, hrvatski pisac (1859.), hrvatski skladatelj, orguljaš i glazbeni pisac, Franjo Dugan, (1874.), Feliks Dzeržinski, poljsko-ruski komunist (1877.), danska filmska i kazališna glumica, Asta Nielsen (1882.), Frano Alfirević, hrvatski pjesnik i putopisac (1903.), hrvatski nogometaš i trener Slaven Bilić (1968.). 
 
Umrli: kralj Béla I. (1063.), Luka Sorkočević, hrvatski skladatelj (1789.), Nikita Hruščov, ruski političar i državnik (1971.), Salvador Allende, čileanski političar i državnik (1973.), John Ritter, američki glumac (2003.). 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Premijer Plenković u Đuri Đakoviću: Imamo povjerenja u novu upravu

Pobjeda košarkašica Broda protiv Koprivnice!

Plaćaju li Brođani račune na vrijeme?

FOTO GALERIJA

Trenkovci domaćini Seminara međimurskih plesova

Potpisani ugovori za čak 79 stipendija studenata Veleučilišta u Slavonskom Brodu

Vučković i Šarčević predstavljaju Brodsko-posavsku županiju u Berlinu

Robotičari iz Connect IT nastupili na FLL natjecanju zagrebačkog FER-a

Tradicija u službi razvoja turizma